Ελπίζουμε να μην δούμε Τούρκους στρατιώτες στην Λωρίδα της Γάζας: Όλα είναι πιθανά με τον Ερντογάν…

Ισραηλινοί στρατιώτες και το αμυντικό τους αντιρουκετικό σύστημα σε ετοιμότητα epa09191735 EPA/ABIR SULTAN




Του ΑΡΓΥΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Διαδηλώσεις στην Πρεσβεία του Ισραήλ στην Άγκυρα και αντίστοιχες στο Προξενείο του στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και παρακινήσεις από τον Ερντογάν προς όλους τους Μουσουλμάνους, εναντίον του Ισραήλ, δυναμιτίζουν μια εδώ και πολλά χρόνια τεταμένη κατάσταση.

Αυτή η «τεταμένη κατάσταση» αποτυπώνεται μεταξύ άλλων και στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας. Τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα η Χαμάς εξαπέλυσε ρουκέτες προς το Ισραήλ, όπου 3 από αυτές χτύπησαν το κέντρο της Πρωτεύουσας Ιερουσαλήμ. Ως αντίποινα το Ισραήλ βομβάρδισε στόχους της Χαμάς όπως αναφέρεται. Τα αντίποινα φαίνεται να πληγώνουν την Παλαιστίνη που μετρά όπως λέγεται 20 νεκρούς και 65 τραυματίες.

Ποια γεγονότα όμως πυροδότησαν αυτά τα τραγικά συμβάντα, που εν έτη 2021, δεν λένε να σταματήσουν;

Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν πως θα χτίσουν και τελικά θα αναβαθμίσουν την πρωτεύουσα τους Ιερουσαλήμ και έτσι αποφάσισαν να «βγάλουν» από τα σπίτια τους Παλαιστίνιους.

  • Αυτή η απόφαση οδήγησε σε βίαιες συγκρούσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ μεταξύ παλαιστινίων και αστυνομίας. Νωρίς το πρωί της 10ης Μαΐου και κατά την ετήσια πορεία των Ισραηλινών προς την Παλιά Πόλη, με την ευκαιρία της επετείου της κατάληψης του ανατολικού τμήματος της Ιερουσαλήμ στον πόλεμο των 6 ημερών το 1967, ξέσπασαν νέα επεισόδια.

Ο Τούρκος Πρόεδρος σχολίασε το γειτονικό του κράτος, ως «κράτος τρομοκρατίας», για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Ιερουσαλήμ τις προηγούμενες ημέρες. Στις διαδηλώσεις που έγιναν στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ, τραυματίστηκαν περισσότερα από 200 άτομα και έτσι ο Ερντογάν θέλοντας να προασπιστεί την τιμή των Μουσουλμάνων (που είναι λογικό), δεν αρκέστηκε μόνο σε δηλώσεις υποστήριξης.

Αντιθέτως ανέφερε στην ομιλία του στην Άγκυρα, ότι τα βίαια επεισόδια είναι «εναντίον όλων των Μουσουλμάνων», ενώ παράλληλα δήλωσε ότι «η προστασία της τιμής της Ιερουσαλήμ είναι καθήκον κάθε μουσουλμάνου» και κάλεσε κυρίως τις Μουσουλμανικές χώρες να αναλάβουν δράση.

Ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο, δεν το γνωρίζουμε και δεν είμαστε ειδικοί για να το κρίνουμε. Από την μια το Ισραήλ λέει ότι έχει δικαίωμα να χτίσει την Πρωτεύουσα του και από την άλλη έχουμε τους Παλαιστίνιους που μένουν σε αυτά τα σπίτια και έχουν φτιάξει τις ζωές τους εκεί.

Αυτό όμως που μπορούμε να ξέρουμε, είναι το γεγονός ότι η Τουρκία δεν θα έπρεπε να ανάβει «φωτιές» για να εξυπηρετήσει δικά της συμφέροντα τελικά. Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης είναι έκρυθμες εδώ και χρόνια και λίγο θέλει η κατάσταση για να ξεφύγει ξανά. Άλλωστε μετά και τελευταία γεγονότα έντονη είναι και Διεθνής ανησυχία για τις εξελίξεις στην περιοχή. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, συνιστούν ψυχραιμία και στις 2 πλευρές.

  • Για να κάνουμε όμως πιο ξεκάθαρο το κλίμα και τον πιθανό ρόλο της Τουρκίας σε όλο αυτό, να αναφέρουμε ότι μεταξύ άλλων οι διαδηλωτές τις προηγούμενες ημέρες σε πορεία τους κατά των βίαιων επεισοδίων που έγιναν στην Ιερουσαλήμ, φώναξαν  «Τούρκοι στρατιώτες στη Γάζα».

Προκύπτει έτσι το ερώτημα. Αυτό είναι μια επιθυμία οργισμένων διαδηλωτών ή κάτι βαθύτερο που θα προκαλέσει μελλοντικά νέες δραματικές εξελίξεις;

Για να γίνει πραγματικότητα το σύνθημα των διαδηλωτών όμως, η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να πάει κόντρα σε ένα άλλο μέλος. Πράγμα εξαιρετικά σοβαρό! Κάνοντας κάτι τέτοιο η Τουρκία θα «φλέρταρε» με επικίνδυνες κυρώσεις, εξοπλιστικές και οικονομικές. Ταυτόχρονα όμως ίσως να αντιμετώπιζε και άλλα σοβαρά προβλήματα, καθώς το Ισραήλ αποτελεί μια δυνατή χώρα.

Ελπίζουμε λοιπόν να μην δούμε Τούρκους στρατιώτες στην Λωρίδα της Γάζας, γιατί τα πράγματα τότε θα γινόντουσαν εξαιρετικά επικίνδυνα και αβέβαια για όλη την περιοχή.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Η οικονομική κρίση και η πολιτική αστάθεια στην Τουρκία: Μια βόμβα στα χέρια του ισλαμιστή Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: