«Χρυσό» διπλό της ΑΕΚ στη Λεωφόρο: Βγήκε στο Conference League, «έκοψε» τον Παναθηναϊκό από την Ευρώπη

Ο παίκτης της ΑΕΚ Πέτρος Μάνταλος πανηγυρίζει, κατά τη διάρκεια του αγώνα ΠΑΟ-ΑΕΚ για την 8η αγωνιστική των πλέι οφ του πρωταθλήματος της Super League, στο Γήπεδο Α. Νικολαϊδης, την Κυριακή 9 Μαϊου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ




Η ΑΕΚ πήρε «χρυσό» διπλό στο γήπεδο της Λεωφόρου επί του Παναθηναϊκού για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, επικρατώντας με 1-0 χάρις στο γκολ του Πέτρου Μάνταλου.

Έτσι, εξασφάλισε και μαθηματικά την έξοδό της στο Conference League της επόμενης περιόδου, δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε της κανονικής περιόδου.

Και μαθηματικά εκτός Ευρώπης πλέον ο Παναθηναϊκός (που έχασε πέναλτι με τον Μακέντα στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων) καθώς ακόμη κι αν πιάσει την ΑΕΚ στους 58 βαθμούς στα δύο τελευταία ματς, υστερεί στην τελική ισοβαθμία και στο τρίτο και τελευταίο κριτήριο (στα υπόλοιπα –βαθμούς, γκολ- έχουν απόλυτη ισορροπία), διότι οι «κιτρινόμαυροι» τερμάτισαν πιο ψηλά στην κανονική περίοδο.

Το πρώτο ημίχρονο ήταν κάκιστο από πλευράς θεάματος, με ελάχιστες ευκαιρίες κι απ’ τις δύο πλευρές. Στο 16’ από ωραίο συνδυασμό των Χατζηγιοβάνη και Μολό, ο Μακέντα βρέθηκε εντός της περιοχής και γύρισε τη μπάλα στο ύψος του πέναλτι, όμως ο Βασιλαντωνόπουλος με ωραία παρέμβαση έδιωξε τη μπάλα ψηλά προ του Σανκαρέ κι ο Τσιντώτας απομάκρυνε σε κόρνερ. Στο 34’ από φάουλ του Χουάνκαρ κι απομάκρυνση του Γαλανόπουλου, ο Σανκαρέ κατέβασε τη μπάλα με το στήθος και σούταρε με τη μία, αλλά η εκτέλεσή του έφυγε μακριά απ’ την εστία του Τσιντώτα.

Στο 48’ από μπαλιά «τρύπα» του Βιγιαφάνιες, ο Μακέντα βρέθηκε στην καρδιά της άμυνας της ΑΕΚ, αλλά δεν μπόρεσε να ακουμπήσει τη μπάλα για τη στείλει στα δίκτυα του Τσιντώτα που μπλόκαρε. Δύο λεπτά μετά (50’) η ΑΕΚ πήρε προβάδισμα στο σκορ, συλλαμβάνοντας «κοιμώμενη» την άμυνα του Παναθηναϊκού. Από ωραία συνεργασία των Κρίστιτσιτς και Ανσαριφάρντ ο Ιρανός έκανε τη σέντρα από δεξιά, ο Σένκεφελντ δεν είδε στην πλάτη του τον Μάνταλο, ο οποίος βγήκε πρώτος στη μπάλα και πλάσαρε κάνοντας το 1-0 για τους «κιτρινόμαυρους».

Στο 55’ η ΑΕΚ έφτασε κοντά και σε δεύτερο γκολ, όταν από σέντρα του Ανσαριφάρντ, ο Γαλανόπουλος έκανε γύρισμα στο δεύτερο δοκάρι κι ο Βιγιαφάνιες έδιωξε τη μπάλα προ της γραμμής. Η ΑΕΚ συνέχισε να είναι πολύ πιο απειλητική και στο 58’ έχασε ακόμη μία ευκαιρία με το σουτ του Σιμάνσκι από πολύ μακριά που έδιωξε ασταθώς ο Διούδης, με τον Βέλεθ να αποκρούει στη συνέχεια την προσπάθεια του Τάνκοβιτς.

Στο 61’ από γέμισμα του Βιγιαφάνιες και κεφαλιά του Μακέντα προς τα πίσω, ο Μολό αν και βρέθηκε αμαρκάριστος στο ύψος της περιοχής, σούταρε πολύ άτσαλα άουτ. Στο 67’ ο Τσιντώτας έκανε την απόκρουση του αγώνα σε πλασέ του Χατζηγιοβάνη απ’ τα πέντε μέτρα (μετά από γύρισμα του Μακέντα), με τον Λόπες να ολοκληρώνει αποκρούοντας με το κεφάλι σε κόρνερ, προτού η μπάλα περάσει τη γραμμή.

Η ΑΕΚ έφτασε ξανά κοντά στο γκολ στο 75’, όταν μετά από κόρνερ του Σιμάνσκι και απομάκρυνση του Διούδη, η μπάλα έφτασε στον Σβάρνα που έπιασε την κεφαλιά η οποία βρήκε στο πάνω μέρος του δοκαριού κι έφυγε άουτ.

Στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων ο Παναθηναϊκός κέρδισε πέναλτι σε ανατροπή του Μακέντα από τον Νεντελτσεάρου μέσα στην περιοχή, το οποίο υπέδειξε ο διαιτητής Αρανόφσκι κατόπιν υπόδειξη του VAR και on field review. Ο Μακέντα ανέλαβε την εκτέλεση στο 90’+5′, όμως έστειλε τη μπάλα στο αριστερό δοκάρι του Τσιντώτα χάνοντας τη μεγαλύτερη ευκαιρία των «πράσινων» για να ισοφαρίσουν.

Διαιτητής: Γεβγένι Αρανόφσκι (Ουκρανία)

Κίτρινες: Νιάς, Βέλεθ, Σανκαρέ, Αλεξανδρόπουλος, Ενγκμπακοτό – Τσιγκρίνσκι, Σιμάνσκι, Βασιλαντωνόπουλος, Τάνκοβιτς, Κρίστιτσιτς, Τσιντώτας

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Λάζλο Μπόλονι): Διούδης, Μολό (79’ Σάντσες), Σένκεφελντ, Βέλεθ, Χουάνκαρ, Νιάς (79’ Μπουζούκης), Σανκαρέ (71’ Αλεξανδρόπουλος), Βιγιαφάνιες, Χατζηγιοβάνης (71’ Ενγκμπακοτό), Καμπετσής (58’ Καρλίτος), Μακέντα.

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Τσιντώτας, Βασιλαντωνόπουλος (81’ Μπακάκης), Τσιγκρίνσκι, Σβάρνας, Λόπες, Σιμάνσκι, Κρίστιτσιτς, Γαλανόπουλος, Μάνταλος (70’ Σάκχοφ), Τάνκοβιτς (70’ Αλμπάνης), Ανσαριφάρντ (89’ Νεντελτσεάρου).

Χιμένεθ: «Ο Μάνταλος έδειξε ότι αξίζει να είναι αρχηγός μας»

Απόλυτα ευχαριστημένος απ’ τη νίκη της ομάδας του επί του Παναθηναϊκού στο «Απόστολος Νικολαΐδης» που την έφερε και μαθηματικά στο Conference League της επόμενης σεζόν, ήταν ο τεχνικός των «κιτρινόμαυρων» Μανόλο Χιμένεθ, πλέκοντας το εγκώμιο του αρχηγού της ΑΕΚ, Πέτρου Μάνταλου.

«Πιστεύω ότι κάναμε ένα πολύ καλό δεύτερο ημίχρονο. Από ένα πέναλτι σε ένα… ατύχημα, που υπάρχουν αμφιβολίες αν ήταν, θα μπορούσαμε να χάσουμε τη νίκη, αλλά εκείνο που τους ζήτησα ήταν να παίξουν με πάθος και το έκαναν».

Για το αν νιώθει ανακούφιση για την πρώτη νίκη σε ντέρμπι μετά από δέκα μήνες, ο Ισπανός τεχνικός είπε: «Δέχομαι την κριτική όταν υπάρχουν αρνητικά αποτελέσματα, αλλά παρακαλώ πολύ να μην ξεχνάμε τα προβλήματα που έχει αυτή η ομάδα. Από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Μάιο αντέχει ουσιαστικά με 14 ποδοσφαιριστές.

Σήμερα, μέσα στον αγωνιστικό χώρο από τους 14 παίκτες, ο Μάνταλος, ο Τσιγκρίνσκι και ο Κρίστιτσιτς είχαν κι εκείνοι πρόβλημα. Τα παιχνίδια δεν τα κερδίζεις μόνο επειδή έχεις ιστορία και η ΑΕΚ έχει ιστορία. Μας έλειψε ένας σημαντικός ποδοσφαιριστής όπως ο Λιβάγια, ο Βασιλαντωνόπουλος μπορούσε και δεν μπορούσε να συμμετέχει, αλλά θέλω να εξάρω την παρουσία αυτών των ποδοσφαιριστών που άντεξαν.

Κυρίως τους Λόπες, Τσιγκρίνσκι, Κρίστισιτς, Μάνταλο. Αν δεν είχαν καρδιά, σήμερα δε θα είχαν παίξει. Ο Πέτρος με κέρδισε σήμερα. Ζήτησε να παίξει, παρότι ήξερε ότι δεν μπορούσε και σήμερα άξιζε να είναι ο αρχηγός της ΑΕΚ.

Χάσαμε κάποια παιχνίδια κυρίως επειδή δεν μπαίναμε καλά στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου. Σήμερα αυτό που κάναμε ήταν να αλλάξουμε τα δεδομένα. Είχαμε παιχνίδι υπομονής στο πρώτο ημίχρονο και χτυπήσαμε στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου. Ελπίζω σύντομα να μπορούμε να μπούμε και να πιέσουμε για 90 λεπτά όπως κάναμε κάποτε, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε».

Και κατέληξε στις δηλώσεις του ο Χιμένεθ, λέγοντας: «Κοιμάμαι ήρεμος γιατί τα δίνω όλα. Αλλά αυτό που δεν ξέρω πώς μπορώ να το εξηγήσω για να το καταλάβουν όσοι ζητούν περισσότερα, είναι ότι οι παίκτες τα δίνουν όλα. Δεν κάνουμε προπόνηση. Δουλεύω περισσότερο με το ιατρικό τιμ παρά με τους ποδοσφαιριστές».

Μπόλονι: «Πολύ δύσκολη μέρα για εμάς»

Με το… ζόρι έβγαιναν οι κουβέντες απ’ τον Λάζλο Μπόλονι μετά την ήττα απ’ την ΑΕΚ και τον μαθηματικό αποκλεισμό του Παναθηναϊκού απ’ τα Κύπελλα Ευρώπης της επόμενης σεζόν.

«Είναι πολύ δύσκολη μέρα για εμάς. Στο πρώτο ημίχρονο που θέλαμε να εκμεταλλευτούμε κάποια πράγματα δεν πήγε όπως θέλαμε. Κατά το δεύτερο είχαμε 10 λεπτά πολύ δύσκολα, που οι αντίπαλοι έκαναν τη διαφορά και αυτό ήταν εις βάρος μας», τόνισε ο 68χρονος τεχνικός και κατέληξε μιλώντας για το χαμένο πέναλτι:

«Ήταν ατυχία το πέναλτι. Θα μπορούσαμε να είχαμε βελτιώσει τα πράγματα. Ηττηθήκαμε, είναι πράγματα που θέλουμε να λάβουμε υπόψη για τη νέα αγωνιστική περίοδο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

 

Μοιρασιά στην Τρίπολη για Αστέρα και Ολυμπιακό για τα play off του πρωταθλήματος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: