Ένας γνωστός μεταρρυθμιστής υπέβαλε υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές στο Ιράν

File Photo Ο μετριοπαθής ιρανός πολιτικόςMostafa Tajzadeh μέσω ΚΥΠΕ




Ο Μοσταφά Ταζαντέχ, μια από τις σπάνιες φωνές των μεταρρυθμιστών που ακούγονται ακόμη στο Ιράν, κατέθεσε σήμερα υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου.

Ηλικίας 64 ετών ο Ταζαντέχ ζητεί εδώ και πολλά χρόνια “διαρθρωτικές” και δημοκρατικές αλλαγές στο Ιράν, ενώ έχει περάσει πολλά χρόνια υπό κράτηση, ένα γεγονός που ενδέχεται να δυσκολέψει την επικύρωση της υποψηφιότητάς του από τις αρχές.

Αφού κατέθεσε τον φάκελο της υποψηφιότητάς του στο υπουργείο Εσωτερικών, ο πρώην υφυπουργός της κυβέρνησης του Μοχαμάντ Χαταμί (1997-2005) δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι “ένας πολίτης, ένας μεταρρυθμιστής” και “ένας πολιτικός κρατούμενος επί επτά χρόνια”.

Επίσης κατήγγειλε “τις διακρίσεις”, “το μπλοκάρισμα του ίντερνετ”, “την παρέμβαση των στρατιωτικών στην πολιτική, την οικονομία και τις εκλογές”, “μια κοστοβόρα, αντιαμερικανική εξωτερική πολιτική και τη φιλορωσική διπλωματία”.

Ο Ταζαντέχ συνελήφθη το 2009 μετά την επίσημη ανακοίνωση της επανεκλογής στην προεδρία του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, την οποία είχε αμφισβητήσει η αντιπολίτευση που είχε συσπειρωθεί γύρω από τους μεταρρυθμιστές υποψηφίους Μεχντί Καρουμπί και Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, καταγγέλλοντας μαζική νοθεία.

Μετά την απελευθέρωσή του το 2016 ζητεί συνεχώς από τις αρχές να αφήσουν ελεύθερους τους δύο επικεφαλής του κινήματος αυτού αμφισβήτησης, οι οποίοι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια.

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Φακροσαντάντ Μοχταχαμιπούρ, επίσης ακτιβίστρια των μεταρρυθμιστών, ο Ταζαντέχ τάχθηκε υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και μιας πιο ανοικτής ερμηνείας του ισλάμ.

“Τάσσομαι κατά των νόμων που κάνουν διακρίσεις εις βάρος των γυναικών”, δήλωσε διευκρινίζοντας ότι είναι κατά “της υποχρεωτικής μαντίλας”, αλλά όχι γενικώς κατά της χρήσης της.

“Ας μην εγκαταλείψουμε τον δρόμο του διαλόγου και της συμφιλίωσης, ακόμη κι αν η άλλη πλευρά σκοπεύει να ξεκινήσει πόλεμο εναντίον μας”, πρόσθεσε, απορρίπτοντας εμμέσως τις κατηγορίες κάποιων υπερσυντηρητικών που ισχυρίζονται ότι οι μεταρρυθμιστές υποκινούν στη βία.

Λίγο πριν τον Ταζαντέχ υπέβαλε την υποψηφιότητά του ο υπερσυντηρητικός βουλευτής και πρώην επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Φερεϊντούν Αμπασί- Νταβανί.

Ο 62χρονος αυτός φυσικός, ο οποίος γλίτωσε το 2010 από μια επίθεση για την οποία το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ, απορρίπτει οποιονδήποτε “συμβιβασμό” με τη Δύση. Είναι επίσης σφοδρός πολέμιος της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Με πληροφορίες από AFP- dpa  μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τεχεράνη, Ιράν

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Νέα κυβερνοεπίθεση αυτή τη φορά στην Ιρλανδία: Στόχος η υπηρεσία δημόσιας υγείας της χώρας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: