Δεν είναι μακριά η ώρα που θα χαρακτηρίζεται και επίσημα ″κράτος-ταραξίας″: Ο επικίνδυνος δρόμος της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή

FILE PHOTO: Τα λάθη του Ταγίπ Ερντογάν στην οικονομία και την πανδημία οδήγησαν σε απόγνωση τους πολίτες της Τουρκίας. Το στιγμιότυπο είναι από αγορά του Eminonu, στην Πόλη. EPA, SEDAT SUNA




Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΡΙΒΑ

Όπως έχουμε αναφέρει, η Τουρκία προσπαθεί να ακυρώσει τις συμφωνίες του Αβραάμ (μεταξύ Ισραήλ και αραβικών κρατών)

Γνωρίζοντας ο Ερντογάν ότι κράτη όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος (η τελευταία θα ήθελε κατά βάθος μια ολοκληρωτική ήττα της Χαμάς) δεν πρόκειται να κηρύξουν τον πόλεμο στο Ισραήλ.

Επομένως ο στόχος του είναι άλλος: Να αναδειχθούν ομάδες ακραίες στις αραβικές χώρες που θα έχουν σαν οδηγό την Τουρκία. Με άλλα λόγια, η Τουρκία είναι ένα κράτος που θέλει να συνεργαστεί με τρομοκράτες.

  • Για πρώτη φορά επίσημα (Γάλλοι, Ρώσοι και Αμερικανοί αναλυτές στο παρελθόν το είχαν πει) η Τουρκία θεωρείται ως χώρα-έδρα εταιρειών και φυσικών προσώπων που συνεργάζονται με το Ισλαμικό Κράτος.

Πιο συγκεκριμένα, για τα έτη 2017-2019 με την εταιρεία Al-Fay η οποία φέρεται να χρηματοδοτεί το Ισλαμικό Κράτος.

Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας έρχονται σε μια χρονική συγκυρία που ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μαίνεται.

Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ πωλούν οπλισμό ύψους 735 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ. Κάτι επίσης σημαντικό: Οι κυρώσεις αυτές έρχονται από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και έρχονται να προστεθούν στις κυρώσεις του Section 231 του νόμου CAATSA για τους S-400, την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής της Lockheed Martin για το F-35, τα νομοσχέδια και τις εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία και βέβαια, την Αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Μην ξεχνάμε ότι λίγες μέρες πριν αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν πως οι Κούρδοι είναι στρατηγικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, ενώ έχουν καταδικάσει τη φίμωση και τη φυλάκιση πολιτικών του Κουρδικού Κόμματος της Τουρκίας.

Δεδομένων των χθεσινών δηλώσεων του Ερντογάν όπου αναφέρθηκε στον Μπάιντεν λέγοντας πως ″βάφει την ιστορία της Γάζας με αίμα″, να περιμένουμε ακόμη περισσότερα πράγματα από τις ΗΠΑ, αλλά κυρίως από το Ισραήλ.

Αν αποδυναμωθεί η Χαμάς, η Τουρκία θα είναι πιο αποδυναμωμένη, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις σε ακόμη χαμηλότερο επίπεδο και οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ θα μοιάζουν με αυτές του Ισραήλ με το Ιράν.

Με καθαρά μετρήσιμα στοιχεία, το Ισραήλ πέτυχε την ισχυροποίησή του (με τη νέα αγορά όπλων) αλλά και τη συμπόρευση την κυβέρνησης Μπάιντεν με το Ισραήλ, κάτι που την περίοδο Ομπάμα δεν ήταν δυνατό.

Η Τουρκία μέσα από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς αποφάσισε να γίνει η ηγέτιδα δύναμη όλων των ακραίων και δεν είναι μακριά η ώρα που θα χαρακτηρίζεται και επίσημα ″κράτος-ταραξίας″.

  • Με άλλα λόγια, καλοκαίρι-κόλαση καθώς η ζοφερή πολιτική και οικονομική πραγματικότητα που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν στην Τουρκία, δεν του επιτρέπου να κάνει πίσω.

Υ.Γ. Πολύ καλό για την Ελλάδα που συνομιλεί με Ισραήλ, Ιορδανία και Αίγυπτο για ειρηνευτική πρωτοβουλία στην περιοχή.

Μετά την πολύ επιτυχημένη πρωτοβουλία ″Φιλία″ στην οποία τα κράτη της Μεσογείου συνομίλησαν με τα κράτη του Περσικού Κόλπου, η Ελλάδα δείχνει ξανά ότι επιθυμεί να έχει ρόλο στη Μέση Ανατολή.

Την ώρα που η Τουρκία ευθυγραμμίζεται με την ένταση και τον πόλεμο η Ελλάδα προσπαθεί να πετύχει την ειρήνη.

Αυτές οι πρωτοβουλίες ανεβάζουν την αξία των χωρών και όχι η ″αποχή″.

Πρέπει να καταστήσουμε σαφές και εντός και εκτός Ελλάδας το εξής: Η Ελλάδα έχει πρόβλημα με την Τουρκία και με τους τρομοκράτες τους οποίους η Άγκυρα επιχορηγεί. Η Ελλάδα δε στρέφεται εναντίον κανενός κράτους λόγω διαφορετικών πολιτισμικών παρακαταθηκών.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Τουρκία η χώρα των γενοκτονιών: Θα συνεχίσουν να την αποθρασύνουν; Θα συνεχίσει τα “εθνικά ξεκαθαρίσματα”;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: