Η ΕΕ δηλώνει ότι προσωρινή παραίτηση από πατέντες δεν βοηθά βραχυπρόθεσμα: Συνιστά εξαγωγές και από άλλες χώρες

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel (Δ), η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen (Κ), και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Antonio Costa στο τέλος της συνέντευξης τύπου κατά την 2η ημέρα των εργασιών στο Palacio de Cristal στο Πόρτο της Πορτογαλίας. 8 Μαΐου 2021. EPA, ANTONIO PEDRO SANTOS/POOL




ο μήνυμα ότι η προσωρινή παραίτηση από τις πατέντες των εμβολίων δεν βοηθά κανέναν που έχει ανάγκη εμβόλια βραχυπρόθεσμα, έστειλαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρουλα Φον Ντερ Λάιεν, μετά τη Σύνοδο του Πόρτο.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, συνοψίζοντας τις συζητήσεις των 27 ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ είναι ανοιχτή στη συζήτηση της πρωτοβουλίας “TRIPS waiver” στο πλαίσιο του ΠΟΕ, αλλά η λύση αυτή, όπως και η διευκόλυνση της αδειοδότησης είναι συζητήσεις για το μακροπρόθεσμο επίπεδο και δεν φέρνουν αποτελέσματα για τη σημερινή πιεστική κατάσταση.

Αντιθέτως, η Πρόεδρος προέτρεψε τις άλλες χώρες παραγωγής εμβολίων να προχωρήσουν σε εξαγωγές όπως κάνει και η Ευρώπη. Ανήγγειλε δε ότι η ΕΕ θα υποστηρίξει χρηματοδοτικά και κανονιστικά την παραγωγή εμβολίων σε χώρες της Αφρικής, αλλά και την παροχή εμβολίων από την ΕΕ στον υπόλοιπο κόσμο μέσα από την πρωτοβουλία COVAX.

“Είμαστε το φαρμακείο του κόσμου … να κάνουν και οι άλλοι το ίδιο “, τόνισε.

H Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ έχει παράξει 400 εκ. δόσεις εμβολίων και έχει εξάγει το 50% σε 90 χώρες. Τόνισε δε ότι με τα δικά της 200 εκ. δόσεις, έχει εμβολιαστεί το 25% του πληθυσμού με τουλάχιστον μια δόση (160 εκ. πολίτες) και η ΕΕ θα έχει επαρκή εμβόλια ως τον Ιούλιο για να εμβολιάσει το 70% του ενήλικου πληθυσμού της.

Σε ό,τι αφορά τις καλοκαιρινές διακοπές, η Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι ενημέρωσε τους ηγέτες για τα βήματα που έχουν γίνει για την τεχνική ολοκλήρωση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού και προέβλεψε ρεαλιστικά ότι θα υπάρχει πολιτική συμφωνία ως το τέλος του μήνα για την εφαρμογή του (σημειώνεται ότι το θέμα δεν βρίσκεται στο επίπεδο των ηγετών, αλλά στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Συμβουλίου και Ευρ.Κοινοβουλίου – trilogues).

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε ότι οι 27 θα επιστρέψουν στο θέμα των ψηφιακών πράσινων πιστοποιητικών κατά το επόμενο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαϊού, με στόχο την έγκαιρη υιοθέτηση και υλοποίησή του.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην GOOGLE NEWS

Η άρση της πατέντας μπορεί να βλάψει την ποιότητα των εμβολίων, λέει η Μέρκελ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: