«Harm shooters» της 341 Μοίρας: Oι πρώτοι εκπρόσωποι της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ριάντ

Η 341 Μοίρα “Βέλος” επιχειρεί με βλήματα HARM κατά της εχθρικής αεράμυνας, με τους ‘ασσους της μοίρας να μην σταματούν παράλληλα να φρουρούν τις εναέριες Θερμοπύλες στα readiness. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου και εν τω μέσω διασυμμαχικών ασκήσεων στις οποίες λαμβάνει μέρος η Πολεμική Αεροπορία και τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, τέσσερα μαχητικά F-16 Block 50 από την 341 Μοίρα «Βέλος» θα πραγματοποιήσουν ταξίδι -πρόκληση για τους ίδιους τους ιπταμένους…

Προορισμός τους, όπως όλα δείχνουν θα είναι η αεροπορική βάση King Fisal στο Tabuk της Σαουδικής Αραβίας, μια πτέρυγα στο Βορειοδυτικό άκρο, κοντά στην Ιορδανία. Απ’ εκεί είχαν απογειωθεί άλλωστε τα Σαουδαραβικά F-15 που είχαν βρέθηκαν στα μέσα του περασμένου Μαρτίου στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που έρχεται πριν καν «κάτσει η σκόνη» από τις απογειώσεις των έξι F-15 από τον διάδρομο της Σούδας, οι οποίες ξεκίνησαν στις 3 Μαρτίου και κράτησαν μέχρι και τα τέλη του μήνα, στις 26. Κι αμέσως βλέπουμε την ανταπόδοση της φιλοξενίας από το Ριάντ, με την πρόσκληση του Α’ ΓΕΕΘΑ, αλλά και την διεξαγωγή της άσκησης FALCON EYE 2.

  • Το «καρέ των άσσων» που έχει κύριο ρόλο το SEED, την καταστολή, δηλαδή, της εχθρικής αεράμυνας, με ειδικά όπλα το AGM-88B HARM και παράλληλα δεν σταματά και τα readiness, απέναντι από τις τουρκικές προκλήσεις, έχει ένα βασικό προνόμιο αυτή τη στιγμή. Είναι οι πρώτοι εκπρόσωποι της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία, αφού ουδέποτε έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν μια τέτοια συνεργασία.

Τόσο η πτήση έως το Ριάντ, όσο και η εξοικείωση με τις ερημικές περιοχές είναι σίγουρα μια πρόκληση για τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας που έχουν συνηθίσει το ιδιαίτερο ανάγλυφο της Ελλάδας και την εγγύτητα βουνού και του απέραντου γαλάζιου του Αιγαίου.

  • Όπως για τους Σαουδάραβες ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία το ανάγλυφο της Κρήτης και οι πτήσεις πάνω από το μπλε του Αρχιπελάγους, το ίδιο θα αισθανθούν και οι ιπτάμενοι της 341 Μοίρας «Βέλος».

Οι θερμοκρασίες είναι ένας παράγοντας που προσμετράτε ήδη, τόσο για τους αεροπόρους όσο κυρίως για τους τεχνικούς εδάφους που θα συνοδεύσουν την αποστολή.

Η συμμαχία που κάνει την Άγκυρα να «βράζει»

Αυτή η συνεργασία είναι μια επιπλέον απόδειξη των όσων υποστηρίζει η Αθήνα για την σύσφιξη των σχέσεων της Ελλάδας με τον Αραβικό κόσμο και συγκεκριμένα με τη Σαουδική Αραβία που παρατηρείται ήδη η διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας.

Μια σχέση που δεν είχε χάσει την ευκαιρία να σχολιάσει ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και μάλιστα σκωπτικά, υπερηφανευόμενος μάλιστα για τα UAV’s που παράγει η χώρα του και που όπως είχε πει, η Σαουδική Αραβία θέλει να τα αποκτήσει.

  • Ωστόσο αποστομωτική ήταν η απάντηση από το Ριάντ που σημειώθηκε ότι ο κος Ερντογάν είχε εμφανιστεί ως πωλητής των drone. Αλλά και ο τουρκικός Τύπος, πολύ πριν φτάσουν τα Σαουδαραβικά F-15 στη Σούδα, «έβραζε» γι’ αυτή την διμερή άσκηση που πήρε διακλαδικά χαρακτηριστικά. Από την άλλη πλευρά οι Σαουδάραβες έχουν ενοχληθεί ιδιαίτερα από τον παρεμβατισμό της Άγκυρας στον Αραβικό κόσμο και δείχνουν με κάθε ευκαιρία ότι δεν ξεχνούν εύκολα όλες αυτές τις κινήσεις που επιχειρεί στη διπλωματική σκακιέρα τη νευρική γείτονα.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή είναι που έφεραν τις χώρες του κόλπου κοντά στην Αθήνα και η δεύτερη κοινή εκπαίδευση σε τόσο σύντομο διάστημα καταδεικνύει την θέληση κι από τις δυο πλευρές τη σύσφιξη των σχέσεων.

Προηγήθηκε το ταξίδι των υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Ριάντ για την υπογραφή της παραχώρησης της συστοιχίας των Patriot και την υπογραφή αμυντικής συνεργασίας.

  • Την είδηση για τη συνέχιση της διμερούς αεροπορικής άσκησης αποκάλυψε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ως κεντρικός εισηγητής στην διαδικτυακή συζήτηση για την Ελληνική Υψηλή Στρατηγική, η Στρατιωτική Διάσταση.

«Η συνεργασία Ελλάδας- Σαουδικής Αραβίας είναι πολύ σημαντική , αν και έως πρωτινός περιορίζονταν σε ορισμένες εκπαιδεύσεις στελεχών της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα. Κατόπιν πρωτοβουλίας μας αυτή η συνεργασία έχει αποκτήσει άλλη δυναμική. Πολύ σύντομα όπως γνωρίζεται θ’ αναπτύξουμε και μια πυροβολαρχία Patriot για την αντιπυραυλική άμυνα της χώρας, γεγονός που οι φίλοι μας Σαουδάραβες εκτιμούν ιδιαίτερα…Χαρακτηριστικό δείγμα της διάθεσης και των δυο πλευρών για επέκταση της αμυντικής συνεργασίας ότι σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιήσω επίσημη επίσκεψη στην Σαουδική Αραβία, η οποία σημειωτέων είναι η πρώτη επίσκεψη διαχρονικά από Έλληνα Α’ ΓΕΕΘΑ στο Βασίλειο του Ριάντ. Εκείνες τις ημέρες στη Σαουδίκη Αραβία θα βρίσκονται και τέσσερα αεροσκάφη μας, F-16 για την διεξαγωγή της δεύτερης άσκησης FALCON EYEείπε μεταξύ άλλων ο Στρατηγός κατά τη διάρκεια της ανάλυσης που έκανε για τις συμμαχίες που αναπτύχθηκαν από την Ελλάδα ακόμη και εν μέσω της Ελληνοτουρκικής κρίσης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Κίνηση ματ από τους Γάλλους: Come back με τους Scalp Naval στην πρόταση για τις Belh@ra

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: