Δραματική αύξηση των κρουσμάτων στη Χιλή τις τελευταίες δύο εβδομάδες: 77.456 νεκροί στην Αργεντινή

FILE PHOTO: Μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων μεταφέρουν ασθενείς με τον νέο κορωναϊό στην πρωτεύουσα Σαντιάγο. EPA, Alberto Valdes




Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες δεκατέσσερις ημέρες καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 κατά 21%, προτρέποντας για ακόμη μια φορά τους πολίτες να εμβολιαστούν και να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

«Θα ξεπεράσουμε αυτή την αύξηση των κρουσμάτων μαζί, χέρι-χέρι με την τήρηση του χρονοδιαγράμματος του εμβολιασμού», διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας, ο Ενρίκε Πάρις.

Η αύξηση των μολύνσεων καταγράφηκε παρά την πρόοδο της εκστρατείας ανοσοποίησης, στο πλαίσιο της οποίας έχει λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων του πάνω από το 52% του πληθυσμού-στόχου.

Ο κ. Πάρις επισήμανε ότι το 80% των μολύνσεων είναι άνθρωποι που είτε δεν έχουν λάβει καμία δόση εμβολίου, ή δεν έχουν λάβει τη δεύτερη, χωρίς να δώσει πιο λεπτομερείς αριθμούς. Προειδοποίησε ωστόσο πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί είναι «3,23 φορές πιθανότερο να χρειαστούν εισαγωγή σε νοσοκομείο, 3,57 φορές πιθανότερο να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας και 4,5 φορές πιθανότερο να υποκύψουν».

Κατά τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 7.772 κρούσματα του SARS-CoV-2 – τις προηγούμενες τρεις ημέρες είχαν ξεπεράσει το όριο των 8.000 – με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να φθάνει τους 1.377.507. Το ίδιο διάστημα υπέκυψαν 121 ασθενείς με την COVID-19, με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων να φθάνει τους 29.168 νεκρούς μέχρι εδώ.

Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα έχουν πλέον φθάσει τα 44.928. Ο αριθμός τους αυξάνεται το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας ανησυχία σε επιδημιολόγους.

  • Αργεντινή: Άλλοι 348 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 12.300 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 348 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 21.346 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται ως εδώ σε 77.456 νεκρούς επί συνόλου 3.753.609 μολύνσεων.

Χθες νοσηλεύονταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) 7.206 ασθενείς με την COVID-19. Η πληρότητα των κλινών φθάνει το 77,5% σε εθνική κλίμακα.

Ως προς την εκστρατεία εμβολιασμού, μέχρι εδώ έχουν χορηγηθεί πάνω από 12,2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για την COVID-19.

  • Βενεζουέλα: Η κυβέρνηση αναμένει 5 εκατ. δόσεις εμβολίων για την COVID-19 από τον μηχανισμό COVAX μέσα στον Ιούνιο

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε χθες πως αναμένει να παραδοθούν στη χώρα του 5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 μέσω του μηχανισμού COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τις χώρες με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, καθώς η χώρα του πλήττεται σκληρά από δεύτερο κύμα της πανδημίας από τον Μάρτιο.

«Το σύστημα COVAX μας υποσχέθηκε πάνω από 5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων τον Ιούνιο. Αναμένουμε το χρονοδιάγραμμα στο οποίο αναφερθήκαμε με το σύστημα COVAX να τηρηθεί», είπε ο κ. Μαδούρο το βράδυ της Κυριακής, στη διάρκεια παρέμβασής του στη δημόσια τηλεόραση, διευκρινίζοντας πως η χώρα του ζήτησε να λάβει δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson.

Ο αρχηγός του κράτους επανέλαβε πως η κυβέρνησή του έχει «καταθέσει τα χρήματα», 120 εκατομμύρια δολάρια, σε λογαριασμούς του μηχανισμού COVAX.

Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (ΠΑΟΥ) είχε ανακοινώσει τη 12η Μαΐου πως η Βενεζουέλα αναμένεται να λάβει δόσεις του εμβολίου J&J ανάλογα με τη διαθεσιμότητά τους, αφού το Καράκας έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θέλει το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επίσημα, η χώρα των περίπου 30 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει κάπου 2.600 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 230.000 και πλέον κρουσμάτων του SARS-CoV-2. Όμως η αντιπολίτευση και ΜΚΟ λένε πως οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ υποτιμημένοι, την ώρα που νοσοκομεία και κλινικές έχουν γεμίσει ασφυκτικά με ασθενείς.

Προχθές Σάββατο οι αρχές ξεκίνησαν τη δεύτερη φάση της εκστρατείας ανοσοποίησης, που έχει σκοπό να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι πιο ηλικιωμένοι. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ανοσοποιηθεί μέχρι τον Δεκέμβριο κάπου 22 εκατομμύρια πολίτες και έτσι να επιτευχθεί «συλλογική ανοσία», εξήγησε ο υπουργός Υγείας Κάρλος Αλβαράδο στη δημόσια τηλεόραση.

Η Βενεζουέλα άρχισε τον Φεβρουάριο την πρώτη φάση της εκστρατείας ανοσοποίησης, με δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V και αυτού της κινεζικής Sinopharm, που αφορούσε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αξιωματούχους και δημόσιους λειτουργούς, μέλη των σωμάτων ασφαλείας και τους εκπαιδευτικούς.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιδίδονται τις τελευταίες εβδομάδες σε πόλεμο δηλώσεων για το ζήτημα του εμβολιασμού.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το AFP
Σαντιάγο, Chile – Μπουένος Άιρες, Argentina – Καράκας, Venezuela

Άλλοι 874 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 στη Βραζιλία σε 24 ώρες: Πάνω από 43.500 κρούσματα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: