Έξω φρενών οι Αμερικανοί για τη σχέση Ερντογάν και Λουκασένκο: Ο αυταρχικός εξυπηρετεί τον δικτάτορα…

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑμ Άντονι Μπλίνκεν στο Αμμάν της Ιορδανίας. State Department photo by Ron Przysucha




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, βρέθηκε ξανά απέναντι στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, και μάλιστα για σημαντικά θέματα που αφορούν την αμερικανική πολιτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και για τους αυταρχικούς ηγέτες, οι οποίοι συνασπίζονται εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Ερντογάν, επέλεξε να μην επιτρέψει την καταδίκη του δικτάτορα Αλεξάντερ Λουκασένκο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ενώ υπήρχε συναίνεση για σκληρή τιμωρια του Λευκορώσου ηγέτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) προχώρησε στην ανακοίνωση κυρώσεων, ενώ όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζένιφερ Ψάκι ακολουθεί με πιο ισχυρά μέτρα η Ουάσιγκτον, καθώς δόθηκε εντολή στην υπουργό Οικονομικών να ετοιμάσει το σχετικό πακέτο.

  • Όμως το ΝΑΤΟ, ως όφειλε, δεν θα ακολουθήσει τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς, διότι η Τουρκία απείλησε με βέτο και διέσωσε τον Λευκορώσο δικτάτορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αμερικανική κυβέρνηση είναι έξω φρενών με την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας και για το θέμα αυτό -το “πιάτο” είναι γεμάτο προβλήμαα-, καθώς επιλέγει να υποστηρίξει ένα δικτάτορα, ο οποίος είναι στενός φίλος και σύμμαχος του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν σχολίασε μεν αυτή καθ’ αυτή την απαράδεκτη πράξη της Τουρκίας να αποτρέψει την επιβολή κυρώσεων από το ΝΑΤΟ εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος του Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Όμως απαντώντας σε ερώτηση της Hellas Journal για τη βοήθεια που πρόσφερε η Τουρκία στον Λευκορώσο δικτάτορα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έκρυψε την οργή του για την απαγωγή του δημοσιογράφου, Raman Pratasevich, ο οποίος επέβαινε σε πτήση της Ryanair που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, στην Αθήνα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε σχετικά:

  • «Η συγκλονιστική πράξη εξαναγκασμού μιας πολιτικής πτήσης μεταξύ δύο κρατών μελών της Ε.Ε. και η εκτροπή και προσγείωση (του αεροπλάνου) για τον προφανή σκοπό της σύλληψης ενός Λευκορώσου δημοσιογράφου συνιστά μια βίαια πράξη διακρατικής καταστολής».

«Αυτή η πράξη -σημειώνεται στη δήλωση του εκπροσώπου- αποτελεί προσβολή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια από το καθεστώς του Λουκασένκο. Ζητούμε μια πλήρη διεθνή έρευνα. Δεν θα επιτρέψουμε σε αυτήν την τρομερή δράση να μην αμφισβητηθεί και να δημιουργήσουμε ένα ενοχλητικό νέο προηγούμενο για καταχρήσεις από αυταρχικούς ηγέτες».

Ο εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι:

«Δεσμευόμαστε για στενό συντονισμό με τους εταίρους μας για την προώθηση της λογοδοσίας. Υποστηρίζουμε τις διεθνείς προσπάθειες για να εξετάσουμε με ανεξάρτητο τρόπο τις εκλογές νοθείας της Λευκορωσίας, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφορικά με τις εκλογές και την καταστολή που ακολούθησε».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γουέντι Σέρμαν, κατά τις επαφές της στην Άγκυρα έθεσε το θέμα της προβληματικής στάσης της Τουρκίας, η οποία ξεπέρασε ξανά τα όρια και σταμάτησε μία απόφαση, που πρόκριναν τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε τα εξής, διότι η παραπληροφόρηση από την Τουρκία δεν έχει πλέον όρια. Για το θέμα του ρωσικού συστήματος S-400, η κ. Σέρμαν ήταν απόλυτη και δεν πρέπει να χωρά καμία αμφιβολία επ’ αυτού.

Υπογράμμισε στους Τούρκους ότι πρέπει να εγκαταλείψουν το σύστημα και ότι η νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δεν θα κάνει καμία έκπτωση. Οι S-400, είπε, πρέπει να εγκαταλείψουν το τουρκικό έδαφος αμέσως.

Όπως πληροφορήθηκαμε ισχύει απόλυτα η εξής δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη Hellas Journal:

Η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει. Προτρέπουμε την Τουρκία να εγκαταλείψει το σύστημα S-400. Η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία αντιβαίνει άμεσα στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ του 2016 στη Βαρσοβία για τη μείωση των εξαρτήσεων από τον ρωσικό εξοπλισμό. Η αγορά του συστήματος S-400 θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και της Συμμαχίας, υπονομεύει τη συνοχή και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ. Παρέχει επίσης σημαντικά κεφάλαια στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, καθώς και στη ρωσική πρόσβαση στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και στον αμυντικό της κλάδο.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Our policy has not changed. We urge Turkey to abandon the S-400 system. Turkey’s acquisition of the S-400 runs directly counter to the commitments all Allies made at the 2016 NATO Summit in Warsaw to reduce dependencies on Russian equipment. Its purchase of the S-400 system endangers the security of U.S. and Allied military technology and personnel, undermines NATO cohesion and interoperability. It also provides substantial funds to Russia’s defense sector, as well as Russian access to the Turkish armed forces and defense industry.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ο Μπάιντεν θα δεχθεί τον Ερντογάν σαν σύμμαχο αν αλλάξει και αν σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες του ΝΑΤΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: