Εντεκα χρόνια από την τραγωδία της Marfin: «Ο ψηλός, η γυναίκα μυστήριο» και οι άλλοι ύποπτοι ενός ατιμώρητου εγκλήματος

Η πλακέτα κατά τη διάρκεια της τελετής των αποκαλυπτηρίων της, στο χώρο όπου δολοφονήθηκαν οι τρεις εργαζόμενοι της Marfin, στην οδό Σταδίου, το Σάββατο 9 Μαΐου 2020. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΑΠΕ- ΜΠΕ




Στις 5 Μαΐου του 2010, η οδός Σταδίου και οι άλλοι δρόμοι του κέντρου είχαν πλημμυρίσει από χιλιάδες κόσμου που διαδηλώνει ενάντια στην επικείμενη ψήφιση του πρώτου Μνημονίου.

Ξαφνικά, μέσα από το πλήθος, μια ομάδα 10 έως 12 ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά κατευθύνεται στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» και στο υποκατάστημα της τράπεζας «Marfin Bank» επί της οδού Σταδίου 23. Τρεις από αυτούς σπάνε τις τζαμαρίες και πετάνε μέσα και στα δύο καταστήματα βόμβες μολότοφ.

Στην Marfin, οι συνολικά οκτώ υπάλληλοι της τράπεζας εγκλωβίζονται μέσα στο κτίριο που φλέγεται και έχει γεμίσει από καπνούς, καθώς η μόνη έξοδος διαφυγής είναι κλειδωμένη.

Οι εγκλωβισμένοι επικοινωνούν εν απογνώσει με τους δικούς τους ανθρώπους. Τα ρεπορτάζ της εποχής  θα γράψουν ότι κάποιοι είναι πεπεισμένοι ότι θα πεθάνουν  και αποχαιρετούν του οικείους τους, άλλοι προσπαθούν να βρουν ένα παράθυρο για να πηδήξουν στον δρόμο και να γλιτώσουν.

Πέντε υπάλληλοι διασώζονται από πυροσβέστες από τους «υπερκείμενους ορόφους». Ομως τρεις συνάδελφοί τους δεν θα καταφέρουν να διαφύγουν: Ο Επαμεινώνδας Τσακάλης (36 ετών), η Παρασκευή Ζούλια (35 ετών) και η εγκυμονούσα Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών). Τρεις άνθρωποι και μία αγέννητη ψυχή χάνουν τη ζωή τους από το τυφλό μίσος που παρεισφρέει ανάμεσα στην αγανάκτηση μιας χρεοκοπημένης χώρας.

Τα νέα μεταφέρονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Ο κόσμος παγώνει. Στη Βουλή τα μέλη του Κοινοβουλίου ενημερώνονται από τον Πρόεδρο του Σώματος.

«Να καείτε»…

Οι μαρτυρίες της εποχής, όπως διασώθηκαν στα απογευματιμά δελτία των ειδήσεων είναι σοκαριστικές:

«Τρία άτομα με κουκούλες, αρχίζουν και σπάνε την τζαμαρία του κάτω ορόφου. Αφού τη σπάσανε, ρίξανε μέσα ούτε εγώ ξέρω τι, αμέσως λαμπάδιασε, μέσα σε πέντε λεπτά. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ώρα που έβγαινα από την πόρτα. Η πόρτα ήταν ηλεκτρονική και έπρεπε να μπω μέσα στο κουβούκλιο, να μείνω μέσα για πέντε δευτερόλεπτα και μετά να ανοίξει και δεν ήξερα αν θα άνοιγε για να βγω έξω. Βγήκα, αρχίσανε οι πέτρες, να με βρίζουν “να καείτε”, “καλά να πάθετε” και τέτοια…», είπε.

Ο φάκελος ανοίγει ξανά

Στα τέλη Μαρτίου, η υπόθεση της Marfin άνοιξε ξανά, καθώς, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπήρξαν νέα δεδομένα που προέκυψαν από την εκ νέου επεξεργασία και ανάλυση του προανακριτικού υλικού. Ετσι η Εισαγγελία, κατόπιν νέων στοιχείων που προσκομίσθηκαν από την αστυνομία, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τρία κακουργήματα, και συγκεκριμένα για

  • Συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης
  • Ανθρωποκτονία κατά συρροή και
  • Παράβασης του νόμου για όπλα και εκρηκτικά

Πληροφορίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας ανέφεραν ότι από την επανεξέταση της υπόθεσης το διάστημα από τον Μάιο του 2020 (όταν είχε ζητηθεί η αναψηλάφιση της υπόθεσης) έως σήμερα προέκυψαν ενδείξεις για εμπλοκή στον εμπρησμό τριών προσώπων.

Και τα τρία αυτά πρόσωπα μέχρι πρότινος τουλάχιστον δεν βρίσκονταν στο κάδρο των ερευνών. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης σημειώνουν ότι υπάρχουν υπόνοιες για ανάμειξη στον εμπρησμό της τράπεζας και στον θάνατο τριών υπαλλήλων της, ακόμη τεσσάρων υπόπτων. Η εμπλοκή τους θα διερευνηθεί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

Οι αναλυτές της Κρατικής Ασφάλειας έχουν ενδείξεις για συμμετοχή μιας ομάδας 23 ατόμων που ξεκίνησε από την Πατησίων με κουκούλες και γάντια, έφτασε στη Σταδίου, έσπασε στα δύο και 7 άτομα με επικεφαλής έναν ψιλόλιγνο άντρα και μια μυστηριώδη γυναίκα χτύπησαν τη Μarfin και οι υπόλοιποι το βιβλιοπωλείο «Ιανός». Οι αστυνομικοί πλέον θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα και την τεχνολογία για να διαλευκανθεί η υπόθεση. Βίντεο θα καθαριστούν, φωτογραφίες θα αναλυθούν με τη χρήση ειδικών συστημάτων και συγκεκριμένα τηλέφωνα θα μπουν στο μικροσκόπιο των ερευνητών.

Εκφράζονται ωστόσο επιφυλάξεις για την τελική έκβαση της έρευνας, αλλά και αμφιβολίες κατά πόσον η επεξεργασία του προανακριτικού υλικού μπορεί να φέρει αποτέλεσμα 11 χρόνια μετά το τραγικό συμβάν.

Σημειώνεται ότι ως δράστης του εμπρησμού είχε παραπεμφθεί το 2013 να δικαστεί ο 41χρονος σήμερα Θ.Σ. Στο παραπεμπτικό του βούλευμα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών επικαλείτο τις καταθέσεις δύο αστυνομικών (Οκτώβριος 2012) σύμφωνα με τις οποίες το άτομο που πέταξε βόμβα μολότοφ στο εσωτερικό της τράπεζας «ταυτοποιείται με τον κατηγορούμενο Θ.Σ. ως προς τα χαρακτηριστικά του σωματότυπού του καθόσον τυγχάνει υψηλής υψομετρικής κατάστασης και κανονικής σωματικής διαπλάσεως». Ο κατηγορούμενος αθωώθηκε τελεσίδικα της κατηγορίας.

Με πληροφορίες από Πρωτο Θέμα, Καθημερινή 

Ακοιλουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Στη Θράκη ο προκλητικός και φαντασιόπληκτος Τούρκος υπουργός που έβλεπε «Αουσβιτς στον Έβρο»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: