Η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει με ελβετικό τυρί και όχι με …ρολόϊ: Την ρεζίλεψε ο δικτάτορας της Λευκορωσίας…

epa09225739 A general view of the conference room for a special EU summit in Brussels, Belgium, 24 May 2021. EU leaders will discuss foreign policy issues, among them strategic debate on Russia and the incident involving the forced landing of a Ryanair flight in Minsk, Belarus on 23 May. EPA/YVES HERMAN / POOL




Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΡΙΒΑ*

Απίστευτα πράγματα έγιναν στην πτήση που ξεκίνησε από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους όπου έγινε αεροπειρατεία. Αντί βέβαια να γίνεται ”επίδειξη πυγμής στο twitter” καλό θα ήταν να αφήσουμε και την πραγματικότητα να μας πει κάποια πράγματα τα οποία σαφώς και είναι καταθλιπτικά.

Όπως είδαμε, εκτός από τον περίφημο πυλώνα (εκ των τριών που κρατούν το οικοδόμημα της Ε.Ε) της Κοινής Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας που δεν υπάρχει, δεν υπάρχει και ο άλλος, αυτός της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας. Εντός αυτού του πυλώνα είναι και οι πληροφορίες που ανταλλάζουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

  • Η μόνη οδός για να μπορεί κάποιος να στέκεται εγγύτερα του αληθούς, είναι να παρατηρεί την πραγματικότητα. Από τη Συνθήκη της Λισαβώνας και μετά, η Ε.Ε βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Η Συνθήκη της Λισαβώνας έγινε γιατί απορρίφθηκε το Ευρωσύνταγμα.

Εκεί η Ιστορία έβαλε τα όρια στην αφέλεια. Η Ε.Ε ήταν δημιούργημα των ΗΠΑ όπως και το ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσει ένα συγκεκριμένο τύπου διεθνούς συστήματος, το διπολικό. (ΗΠΑ-ΕΣΣΔ). Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δυστυχώς για όλους μας ανέλαβε τα ηνία του εγχειρήματος της Ενωμένης Ευρώπης η μόνη χώρα στην Ευρώπη που ποτέ δεν έχει ενώσει κάτι, πέραν των δύο Γερμανιών μετά από πολέμους που έχασε και τους οποίους δημιούργησε (και αυτή η ένωση δεν έγινε και αποτελεσματικά).

Ας δούμε τώρα τι γίνεται. Ο αγωγός Nord Stream II θα είναι πραγματικότητα. Στη Γερμανία το 73% του γερμανικού λαού δεν εμπιστεύεται τις ΗΠΑ ενώ στο ”με ποιόν να είμαστε”, 8% λένε με την Κίνα και 16% με ΗΠΑ, ενώ όλο το υπόλοιπο σχεδόν, λέει να είμαστε ουδέτεροι.

Τρέχουν τώρα ήρεμοι οι Γερμανοί να επιβάλλουν κυρώσεις σε Λευκορωσία (ουσιαστικά σε Ρωσία) αφού ηρέμησαν που κατάφεραν τον Nord Stream II. Από τη μια νοιάζονται οι Γερμανοί για τις Βαλτικές χώρες από την άλλη κατασκευάζουν τον Nord Stream ΙΙ, από τη μια στηρίζουν ”ελεύθερη Ουκρανία”, από την άλλη της στερούν τη θέση κόμβου ενεργειακού (μαζί με τη Ρωσία).

  • Είχα παρακολουθήσει μια ομιλία της Κυρίας Φον ντερ Λαϊεν προ δύο ετών σε ξενοδοχείο των Αθηνών όπου η εν λόγω Κυρία μας είπε οτι ”όποιος δε στηρίζει όσα λέμε (έλεγε) είναι εναντίον της Ευρώπης”.

Στην Ε.Ε του ”πολιτισμού” και της ”ασφάλειας των πολιτών” και των ”δικαιωμάτων” έρχονται πράκτορες και κάνουν αεροπειρατεία με μεγάλη ευκολία. Σε ένα αεροπλάνο που ξεκίνησε από ελληνικό αεροδρόμιο, πράκτορες το κατεβάζουν όπου θέλουν με συνοδεία MiG. Τα ”ανοικτά σύνορα” της Ε.Ε του ”πολιτισμού”, δεν είναι ”ανοικτά σύνορα”.

Είναι αποτυχημένη φύλαξη συνόρων, όπως κάθε πολιτική που έχει εφαρμοστεί για οποιαδήποτε νέα πρόκληση του κόσμου που ζούμε. Η Schengen κατακρεουργήθηκε χθες ενώ ήδη με το προσφυγικό είχε πάψει ουσιαστικά να ισχύει.

Είναι πολύ ανησυχητικά όσα βλέπουμε και όταν ειρωνικά ο Πούτιν είχε πει στον Μακρόν ”εργαζόμαστε και εμείς για την ασφάλεια της Ε.Ε” -απαντώντας στην ανησυχία του Μακρόν για τις κινήσεις της Ρωσίας- αποδεικνύει οτι δεν είναι τρολάρισμα αλλά αλήθεια.

  • Κανείς δεν είναι ασφαλής σε αυτήν την Ε.Ε.

Η πολιτική έχει μιμητισμό. Σκεφτείτε πόσοι τρομοκράτες πήραν ιδέες από το χθεσινό. Σκεφτείτε πόσοι είδαν και μέτρησαν την απουσία προληπτικών μηχανισμών εντός χωρών-μελών της Ε.Ε. Από την άλλη, σκεφτείτε τα κράτη-μέλη της Ε.Ε που βλέπουν οτι δεν καλύπτονται από την Ε.Ε και επομένως θα υιοθετούν σκληρότερους νόμους.

Οι φανατικοί ”Ευρώπη να ναι και ό,τι να ναι” συνήθως δε γνωρίζουν και το θεσμικό πλαίσιο του οργανισμού. Δε θα γνωρίζουν οτι η ομολογία αποτυχίας και διάλυσης της Ε.Ε έχει γίνει κείμενο εδώ και καιρό από τον προκάτοχο της Κυρίας Φον ντερ Λαϊεν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι το αμιγώς ευρωπαϊκό όργανο.

-Υπάρχει έγγραφο για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων το οποίο κάνει άψογο puzzle με το άλλο έγγραφο, το οποίο αφορά τα πέντε σενάρια για το μέλλον της Ευρώπης που σαν πιθανότερα είναι όσα αναφέρουν ”χαλάρωση”. Χαλάρωση σημαίνει στην Ευρώπη: Επιστρέφουμε στο παρελθόν μας το οποίο είναι καταδικασμένο σε εχθροπραξίες.

  • Αυτά τα κλισέ ”σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος” (που έχει συνειρμούς ελιτίστικους) καλό είναι να τα αφήσουμε για μέρες που θα μπορούμε να κάνουμε χιούμορ γιατί όσα βλέπουμε δεν έχουν πλάκα.
  • Κινδυνεύουμε να είμαστε επιβάτες σε κάποια πτήση όπου κάθε κράτος ή ομάδα που ανήκει στον πολιτικό υπόκοσμο, θα μπορεί να εξελιχθεί σε ταινία.

Κατά τ’ άλλα το ”περιμένουμε ευρωπαϊκές λύσεις στα προβλήματα” μάλλον έχει απάντηση και χρησιμότητα: Να επιμεριζόμαστε το πολιτικό κόστος των αποτυχιών των κρατών-μελών, είναι η μόνη μορφή ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που υπάρχει εδώ και είκοσι χρόνια.

Αλέξανδρος Θ. Δρίβας
Διεθνολόγος -Συντονιστής του Τομέα Ευρασίας & Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ – Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council)

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Η Τουρκία απέτυχε και στη Γάζα και τώρα παθαίνει …”Κουρδιστάν”: Η βάση στα κατεχόμενα στοχεύει και το Ισραήλ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: