Χωρίς πρόοδο ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Αιγύπτου-Τουρκίας, υποστηρίζει το πρακτορείο AP

Ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου Hamdi Sanad Loza (1-Α) κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τους Τούρκους. EPA, Mohamed Hossam




Ανταπόκριση του πρακτορείου Αsoociated Ρress (Noha Elhennawy) από το Κάιρο επισημαίνει ότι δεν υπήρξε σαφής πρόοδος στη διάρκεια των συνομιλιών Αιγύπτου-Τουρκίας, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Σημειώνεται ότι κατά τις κοινές τους δηλώσεις, οι δύο πλευρές -υπό τον αιγύπτιο αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Hamdi Loza και τον τούρκο ομόλογό του Sedat Onal– χαρακτήρισαν τον μεταξύ τους διάλογο «ειλικρινή» και «σε βάθος», ενώ δεσμεύθηκαν να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου συνομιλιών προτού προχωρήσουν στην επόμενη φάση.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η αιγυπτιακή πλευρά θεωρεί ότι η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει ουσιαστικές προσπάθειες για «ειλικρινή» διάλογο με την Αίγυπτο.

  • Δηλαδή να αποσύρει τους εκατοντάδες τούρκους στρατιώτες και τους χιλιάδες Σύριους μισθοφόρους που μετέφερε στη Λιβύη, καθώς και να παραδώσει στην κυβέρνηση του Καΐρου τους ισλαμιστές που καταζητούνται από την Αίγυπτο για τρομοκρατικές ενέργειες.

Αναφέρεται, τέλος, η οξεία αντίδραση της Αιγύπτου, της Ελλάδας και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών εξαιτίας της σύναψης του παράνομου τουρκο-λιβυκού συμφώνου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών Τουρκίας-Λιβύης.

Προστίθεται ότι, στη συνέχεια, η Αίγυπτος και η Ελλάδα υπέγραψαν ξεχωριστή αντίστοιχη συμφωνία, ενέργεια που καταδίκασε η Τουρκία. 

Πληροφορίες από: ΑΡ, Noha Elhennawy – EgyptianTurkish officials end talks with no clear progress

Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας εκπέμπει και ισχυρό πολιτικό μήνυμα, λένε αναλυτές

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: