Ευρωπαίοι καλούν το Ισραήλ να σταματήσει την επέκταση των εβραϊκών οικισμών

Ισραηλινοί πυροσβέστες σβήνουν ένα αυτοκίνητο που ανήκε σε Ισραηλινούς εποίκους κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για να στηρίξουν παλαιστινιακές οικογένειες που διατάχθηκαν να εκδιωχθούν από τη γειτονιά Sheikh Jarrah στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, 06 Μαΐου 2021. EPA, ΑBIR SULTAN




Το Παρίσι, το Βερολίνο, το Λονδίνο, η Ρώμη και η Μαδρίτη καλούν το Ισραήλ να “θέσει τέλος στην πολιτική του της επέκτασης των οικισμών εποίκων του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη”, τους οποίους χαρακτηρίζουν “παράνομους” και να σταματήσει τις εξώσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα.

Οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες προτρέπουν συγκεκριμένα την ισραηλινή κυβέρνηση να “υπαναχωρήσει από την απόφασή της να προχωρήσει στην κατασκευή 540 νέων οικιστικών μονάδων στον οικισμό Χαρ Χόμα Ε στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη”, που ανοικοδομήθηκε το 1997 και “να θέσει τέλος στην επεκτατική πολιτική του της επέκτασης των οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη”.

Η απόφαση ν’ αυξηθούν οι οικισμοί εποίκων στο Χαρ Χόμα “προστίθεται στην επιτάχυνση της εποικιστικής δραστηριότητας στο Γκιβάτ ΧαΜατος και τις συνεχιζόμενες εξώσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, κυρίως στο Σέιχ Τζάρα”, υπογραμμίζουν οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

“Οι οικισμοί εποίκων είναι παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και αποτελούν απειλή για τις προοπτικές της ειρηνικής διευθέτησης της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης”, αποδοκιμάζουν οι υπογράφοντες την ανακοίνωση, καλώντας Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να “απόσχουν από οποιαδήποτε μονομερή πρωτοβουλία” και να “επαναλάβουν έναν αξιόπιστο και πραγματικό διάλογο για να προχωρήσουν στην πορεία προς τη λύση δύο κρατών”.

Νέες συγκρούσεις, 20 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν απόψε σε μια συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης δικαστικής διαμάχης για την τύχη των παλαιστινιακών οικογενειών που απειλούνται με έξωση προς όφελος Ισραηλινών εποίκων.

Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, την παραμονή της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου για την υπόθεση αυτή, περίπου 20 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο, σε συγκρούσεις με την ισραηλινή αστυνομία που έκανε λόγο για 11 συλλήψεις.

Απόψε, λίγες ώρες αφότου το ανώτατο δικαστήριο όρισε για τη Δευτέρα νέα ακρόαση για την υπόθεση των οικογενειών που απειλούνται με έξωση, ο τενόρος της ισραηλινής ακροδεξιάς Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, βουλευτής του κόμματος “Θρησκευτικός Σιωνισμός” πήγε η συνοικία Σέιχ Τζάρα, στην κάρδιά της σύγκρουσης, για να υποστηρίξει μια οικογένεια εποίκων επαναλαμβάνοντας στα εβραϊκά “αυτό το σπίτι είναι δικό μας”.

Παλαιστίνιοι πέταξαν καρέκλες και αντικείμενα σε μια τέντα που είχαν τοποθετήσει μπροστά από ένα σπίτι έποικοι και αντάλλαξαν ύβρεις με τον βουλευτή Μπεν Γκβιρ. Στον απόηχο, η ισραηλινή αστυνομία ανέφερε ότι συνέλαβε επτά άτομα και είπε ότι η κατάσταση είναι “υπό έλεγχο”.

“Αυτή η γη είναι παλαιστινιακή γη (…) και εμείς, οι κάτοικοι της γειτονιάς, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι αυτή η γη είναι δική τους, αυτή η γη είναι δική μας, αυτή η γη είναι δική μας”, επανέλαβε ο Ναμπίλ αλ-Κουρντ, 77 ετών, και μέλος μιας από τις οικογένειες που κινδυνεύουν με έξωση.

Οι εντάσεις αφορούν το θέμα της ιδιοκτησίας γης πάνω στην οποία είναι χτισμένα αρκετά σπίτια όπου ζουν τέσσερις παλαιστινιακές οικογένειες.

Εκτιμώντας ότι η κατάσταση είναι “πολύ ανησυχητική”, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Τορ Βένεσλαντ κάλεσε το Ισραήλ να τερματίσει τις εκδιώξεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρίσι, Γαλλία

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

 

Καγκελάριος η Αναλένα Μπέρμποκ και πρώτοι οι Πράσινοι αν γινόταν τώρα οι εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ARD

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: