Για «ειλικρινείς συνομιλίες» κάνουν λόγο Αίγυπτος και Τουρκία: Αλλά τα μεγάλα προβλήματα παραμένουν

Στιγμιότυπο από τις συνομιλίες των αντιπροσωπειών της Αιγύπτου και της Τουρκίας στο Κάιρο. Φωτογραφία via Twitter, Egypt MFA Spokesperson, @MfaEgypt




Η Αίγυπτος και η Τουρκία ανακοίνωσαν ότι είχαν «ειλικρινείς και εις βάθος συνομιλίες» για διμερή και περιφερειακά θέματα, στα οποία περιλαμβάνονταν η κατάσταση στη Λιβύη και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Άγκυρα δημιουργεί προβλήματα σε πολλές χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Οι διήμερες διερευνητικές συνομιλίες, υπό τους υφυπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, ήταν οι πρώτες εδώ και χρόνια μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας. Παρά το καλό κλίμα τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών παραμενουν ανοικτά.

Η Αίγυπτος απαιτεί την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Λιβύη. Το Κάιρο παρουσίασε και άλλα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν για να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις.

«Οι συνομιλίες ήταν ειλικρινείς και σε βάθος. Αφορούσαν διμερή θέματα καθώς και έναν αριθμό περιφερειακών θεμάτων, ιδίως την κατάσταση στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ και την ανάγκη να επιτευχθεί ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.

«Οι δύο πλευρές θα αποτιμήσουν το αποτέλεσμα αυτού του γύρου των διερευνητικών και θα συμφωνήσουν για τα επόμενα βήματα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι συζητήσεις ήταν οι πρώτες δημόσιες συνομιλίες υψηλού επιπέδου εδώ και χρόνια μεταξύ των δύο χωρών.

Η Τουρκία προσπαθεί να επιδιορθώσει τις σχέσεις με πολλά αραβικά κράτη που είναι σύμμαχοι με τις ΗΠΑ, αλλά η Αίγυπτος έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί προσεκτικά στις τουρκικές κινήσεις.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Reuters, το Anadolu και άλλες πηγές
Κάιρο, Egypt

Όχι, δεν “τα βρήκαν” ακόμα ο αλ Σίσι με τον Ερντογάν: Ο βασικός όρος είναι να φύγει η Τουρκία από τη Λιβύη…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: