Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Οι εκλογές, στο πλαίσιο που ο νόμος επιτρέπει, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Ανασκόπηση προηγούμενων εκλογών, τα βασικά ζητήματα που επηρεάζουν την ψήφο των πολιτών, η αποχή, αλλά και το Κυπριακό σε συνδυασμό με τις εκλογές, οι χρεώσεις τραπεζών και η απαγόρευση πλαστικών είναι μεταξύ των κύριων θεμάτων.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «557.589 οι ψηφοφόροι, πόσοι όμως θα ψηφίσουν;» αναφέρει ότι μεγάλο ερωτηματικό στις βουλευτικές εκλογές σήμερα είναι η αποχή και κάνει ιστορική αναδρομή στην αποχή από το 1960 μέχρι σήμερα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς η εμβολιαστική εκστρατεία αντιμετώπισης της πανδημίας. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελλάδα και η Τουρκία εισέρχονται σε μία κρίσιμη φάση των σχέσεών τους.

Ο «Πολίτης» στο κύριο θέμα με τίτλο «Τι θα κρίνει σήμερα την ψήφο των Κυπρίων» απαντά σε ερωτήματα σχετικά με το αν θα δοθεί θετική ή αρνητική ψήφος στη διαχείριση της πανδημίας, αν έτυχε καλής ή κακής διαχείρισης η οικονομία επί κορωνοϊού και αν έγιναν όλα όσα έπρεπε για να παταχθούν σήψη και διαφθορά. Αλλού κάνει ιστορική αναδρομή στις πρώτες εκλογές της Δημοκρατίας και την αμφισβήτηση του δικαιώματος των γυναικών να εκλέγονται. Σε άλλη είδηση αναφέρεται υπόθεση της δολοφονίας του Κουτλού Ανταλί και στο κάδρο αποκαλύψεων του Τούρκου Αρχιμαφιόζου.

«Το μεγάλο στοίχημα της κάλπης», τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Φιλελεύθερος» και γράφει ότι με υπόβαθρο το σημερινό ποσοστό στήνεται η παρτίδα για τα καυτά ζητήματα και το 2023. Σε άλλο θέμα αναφέρεται, επίσης, στις εκλογές, δημοσιεύοντας και σχετικά γραφικά, σημειώνοντας ότι ξημερώνει δύσκολη ημέρα για τους αρχηγούς. Αλλού γράφει ότι στήνονται εξελίξεις στο Κυπριακό και αναφέρεται σε συντονισμό ΟΗΕ και Φόρειν Οφις, με το πάνω χέρι στο Λονδίνο.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Φορτώνουν αβέρτα τόκους και επιβαρύνσεις σε νοικοκυριά και ΜμΕ» αναφέρει πως οι κυπριακές τράπεζες είναι πρωταθλήτριες στις χρεώσεις, ενώ βάσει στοιχείων της ΕΚΤ η Κύπρος βρίσκεται στην 4η θέση με το υψηλότερο κόστος στα δάνεια επιχειρήσεων. Σε άλλη είδηση κάνει λόγο για πράσινη επίθεση που δέχονται οι ενεργειακοί κολοσσοί, καθώς με απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου η Shell υποχρεούται να μειώσει τους ρύπους της από τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αλλού αναφέρεται στη συμπλήρωση δύο χρόνων από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, σημειώνοντας πως ήταν ευλογία η εφαρμογή του πριν την πανδημία.

Η αγγλόγλωσση “Mail on Sunday” τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Αντίστροφη μέτρηση για την απαγόρευση των πλαστικών» και γράφει ότι οι επιχειρήσεις αναμένουν παράταση στην προθεσμία που έθεσε η ΕΕ της 3ης Ιουλίου για την απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκφώνησε τον επικήδειο λόγο στην κηδεία του Νίκου Ρολάνδη ο οποίος απεβίωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται σε φιλανθρωπική εκδήλωση στο Μόλο της Λεμεσού με γύρω στα 2.300 μπλουζάκια που ζωγράφισαν παιδιά.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή» με τίτλο «Εκλογές αλλαγών και προκλήσεων» αναφέρεται σε όλα τα πιθανά σενάρια και νέες συμμαχίες της επόμενης μέρας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, λέει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της. Αλλού αναφέρεται σε αγώνα για το μονοπώλιο της διαστημικής εξερεύνησης από ιδιώτες.

Η εβδομαδιαία «Η Σημερινή» στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Θα δείξει η κάλπη..» αναφέρεται στα διακυβεύματα και τα σενάρια της επόμενης ημέρας, κάνοντας λόγο για την πιο αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι Τούρκοι αλωνίζουν από το Αιγαίο ως την Κύπρο και ότι ο «Θαλασσόλυκος» απειλεί και οι Γάλλοι στέλνουν μηνύματα με το «Ντε Γκολ». Αλλού αναφέρεται σε πρωτιά της Κύπρου στη φιλοξενία αιτητών πολιτικού ασύλου.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΗΦ/ΓΒΑ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

 

H επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: