Επισκόπηση του κυπριακού Τύπου: Εκλογές, Κυπριακό και Ερντογάν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

File Photo: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ
Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές, ο στόχος της Τουρκίας να μετατρέψει τα κατεχόμενα σε στρατιωτική βάση, οι απειλές του Τούρκου Προέδρου να βγάλει τον τουρκικό στόλο αν δεν γίνουν τα χατίρια του στην ΕΕ και το Κυπριακό, είναι τα κύρια θέματα του κυριακάτικου κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Αβέρωφ Νεοφύτου: Το διακύβευμα των βουλευτικών είναι η σταθερότητα» φιλοξενεί συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος διερωτάται ποιο θα είναι το αποτέλεσμα εάν οι επιλογές υποψηφίων καθοδηγηθούν από τον θυμό και επιβραβευτούν «οι δυνάμεις του ανεύθυνου λαϊκισμού».

Σε άλλο θέμα προβάλλει τη χθεσινή αναφορά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου προς τον ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι τον «καθοδηγεί το ‘κόμμα τζαι τα μμάθκια σας’». Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Διευθυντή της ΓΔ ΕΠΣΑ Θεοδόση Τσιόλα αναφορικά με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Η μάχη του σταυρού και οι υποψήφιοι που προηγούνται» και γράφει ότι τα ποσοστά και οι συσπειρώσεις των κομμάτων είναι αυτά που θα καθορίσουν τον αριθμό των εδρών.

Αλλού γράφει ότι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα έργων και μεταρρυθμίσεων δαπάνης €366,5 εκατ. σχεδιάζει να υλοποιήσει το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αλλού αναφέρεται στις διεργασίες για το Κυπριακό και γράφει για «σαλαμοποίηση» του πλαισίου Γκουτέρες.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Βάση όλα τα κατεχόμενα», γράφει στο κύριο του θέμα ότι με στόχο τον έλεγχο της περιοχής και με βασική στρατηγική επιδίωξη να καταστεί περιφερειακή δύναμη, η Τουρκία μετατρέπει τα κατεχόμενα σε μια μεγάλη στρατιωτική βάση.

Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές με το σχόλιο «κοινοβουλευτική Βαβέλ με πολλές παγίδες». Αλλού προβάλλει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία παρά τις σοβαρές αναταράξεις που προκάλεσε η πανδημία το ταμείο του Γενικού Συστήματος Υγείας φαίνεται να αντέχει σε βάθος τριετίας.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι» προβάλλει συνέντευξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, ο οποίος λέει ότι πρέπει να γίνει ανακατανομή του εθνικού πλούτου και ότι δεν γίνεται οι πλούσιοι να αυξάνουν τα χρήματά τους και οι φτωχοί να τα μειώνουν.

Αλλού αναφέρεται στο θέμα του ανοίγματος των οδοφραγμάτων που έκλεισαν λόγω τα πανδημίας και σημειώνει ότι εκπρόσωπος της Κομισιόν τονίζει πως η ΕΕ παρακολουθεί πολύ προσεκτικά το ζήτημα. Αλλού γράφει ότι «χρυσά» διαβατήρια σε έξι μήνες διαφήμιζε ο γαμπρός του Προέδρου Αναστασιάδη.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Η απουσία θεμάτων επηρεάζει τις εκλογές» ότι ενώ τα κόμματα υπόσχονται «αλλαγή» κανένα δεν λέει πώς θα την πετύχει. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κύπρος πραγματοποίησε πέραν του μισού εκατομμυρίου δόσεων εμβολίων με το 20% όσων δύνανται να εμβολιαστούν να ολοκληρώνουν το εμβολιαστικό τους σχήμα. Αλλού γράφει ότι διατηρείται η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή της Κυριακής», υπό τον τίτλο «Το διακύβευμα των εκλογών και τα νέα πολιτικά δεδομένα», γράφει στο κύριο της θέμα ότι με τα χρυσά διαβατήρια, την κρίση της πανδημίας και το Κυπριακό δημιουργούνται νέα πολιτικά δεδομένα, με ιδιαίτερα πιθανό το σενάριο μιας πολυκομματικής Βουλής.

Προβάλλει επίσης συνεντεύξεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ ο οποίος λέει ότι η αντιπολίτευση «θα τουμπάρει τον τόπο» και του ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος λέει πως είναι ορατός ο κίνδυνος της διχοτόμησης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι παγιδευμένη στα γρανάζια συντεχνιακών διεκδικήσεων βρίσκεται η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.

Η κυριακάτικη «Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Απειλεί να βγάλει τον στόλο και εκβιάζει την ΕΕ με κρίση» γράφει ότι τον στόλο εκ νέου σχεδιάζει να βγάλει ο Τούρκος Πρόεδρος τόσο στην περιοχή του Αιγαίου και της Ρόδου όσο και στην Κύπρο αν δεν του κάνουν τα χατίρια που θέλει στην ΕΕ και στο Κυπριακό, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή.

Αλλού προβάλλει συνέντευξη της Υπουργού Εμπορίου η οποία λέει πως 11 εταιρείες μεταφέρθηκαν και εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο μέσω του Μηχανισμού Ταχείας Δραστηριοποίησης. Αλλού αναφέρεται στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές σημειώνοντας ότι έφτασε η ώρα που θα μιλήσουν οι πολίτες.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Στις Βρυξέλλες για το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μεταβαίνει ο Νίκος Αναστασιάδης


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: