H Μόσχα «ευθύνεται εν μέρει» για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της Αμερικής από το ρωσικό έδαφος

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο. EPA, Chris Kleponis, POOL




Σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν και το FBI, η Μόσχα «ευθύνεται εν μέρει» για κάποιες κυβερνοεπιθέσεις που ξεκίνησαν από ρωσικό έδαφος, αναφέρει η εφημερίδα The Times, (κείμενο Charlie Mitchell).

Συγκεκριμένα, το FBI επιβεβαίωσε χθες ότι η ομάδα που ευθύνεται για την επίθεση με λογισμικό εκβίασης στον αγωγό Colonial Pipeline στις ΗΠΑ (ο αγωγός μεταφέρει καύσιμα από το Τέξας στο Νιου Τζέρσεϋ) είναι η DarkSide.

Πρόκειται για μια κολεκτίβα κυβερνοεπιθέσεων που έχει χακάρει δεκάδες αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες και εδρεύει στη Ρωσία.

Η επίθεση στον αγωγό Colonial Pipeline ενέτεινε την ανησυχία για ενδεχόμενη έλλειψη καυσίμων και αύξηση τιμών. Το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg ανέφερε ότι στελέχη της εταιρείας προειδοποίησαν την κυβέρνηση για πιθανή έλλειψη καυσίμων, δεδομένου ότι η εταιρεία θα συνεχίσει τη λειτουργία του αγωγού μετά την πλήρη εξουδετέρωση του επικίνδυνου λογισμικού.

Η DarkSide υποστηρίζει στην ιστοσελίδα της ότι οι στόχοι της δεν είναι γεωπολιτικοί. Αντιθέτως, υποστηρίζει σε δήλωσή της, ότι «ο στόχος μας είναι να κερδίσουμε χρήματα και να μη δημιουργούμε προβλήματα στην κοινωνία».

Σύμφωνα με την Anne Neuberger (σύμβουλο εθνικής ασφάλειας για κυβερνοεπιθέσεις), οι αμερικανικές υπηρεσίες προσπαθούν να διαπιστώσουν αν υπάρχουν σχέσεις μεταξύ της DarkSide  και της ρωσικής κυβέρνησης.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε χθες ότι θα συναντηθεί με το Ρώσο Πρόεδρο και πως «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις…ότι η Ρωσία εμπλέκεται, αν και υπάρχουν αποδείξεις ότι οι δράστες, το λογισμικό, βρίσκονται στη Ρωσία. Οφείλει [η Ρωσία] να ασχοληθεί με αυτό».

Ο Λευκός Οίκος έχει αναφέρει ότι ο Biden θα προσπαθήσει να βρεθεί με τον Putin, όταν ο πρώτος επισκεφτεί την Ευρώπη τον επόμενο μήνα.

Το δημοσίευμα κλείνει επισημαίνοντας ότι ο Biden έχει υιοθετήσει σκληρότερη στάση έναντι του Κρεμλίνου σε σύγκριση με τον προκάτοχό του. Έχει επιβάλει κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους σε απάντηση των ΗΠΑ για τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές, αλλά και για τη χρηματοδότηση επιθέσεων κατά Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν και κυβερνοεπιθέσεων όπως αυτή στην εταιρεία SolarWinds.

ΠΗΓΗ: The Times, Charlie Mitchell – Russia-based group DarkSide behind Colonial Pipeline cyberattack

Απορρίπτει κάθε εμπλοκή της Μόσχας στην κυβερνοεπίθεση στην Colonial Pipeline η ρωσική Πρεσβεία στις ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: