Η Αβάνα καταγγέλλει την Ουάσιγκτον: Οι επιπτώσεις του εμπάργκο στην εκστρατεία ανοσοποίησης στην Κούβα

Αρκετοί άνθρωποι με μάσκες περπατούν σε έναν δρόμο στην Αβάνα της Κούβας. EPA Ernesto Mastrascusa




Η Κούβα, η οποία έχει αναπτύξει πέντε υποψήφια εμβόλια για την COVID-19, κατήγγειλε χθες Παρασκευή ότι η ενίσχυση του εμπάργκο των ΗΠΑ προκαλεί καθυστερήσεις στην εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού της.

«Πρέπει να ειπωθεί πως δεν έχουμε εμβολιάσει περισσότερους Κουβανούς επειδή δεν είχαμε τους απαραίτητους πόρους για να παρασκευάσουμε περισσότερα εμβόλια, ο κόσμος πρέπει να το ξέρει αυτό», τόνισε ο Γιούρι Βαλντές, κορυφαίο στέλεχος του Ινστιτούτου Φίνλεϊ για τα εμβόλια, στη διάρκεια συνεδρίασης του κουβανικού κοινοβουλίου στην οποία είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν ψηφιακά πολιτικοί από χώρες όλου του κόσμου για να συζητηθεί το αίτημα να αρθεί το αμερικανικό εμπάργκο, σε ισχύ από το 1962.

Η ανεπάρκεια δόσεων «δεν οφείλεται στην έλλειψη τεχνικής γνώσης, αλλά στο ότι δεν είχαμε τους πόρους, καθώς είναι μπλοκαρισμένοι» από τις ΗΠΑ, επέμεινε ο επιστήμονας.

Κι αν η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν «πιθανόν δεν έχει τον χρόνο να αναθεωρήσει όλη την πολιτική της έναντι της Κούβας» πρέπει να επανεξετάσει τις διαστάσεις της που αφορούν «τους Κουβανούς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και όλους τους Κουβανούς που είμαστε στη διαδικασία να εμβολιάσουμε», έκρινε.

«Πρέπει να πείσουμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ» να κάνει κάτι, διότι αυτό μπορεί να κάνει «τη διαφορά ανάμεσα στο αν άνθρωποι θα πεθάνουν ή όχι», συμπλήρωσε.

Από τα πέντε υποψήφια εμβόλια που έχουν αναπτύξει κουβανοί επιστήμονες, τα δύο βρίσκονται στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών και αναμένεται να λάβουν άδεια επείγουσας χρήσης τους από τις αρχές, κάτι που δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα γίνει τον Ιούνιο.

Ωστόσο, αντιμέτωπες με δεύτερο κύμα μολύνσεων, οι αρχές της νήσου άρχισαν να εμβολιάζουν τη 12η Μαΐου τον πληθυσμό στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο. Ως εδώ, έχουν εμβολιαστεί κάπου 800.000 άνθρωποι. Η Αβάνα θέλει να έχει ανοσοποιηθεί το 70% του πληθυσμού ως τα τέλη Αυγούστου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, ο Αλμπέρτο Νούνιες, υπογράμμισε ότι «οι ΗΠΑ ενίσχυσαν την επιθετικότητά τους έναντι της Κούβας εν μέσω της πανδημίας», εφαρμόζοντας επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ 240 κυρώσεις, τις οποίες μέχρι σήμερα ο Δημοκρατικός διάδοχός του έχει αφήσει άθικτες.

Κουβανοί επιστήμονες έχουν τονίσει επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες ότι το εμπάργκο έχει περιπλέξει την προσπάθεια να αγοραστούν αντιδραστήρια, σύριγγες και άλλο υλικό.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οργανώσεις πολιτών, ιδίως στη Χιλή, στην Ισπανία, στην Ιταλία αλλά και στις ίδιες τις ΗΠΑ, ανέλαβαν πρωτοβουλία με σκοπό να συγκεντρωθούν ποσά για να αγοραστούν 20 εκατομμύρια σύριγγες και να σταλούν στη νήσο της Καραϊβικής.

Τον Απρίλιο, οργάνωση της ελβετικής κυβέρνησης και η μη κυβερνητική οργάνωση Medicuba Europe χορήγησαν χρηματοδότηση ύψους 600.000 δολαρίων στην Κούβα για να αγοράσει σύριγγες.

Παρά το δεύτερο κύμα από το οποίο πλήττεται, σε σύγκριση με άλλες χώρες της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής η Κούβα των 11,2 εκατ. κατοίκων έχει καταγράψει πολύ λιγότερο βαρύ απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού, με 933 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 138.899 κρουσμάτων του SARS-CoV-2 (12/1.169 σε 24 ώρες).

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το AFP
Αβάνα, Cuba

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας: Για την απαγωγή του δημοσιογράφου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: