Αρνήθηκε την παροχή υπηρεσιών πολιτογράφησης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις λέει η PwC

File Photo: Συνεχίζει το έργο της η Ερευνητική Επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Η PwC Κύπρου εφάρμοζε αυστηρές διαδικασίες ελέγχου και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις αρνήθηκε να παρέχει υπηρεσίες πολιτογράφησης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του οργανισμού σε σχέση με τη σημερινή παρουσία εκπροσώπου της PwC Κύπρου στην Ερευνητική Επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις.

Όπως σημειώνεται, η PwC Κύπρου, κατέθεσε σήμερα ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία εξετάζει τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις επενδυτών με στόχο να δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα του ευρύτερου πλαισίου, στη βάση του οποίου παρέχονταν υπηρεσίες σε σχέση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ), καθώς και του τρόπου λειτουργίας του οργανισμού σε ό,τι αφορά το εν λόγω πρόγραμμα.

Μέσα από το υπόμνημα που είχε αποστείλει η PwC στην Επιτροπή πριν από την κατάθεση του εκπροσώπου της, Θεόδωρου Παρπέρη, Επικεφαλής Φορολογικών & Νομικών υπηρεσιών, επεξηγούνται οι αυστηρές διαδικασίες που ακολούθησε ο οργανισμός στο πλαίσιο υποβολής αιτήσεων πολιτογράφησης πελατών του, βασιζόμενος σε διεθνή πρότυπα και πρακτικές και πάντα σε πλήρη συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, συμπληρώνεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η παροχή των υπηρεσιών πολιτογράφησης από την PwC ξεκίνησε ύστερα από αίτημα υφιστάμενων πελατών του οργανισμού, οι οποίοι είχαν πληροφορηθεί για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων που θέσπισε η Κυπριακή Δημοκρατία και επέδειξαν ενδιαφέρον για ενδεχόμενη πολιτογράφησή τους.

«Ο οργανισμός εφαρμόζει ιδιαίτερα αυστηρές διαδικασίες ελέγχου προτού αναλάβει την παροχή υπηρεσιών, όπως ενδελεχείς ελέγχους δέουσας επιμέλειας, διεξοδικούς ελέγχους για τις επαγγελματικές και άλλες δραστηριότητες των ενδιαφερόμενων πελατών και ελέγχους για εξακρίβωση της προέλευσης και της νομιμότητας των επενδυτικών κεφαλαίων τους. Όλα αυτά διεκπεραιώνονταν από εξειδικευμένη ομάδα του οργανισμού που είχε συσταθεί για αυτό τον σκοπό.

Όσον αφορά τις υπηρεσίες πολιτογράφησης που προσφέραμε, είχαμε εφαρμόσει επιπρόσθετους ελέγχους και διαδικασίες. Σημειώνουμε ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις η PwC αρνήθηκε να παρέχει υπηρεσίες πολιτογράφησης, λόγω του ότι κρίθηκε ότι οι αιτούντες δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις» αναφέρεται.

Περαιτέρω, συνεχίζει η ανακοίνωση, αξίζει να αναφερθεί ότι οι αμοιβές της PwC για την παροχή υπηρεσιών σχετιζόμενων με αιτήσεις πολιτογράφησης καθορίζονταν μόνο με βάση τον χρόνο εργασίας των στελεχών μας, και σε καμία περίπτωση ο οργανισμός δεν λάμβανε αμοιβή, προμήθεια ή περαιτέρω όφελος, είτε από την έγκριση της αίτησης, είτε από τις επενδύσεις που πραγματοποιούνταν, όπως για παράδειγμα, από την αγορά ακινήτου. Τα έσοδα του οργανισμού από την παροχή υπηρεσιών σχετιζόμενων με τις διαδικασίες πολιτογράφησης επενδυτών αντιστοιχούν στο 1.41% επί των συνολικών εσόδων του οργανισμού για τα έτη 2010 – 2020, προστίθεται.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από την έναρξη μέχρι και την κατάργηση του προγράμματος, η PwC λέει ότι είχε υποβάλει γραπτώς προς την Πολιτεία σειρά προτάσεων που στόχευαν στην αυστηροποίηση των κριτηρίων του ΚΕΠ, στην ενίσχυση των διαδικασιών παρακολούθησης και ελέγχου τόσο των αιτητών, όσο και των παρόχων των συναφών υπηρεσιών, καθώς και στη διεύρυνση των επενδυτικών κριτηρίων προς όφελος της κυπριακής οικονομίας.

Διαχρονικός στόχος της PwC ήταν και παραμένει η δημιουργία προστιθέμενης και βιώσιμης αξίας στην οικονομία και η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης στο σύνολο της κοινωνίας, μέσω της επίλυσης σημαντικών προβλημάτων, σημειώνεται.

«Στη βάση αυτού του στόχου είναι που καθορίζονται τόσο οι διαδικασίες λήψεως αποφάσεων όσο και οι γενικότερες δράσεις και πρακτικές του οργανισμού. Για την PwC το κύρος, η αξιοπιστία και η καλή φήμη είναι υψίστης σημασίας. Η δέσμευση για διαφάνεια και παροχή κάθε δυνατής βοήθειας και στήριξης στο έργο της Ερευνητικής Επιτροπής είναι δεδομένη» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ενεργήσαμε πάντα καλόπιστα, με πλήρη διαφάνεια

Ενεργήσαμε πάντα καλόπιστα και με πλήρη διαφάνεια αναφορικά με τις αιτήσεις για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ), δήλωσε ο Θεόδωρος Παρπέρης, Συνέταιρος στην PWC, ενώπιον της Ερευνητική Επιτροπής για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις.

Στην κατάθεσή του ανέφερε ότι τα έσοδα της PWC από τις υπηρεσίες πολιτογράφησης ήταν ένα πολύ μικρό μέρος των εσόδων για την περίοδο 2010-2020 και έφτασαν περίπου στο 1,4% του συνολικών εσόδων, κάπου στα 1,7 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα ανέφερε ότι η εταιρεία είχε υποβάλει συστηματικά σειρά προτάσεων στα αρμόδια υπουργεία για ενίσχυση και παρακολούθηση και έλεγχο των αιτητών και των παρόχων στο ΚΕΠ, από το 2012 και μετά.

Όπως είπε η PWC ήταν πάντα εναντίον σε οποιαδήποτε διαφήμιση του ΚΕΠ και είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στους αρμοδίους, ότι κάτι τέτοιο θα έβλαπτε το πρόγραμμα. Ανέφερε ακόμα ότι ακολουθούσαν πάντα τη διαδικασία δέουσας επιμέλειας για τους πελάτες τους.

Για το ΚΕΠ είπε, είχε αρχίσει να υπάρχει ενδιαφέρον από υφιστάμενους πελάτες τους και επικοινώνησαν με το Υπουργείο Εσωτερικών για να συλλέξουν πληροφορίες, ωστόσο όπως είπε με τις πρώτες αιτήσεις υπήρχε σημαντική διαφωνία στα οικονομικά κριτήρια που έθεταν Υπουργείο Εσωτερικών και Υπουργείο Οικονομικών. Αυτό όπως είπε είχε ως αποτέλεσμα να προχωρήσουν οι πελάτες τους σε σημαντικές επενδύσεις σε ακίνητα και στο τέλος να μην προχωρήσουν οι αιτήσεις τους και να μείνουν εκτεθειμένοι, με βάση το κριτήριο των άμεσων επενδύσεων όπως το ερμήνευε το Υπουργείο Οικονομικών. Πρόσθεσε ότι μετά από διαβουλεύσεις τα Υπουργεία επέκτειναν τα κριτήρια.

Όσον αφορά την αίτηση για πολιτογράφηση παραδέχτηκε ότι σε αρκετές περιπτώσεις υπέγραφαν ως εγγυητές άτομα της εταιρείας, εκ μέρους της εταιρείας, μετά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν εκ μέρους του αρμοδίου Υπουργείου Εσωτερικών. Εμείς, ανέφερε, ενεργούσαμε πάντα καλόπιστα και με τη διαβεβαίωση ότι κάτι τέτοιο ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα.

Ανέφερε ότι έχουν υποβάλει 243 αιτήσεις σε μια περίοδο 10 ετών, εγκρίθηκαν 217, οι τρεις απέσυραν τις αιτήσεις τους, απορρίφθηκαν 5 και εκκρεμούν 18. Οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν, ανέφερε ήταν το 2020 και αυτό έγινε είτε επειδή ήταν Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα, είτε επειδή υπήρχαν για αυτούς αναφορές στον Τύπο και όχι γιατί είχαν καταδικαστεί.

Απαντώντας σε ερώτηση δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην προώθηση αιτήσεων εκ μέρους της PWC.

Ανέφερε επίσης ότι μετά από τον έλεγχο που γινόταν από την εταιρεία υπήρχαν και περιπτώσεις που υπόθεση παραπέμφθηκε στην ΜΟΚΑΣ. Ανέφερε ότι ο έλεγχος γινόταν τόσο με το σύστημα world-check αλλά και από το διεθνές δίκτυο της PWC και με δικούς τους ελέγχους δέουσας επιμέλειας.

Παράλληλα ανέφερε ότι η εταιρεία ελέγχεται τακτικά από αρμόδια εποπτικά όργανα όπως ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου και δεν είχαν οποιεσδήποτε κυρώσεις, μόνο κάποιες συστάσεις για τις πολιτογραφήσεις που κατά τη γνώμη του δεν είναι κάτι σοβαρό.

Ερωτηθείς κατά πόσο έχουν ασκήσει παρεμβάσεις για προώθηση αιτήσεων, είπε ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ με αδιαφανή και αθέμιτο τρόπο, και ότι υπήρξε επικοινωνία με αρμόδια υπουργεία μόνο για να κάνουν εισηγήσεις και να λάβουν γνώση για το που βρίσκονται αιτήσεις που εκκρεμούσαν, ενώ στάλθηκε επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό ή υπουργείο όταν υπήρχαν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Ωστόσο ανέφερε, ότι δεν εξάσκησαν πίεση με την κακή έννοια του όρου.

Ερωτηθείς για παρέμβαση πρώην Υπουργού Οικονομικών, προηγούμενης Κυβέρνησης για προώθηση δύο υποθέσεων τους που δεν πληρούσαν τα κριτήρια, είπε ότι αυτό έγινε μετά την διαφορά στην ερμηνεία των κριτηρίων που υπήρξε μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών και Υπουργείου Οικονομικών. Ερωτηθείς για θέμα που προέκυψε με την Interpol με αυτά τα δύο πρόσωπα που πολιτογραφήθηκαν, είπε ότι από το 2004 μέχρι το 2018 που ήταν πελάτες τους δεν περιήλθε τίποτα στην αντίληψή τους έχοντας κάνει και τους απαραίτητους ελέγχους. Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή, δεν βρίσκονται πλέον στη λίστα της Interpol.

Όσον αφορά τις συλλογικές αιτήσεις είπε, ότι οι ίδιοι ήταν κάθετα εναντίον στην μείωση των οικονομικών κριτηρίων γιατί χανόταν η αξιοπιστία του επενδυτικού προγράμματος. Είπε ότι προχώρησαν σε μια συλλογική αίτηση επειδή πράγματι υπήρξε μια συλλογική επένδυση, ενώ στη συνέχεια τους είπαν ότι θα μπορούσαν να αποδεχτούν συλλογικές αιτήσεις αν προέρχονταν από το ίδιο δικηγορικό γραφείο.

Τέλος είπε ότι άποψη της εταιρείας ήταν ότι διαχρονικά θα έπρεπε να προστατευτεί η αξιοπιστία του προγράμματος και να επεκταθεί σε καινοτόμες επιχειρήσεις και άλλους σημαντικούς τομείς της οικονομίας.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

 

Επίτροπος Προεδρίας: Οι οργανώσεις αποδήμων θα ενημερώσουν κέντρα λήψης αποφάσεων για τη Γενεύη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: