Ετοιμάζονται να τελειώσουν τον Ερντογάν: Κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές

File Photo: Από πολιτική συγκέντρωση της αντιπολιτευόμενης Μεράλ Ακσενέρ ηγέτιδας του εθνικιστικού κόμματος iYi (Καλό). EPA, TOLGA BOZOGLU μέσω ΚΥΠΕ




Ενώ η επιδείνωση της τουρκικής οικονομίας και η δημοσκοπική διολίσθηση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ αναζωπυρώνουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές επιταχύνονται οι ζυμώσεις για ενιαίο μέτωπο κατά του  Ταγίπ Ερντογάν και των ακροδεξιών συμμάχων του από το ΜΗΡ.

Στη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, η επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος iYi (Καλό) Μεράλ Ακσενέρ προεξόφλησε ότι θα υπάρξει συνεργασία της μείζονος αντιπολίτευσης με τα νεοπαγή κόμματα που ίδρυσαν δύο ηγετικά στελέχη του ΑΚΡ, τα οποία ήρθαν σε σύγκρουση με τον Τούρκο πρόεδρο – ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλί Μπαμπατσάν.

«Πιθανότατα θα υπάρξει συνεργασία της “Εθνικής Συμμαχίας” με το Κόμμα του Μέλλοντος και το Κόμμα της Προόδου και της Δημοκρατίας», δήλωσε η Ακσενέρ, αναφερόμενη στους πολιτικούς σχηματισμούς των Νταβούτογλου και Μπαμπατσάν αντιστοίχως. «Εθνική Συμμαχία» ονομάζεται ο συνασπισμός τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης που παρατάχθηκαν απέναντι στη «Λαϊκή Συμμαχία» των ΑΚΡ-ΜΗΡ στις εκλογές του 2018. Κύρια δύναμη της «Εθνικής Συμμαχίας» είναι το κεμαλικό κόμμα CHP, το οποίο πλαισιώνεται από το iYi και δύο μικρότερους σχηματισμούς –το ισλαμικό Κόμμα Ευδαιμονίας, που έλκει την καταγωγή του από τον πρώην πρωθυπουργό Νετσμετίν Ερμπακάν και το Δημοκρατικό Κόμμα, μετεξέλιξη του Κόμματος του Ορθού Δρόμου, της πρώην πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ.

Ο Νταβούτογλου και ο Μπαμπατσάν δεν είχαν επιβεβαιώσει μέχρι χθες την εκτίμηση της Ακσενέρ. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούσαν ωστόσο πιθανό να προσχωρήσουν στην «Εθνική Συμμαχία», καθώς οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις τους δίνουν μονοψήφια νούμερα, μακριά από το όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Στην ίδια συνέντευξη, η Μεράλ Ακσενέρ εκτίμησε ότι η συμμαχία του Ερντογάν με τον ακροδεξιό Μπαχτσελί δεν θα αποσπάσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, ενώ τάχθηκε υπέρ μιας συμφωνίας για έναν κοινό υποψήφιο της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές ώστε να μην επωφεληθεί από τη διάσπασή της ο Ερντογάν, όπως έγινε το 2018. Πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας MetroPoll εμφανίζει την επιρροή του ΑΚΡ να πέφτει από 34% σε 30% το τελευταίο εξάμηνο, ενώ το άθροισμα ΑΚΡ-ΜΗΡ δεν ξεπερνά το 35%, κάτι που σημαίνει ότι, αν γίνονταν αύριο εκλογές, ο Ερντογάν πιθανότατα θα τις έχανε.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίζει τις προσπάθειές της να ρίξει γέφυρες προς τη Δύση και περιφερειακούς συμμάχους των ΗΠΑ ώστε να βγει από τη διπλωματική της απομόνωση και να τονώσει την οικονομία. Χθες έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα τη Σαουδική Αραβία με αποστολή να αναθερμάνει τις διμερείς σχέσεις που κλονίστηκαν καίρια ύστερα από τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, επικριτή του θρόνου, στο προξενείο της χώρας, στην Κωνσταντινούπολη. Οι τουρκικές εξαγωγές προς τη Σαουδική Αραβία το πρώτο τρίμηνο του 2021 συρρικνώθηκαν σε 75 εκατομμύρια δολάρια έναντι 852 εκατομμυρίων την ίδια περίοδο του 2020. Εξάλλου, ολοκληρώθηκαν χθες στο Κάιρο οι διήμερες διαβουλεύσεις των υφυπουργών Εξωτερικών Αιγύπτου και Τουρκίας, σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης των διμερών σχέσεων που είχαν καταρρεύσει λόγω της υποστήριξης της Τουρκίας στους Αδελφούς Μουσουλμάνους και τον ανατραπέντα από τον στρατό ισλαμιστή πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μόρσι.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω kathimerini.gr

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Απόγνωση στην Ινδία: Νέο ρεκόρ ξανά με πάνω από 400.000 κρούσματα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: