Δεν συνεισφέρει σε τίποτε η απαγόρευση της μουσικής, λένε οι ειδικοί που όμως ανησυχούν από τη χαλάρωση των μέτρων

File Photo: Κόσμος σε καταστήματα εστίασης, σε εξωτερικό χώρο, στην Κόρινθο. Εστίαση, χώροι ψυχαγωγίας και κέντρα διασκέδασης λειτουργούν από σήμερα με νέο καθεστώς. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ, μέσω ΚΥΠΕ




Για το θέμα της απαγόρευσης της μουσικής στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, το ψηφιακό πιστοποιητικό και το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας μίλησαν στην ΕΡΤ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Διευθυντής Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ και ο Ιωάννης Κιουμής, καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας του «Γ. Παπανικολάου».

«Σταγόνα στον ωκεανό της παραβατικής συμπεριφοράς και της υπέρβασης των κανόνων για την πρόληψη της πανδημίας που ισχύουν αυτή τη στιγμή» χαρακτήρισε ο Ιωάννης Κιουμής, πρόεδρος της επιτροπής Λοιμώξεων στο “Γ. Παπανικολάου” την ισχύουσα κατάσταση της απαγόρευσης μουσικής σε ταβέρνες, πλαζ και κέντρα δεξιώσεων.

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις έξι» ο κ. Κιουμής δήλωσε ότι «τα επιχειρήματα για την αναστολή της χρήσης μουσικής στα μαγαζιά είναι εξαιρετικά αδύναμα. Αυτό είναι το επιεικέστερο που μπορώ να πω. Κατά συνέπεια θα πρέπει να αποκατασταθεί αυτή η κατάσταση γιατί δεν συνεισφέρει σε τίποτα όσον αφορά τη πρόληψη της πανδημίας, ακόμα δε περισσότερους αν δούμε και μια εικόνα στους εξωτερικούς χώρους και δη στις τουριστικές περιοχές…».

Από την πλευρά του ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής του ΑΠΘ έκανε λόγο για τη χαλάρωση των μέτρων.

«Με ανησυχεί η αίσθηση ότι τα πράγματα δεν ελέγχονται και είναι υπερβολικά χαλαρά. Κανείς δεν σκέφτηκε ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν ελέγχεται. Ας επιδείξουμε πρώτα σύνεση – και από τους φορείς της αγοράς- και μετά να ζητάμε χαλάρωση των μέτρων. Κατά τα άλλα, συμφωνώ ότι η μουσική θα μπορούσε να μπει από σήμερα».

Το ψηφιακό πιστοποιητικό

Όσον αφορά στο θέμα του ψηφιακού πιστοποιητικού που παρουσιάστηκε σήμερα και το θέμα του επιπλέον ελέγχου για τη νόσο Covid-19 στους τουρίστες ο κ. Κιουμής δήλωσε ότι ο έλεγχος που μπορεί να υπάρχει είναι αυτός που θα προβλέπει είτε τον εμβολιασμό είτε το πολύ πρόσφατο τεστ.

«Δεν υπάρχει ωστόσο κανένας τρόπος που να μπορεί να διασφαλίσει ότι τα πράγματα θα πάνε προς την σωστή πλευρά. Ελπίζω να μην επαναληφθεί αυτό που συνέβη πέρυσι όπου υπήρχαν δειγματοληπτικοί έλεγχοι όπου πολλοί τουρίστες διέφυγαν με τη νόσο και διέσπειραν τον ιό», τόνισε ο κ. Κιουμής.

«Χρειάζεται περισσότερη προσοχή για να μην υπάρξει τέταρτο κύμα της νόσου. Ναι, φυσικά θα υπάρχουν μικρές εισροές τουριστών οι οποίοι θα είναι θετικοί. Ένας μηχανισμός για να μπορεί να τους ελέγξει ότι οι Αρχές μπορούν να τους ζητήσουν να κάνουν rapid test ή μοριακό τεστ. Υπάρχουν λοιπόν μηχανισμοί άμυνας που δεν έχουμε βάλει ακόμα στο παιχνίδι», δήλωσε για το θέμα ο κ. Σαρηγιάννης.

πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Η πανευρωπαϊκή πρεμιέρα του ψηφιακού πιστοποιητικού EU Digital COVID Certificate

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: