Διαβεβαίωση Μητσοτάκη για εκλογές το 2023: «Δεν είναι γραμμένο και στην πέτρα»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο 6o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Ξαφνικά επανέρχονται στο προσκήνιο της παραπολιτικής επικαιρότητας τα σενάρια για πρόωρες εκλογές μέσα στο 2021 ή στις αρχές του 2022.

Κανείς φυσικά δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα αν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τηρήσει την δέσμευσή του για εξάντληση της τετραετίας ή αν θα υποκύψει στις «σειρήνες» που του επισημαίνουν ότι οι εκλογικές πιθανότητες της ΝΔ θα είναι καλύτερες σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ενδιαφέρουσα είναι η προσέγγιση που καταγράφεται στη στήλη ΒΗΜΑτοδότης

Ο συνομιλητής μας, επιφανής οικονομικός παράγων, αφού περιέγραψε με μέγα ενθουσιασμό τη μεταπανδημική ευκαιρία που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως και τις δυνατότητες ανασυγκρότησης της οικονομίας που προσφέρουν τα δεκάδες δισ. ευρώ των ευρωπαϊκών πόρων, έθεσε το προσφιλές ερώτημα που έρχεται και επανέρχεται στους οικονομικούς κύκλους:

«Τι ακούτε για εκλογές;». «Δεν ακούμε κάτι» απαντήσαμε σχεδόν αυτόματα, για να συμπληρώσουμε αμέσως μετά ότι «αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο Πρωθυπουργός, που διαθέτει και το σχετικό προνόμιο, έχει απορρίψει το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και έχει δηλώσει δημοσίως ότι θα εξαντλήσει την τετραετία».

«Αυτά τα ξέρω και εγώ» ανταπάντησε ο συνομιλητής μας, «αλλά γνωρίζω επίσης ότι πολλοί υπουργοί πιέζουν για εκλογές τον προσεχή Οκτώβριο ή το αργότερο την άνοιξη του 2022, επειδή πιστεύουν ότι εκλογές κάνεις όταν οι προσδοκίες είναι υψηλές και σε χρόνο κατά τον οποίο η αντιπολίτευση είναι αδύναμη. Επιπλέον», έσπευσε να προσθέσει, «εκτιμώ ότι οι εκλογές θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, θα απαλλάξουν τη χώρα από τον πολιτικό κίνδυνο και θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη εφαρμογή του σχεδίου ανασυγκρότησης της οικονομίας».

Προς επίρρωση μάλιστα του σεναρίου των πρόωρων εκλογών, μας μετέφερε έναν διάλογο που φέρεται να είχε ο Πρωθυπουργός με κάποιους υπουργούς, σύμφωνα με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε μεν στην επιλογή του, αλλά δεν ήταν τόσο απορριπτικός όσο στο πρόσφατο παρελθόν. Κατά τον συνομιλητή μας, ο Πρωθυπουργός απάντησε χαρακτηριστικά στους διεκδικούντες τις πρόωρες εκλογές υπουργούς: «Είπα ότι θα εξαντλήσω την τετραετία, αλλά δεν είναι γραμμένο και στην πέτρα». Με άλλα λόγια, πάντα κατά τον συνομιλητή μας, άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό… Επειδή ωστόσο παραμένουμε δύσπιστοι και επειδή η δεοντολογία επιβάλλει διασταύρωση, ρωτήσαμε τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου αν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο και μας βεβαίωσαν ότι ο Πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί και δεν αλλάζει, αν και έδειξαν να αναγνωρίζουν ως μητσοτακική τη ρήση «…δεν είναι γραμμένο και στην πέτρα». Κατά τα φαινόμενα λοιπόν, παρά την επιμένουσα σεναριολογία, δεν φαίνεται πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αν και ο αιφνιδιασμός πάντα θα γοητεύει τον έχοντα το προνόμιο.

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Εμβολιασμός Κώστα Μπακογιάννη: Το πάρτι των ψεκασμένων σχόλασε νωρίς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: