Χριστοδουλίδης: Η οικονομική διπλωματία εργαλείο στην πορεία ανάκαμψης από πανδημία

File photo: O υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. ΚΥΠΕ




Η πανδημία του κορωναϊού προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την οικοδόμηση μιας πιο ανθεκτικής, συμμετοχικής και βιώσιμης ανάκαμψης, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η οικονομική διπλωματία στην εμβάθυνση της της συνεργασίας στους τομείς της υγείας, της τεχνολογίας και της κλιματικής αλλαγής.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση στο πλαίσιο προώθησης της Οικονομικής Διπλωματίας και της Καινοτομίας, που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, με τη συμμετοχή Αρχηγών ξένων Διπλωματικών Αποστολών στην Κύπρο, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως «την ώρα που οι εμβολιασμοί αποκτούν δυναμική, ο κόσμος κινείται σε μια νέα φάση στον αγώνα κατά τoυ ιού βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς η πανδημία μας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να ανοικοδομήσουμε μια πιο ανθεκτική, συμμετοχική και βιώσιμη ανάκαμψη».

«Για τους διπλωμάτες ο επόμενος σημαντικός μας στόχος είναι να καταστούμε κινητήριοι άξονες και να διευκολύνουμε τη διασυνοριακή συνεργασία τόσο για τη ανάκαμψη από τον Covid όσο και για άλλες υπερεθνικές προκλήσεις», είπε, υπενθυμίζοντας πως η πανδημική κρίση βύθισε την παγκόσμια οικονομία σε μια βαθιά ύφεση, που χαρακτηρίστηκε από τη μείωση στο εμπόριο, τον κερματισμό στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και τη μείωση άμεσων επενδύσεων.

Τόνισε παράλληλα πως καθώς ο κόσμος αρχίζει την ανοικοδόμηση «θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην εμβάθυνση της συνεργασίας στην υγεία, την τεχνολογία, το εμπόριο και την κλιματική αλλαγή».

«Και πιστεύουμε ότι η Οικονομική Διπλωματία μπορεί να διαδραματίσει ένα κεντρικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπενθύμισε πως τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο έβαλε στις προτεραιότητές του την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής διπλωματίας σε μία προσπάθεια να προωθήσει αποτελεσματικά την οικονομική, επιχειρηματική και επιστημονική συνεργασία της Κύπρου με άλλες χώρες και για να ενισχύσει την εξωστρέφεια της οικονομίας και ότι από το 2016 λήφθηκαν «σταθερά και σημαντικά βήματα για τη ανάπτυξη στενών και ουσιαστικών σχέσεων με όλους τους κύριους επιχειρηματικούς πρωταγωνιστές της χώρας μας».

«Αυτό μας επέτρεψε να αναλάβουμε πιο ουσιαστική και ενεργή εμπλοκή στην προώθηση της οικονομικής διπλωματίας, γιατί ήταν μια ολοένα και αυξημένη αναγκαιότητα, αλλά και διότι το Υπουργείο, μέσω των διπλωματικών του αποστολών στο εξωτερικό, έχει την ικανότητα για μια αποφασιστική συνεισφορά», είπε, προσθέτοντας πως στην καρδιά της προσέγγισή μας είναι η στήριξη και προώθηση της καινοτομίας, σε στενή συνεργασία με τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και τον Επικεφαλής Επιστήμονα.

«Πιστεύω ότι ο δυναμισμός και η καινοτομία θα είναι τα κλειδιά στην υπέρβαση της οικονομικής κρίσης επιτρέποντας τις προοπτικές της οικονομικής ευημερίας τις ερχόμενες δεκαετίες», είπε.

Καταλήγοντας ο ΥΠΕΞ είπε πως η καινοτομία μπορεί να βοηθήσει τις χώρες να ανταποκριθούν στις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις, ανοίγοντας το δρόμο για βιώσιμες οικονομίες και κοινωνίες.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΑΓΚ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Η κυπριακή ναυτιλία απέδειξε ανθεκτικότητα παρά την κρίση λόγω COVID, είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: