Εργατική Πρωτομαγιά: «Επί ποδός» ΠΑΜΕ, ΓΣΕΕ, Eργατικό Κέντρο και ΑΔΕΔΥ – «Κάτω τα χέρια από το οκτάωρο»

File Photo Μέλη του ΠΑΜΕ κρατούν σημαίες, φορώντας γάντια και μάσκες για την προστασία λόγω κορωναϊου, τηρώντας τις αποστάσεις στη συγκεντρώση για την Εργατική Πρωτομαγιά ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΚΙΑΣ μέσω ΚΥΠΕ




Με επίκεντρο τις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που προωθεί η κυβέρνηση -και κυρίως τις αλλαγές που αφορούν το 8ωρο- θα τιμηθεί σήμερα, με συγκεντρώσεις και πορείες, η Εργατική Πρωτομαγιά.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος προγραμματίζονται ξεχωριστές συγκεντρώσεις. Η πρώτη, που διοργανώνεται από το ΠΑΜΕ, είναι προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος. Το σύνθημα είναι «Κάτω τα χέρια από το οκτάωρο» και, όπως αναφέρει η συνδικαλιστική οργάνωση του ΚΚΕ, «το ΠΑΜΕ καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε κάθε κλάδο και κάθε πόλη, συνολικά τους εργαζόμενους να προσπεράσουν τα παιχνίδια της ήδη απαξιωμένης ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, που θέλει να γιορτάσει μαζί με την κυβέρνηση την κατάργηση του 8ώρου, 101 χρόνια μετά την κατάκτησή του στη χώρα μας, το 1920. Να οργανώσουμε την απεργιακή μας απάντηση την Πέμπτη 6 Μάη, τιμώντας τους νεκρούς της τάξης μας και απαντώντας αγωνιστικά στο αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης που φέρνει τις ανατροπές του αιώνα.

»Είναι ιστορική πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους της πατρίδας μας, 135 χρόνια από την απεργία στο Σικάγο για το αιματοβαμμένο 8ωρο, η κυβέρνηση να νομοθετεί το 10ωρο, να βάζει τα συνδικάτα στο γύψο και να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου. Είναι ώρα ευθύνης και αγώνα για όλους!».

Η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθηνών έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 11 το πρωί, στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Σε ανακοίνωση της η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι αντιστέκεται στην κατάργηση του 8ώρου και των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και στον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών. «Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτελεί τιμή στους αγώνες του εργατικού κινήματος για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, άμβλυνση των ανισοτήτων και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων» προσθέτει.

Το ΕΚΑ επισημαίνει ότι με τη σημερινή συγκέντρωση οι εργαζόμενοι θα στείλουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση για την κατάργηση του 8ώρου, τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, το άνοιγμα της κυριακάτικης εργασίας σε περισσότερους κλάδους και την επιχειρούμενη αποδυνάμωση του δικαιώματος της απεργίας.

Συνεχίζεται η κόντρα ΠΑΜΕ-ΓΣΕΕ

Πάντως και ο φετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς επαναφέρει τη σκληρή κόντρα που συνεχίζεται αμείωτη μεταξύ του ΠΑΜΕ και της ΓΣΕΕ. Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ μιλάει με πολύ σκληρά λόγια για την τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας, επισημαίνοντας ότι η ηγετική ομάδα της «ανέλαβε τον ρόλο του “λαγού” στην προσπάθεια να εκφυλιστεί ο γιορτασμός της φετινής Πρωτομαγιάς, προτείνοντας να μεταφερθεί από το Μεγάλο Σάββατο στις 4 Μάη, την επομένη δηλαδή των αργιών του Πάσχα! Το υπουργείο Εργασίας ήρθε να επιβεβαιώσει τη συμπαιγνία που στήθηκε πίσω από την πλάτη εργαζομένων. Έτσι, η “πρόταση” της ΓΣΕΕ δημοσιεύτηκε και ως κυβερνητική απόφαση: “Η υποχρεωτική αργία της 1ης Μαΐου 2021 μετατίθεται για την Τρίτη 4 Μαΐου 2021”. Το ΄να χέρι νίβει τ΄ άλλο στην προσπάθεια να περάσει άβρεχτο το αντεργατικό νομοσχέδιο, αλλά και να θαφτούν βαθιά οι πολιτικές ευθύνες για το χάλι στο δημόσιο σύστημα Υγείας και στους χώρους δουλειάς, όπου η πανδημία συνεχίζει να θερίζει ζωές. Η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ απέρριψε την πρόταση για κοινή μέρα εορτασμού της Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα».

Απεργίες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη και 24ωρη απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Συγκεκριμένα, δεν θα λειτουργήσουν οι γραμμές 2 και 3 του Μετρό και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, ενώ χειρόφρενο τραβούν τα τραμ και τα λεωφορεία. Τα δρομολόγια του Προαστιακού θα διακοπούν από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, λόγω στάσης εργασίας του προσωπικού.

Ακολουθήστε την Hellals Journal στη News Google

Χωρίς μετρό, τραμ και τρόλεϊ σήμερα η Αθήνα: Ο νέος νόμος για τα εργασιακά στο στόχαστρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: