Αποχαιρετούμε έναν ευπατρίδη: Έφυγε ο Μίμης Παπαναγιώτου, ένας από τους μεγάλους της δημοσιογραφίας

File photo: Ο Μίμης Παπαναγιώτου εξέπνευσε το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα στο νοσοκομείο “Ερρίκος Ντινάν’ μετά από σύντομη νοσηλεία. Photo: kathmierini.gr




Ο Μίμης Παπαναγιώτου τίμησε με τη στάση και τη διαδρομή του το δημοσιογραφικό λειτούργημα, αναφέρει σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της για τον θάνατο του επί 16 χρόνια διευθυντή σύνταξης της “Καθημερινής”, επιφανούς δημοσιογράφου.

“Ευγενής και καλλιεργημένος, ο Μίμης Παπαναγιώτου συνέδεσε την πορεία του με την επανακυκλοφορία της «Καθημερινής» και την ανανέωσή της μετά τη δικτατορία, ενώ νωρίτερα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρώτη έκδοση του «Αντί» επί δικτατορίας” αναφέρει η κ.Πελώνη και προσθέτει:

“Επί Προεδρίας Κωστή Στεφανόπουλου, ανέλαβε τη διεύθυνση του γραφείου Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Αποχαιρετούμε με θλίψη έναν ευπατρίδη της δημοσιογραφίας και εκφράζουμε στους οικείους του τα συλλυπητήριά μας.”

Σημειώνεται πως ο Μίμης Παπαναγιώτου πέθανε το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα στο νοσοκομείο «Ντυνάν» έπειτα από σύντομη νοσηλεία.

Ποιος ήταν ο Μίμης Παπαναγιώτου

Ο Δημήτρης Παπαναγιώτου γεννήθηκε το 1927 στην Αθήνα.

Μπήκε στη δημοσιογραφία αμέσως μετά το Γυμνάσιο.

Ξεκίνησε την καριέρα του από την «Αθλητική ηχώ». Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες «Οι καιροί», «Απογευματινή», «Ακρόπολις», «Ομάδα», «Ανεξάρτητος τύπος», «Μεσημβρινή», «Βραδυνή» ενώ υπήρξε διευθυντής σύνταξης στην «Ημέρα».

Διετέλεσε αρχισυντάκτης του περιοδικού «Εικόνες» της Ελένης Βλάχου και διευθυντής σύνταξης στα περιοδικά «Ταχυδρόμος» και «Συλλογή» καθώς και στην πρώτη έκδοση του «Αντί» επί χούντας.

Ανέλαβε το τιμόνι της «Καθημερινής» από την επανέκδοσή της, μετά τη δικτατορία, και διετέλεσε διευθυντής σύνταξης από τον Σεπτέμβριο του 1974 έως το 1989.

Στη δεκαετία του 1990 διετέλεσε διευθυντής του Ρ/Σ «Αθήνα 984» καθώς και στην ΕΡΤ.

Το 1995, επί προεδρίας Κωστή Στεφανόπουλου, ανέλαβε διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, θέση που διατήρησε επί 11 χρόνια.

Αφοσιωμένος στη δημοσιογραφία «επάγγελμα της δημιουργικής ατομικής μοναξιάς και της εύφορης συλλογικότητας» όπως είχε γράψει ο ίδιος, δίδαξε στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ως συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών (1990-1993).

Στα 16 χρόνια που διηύθυνε την «Κ» είχε τακτική χρονογραφήματος. Πολλά από αυτά κυκλοφόρησαν σε βιβλίο με τίτλο «Αντίο Γουτεμβέργιε, από το Σημειωματάριο ενός δημοσιογράφου». Εχει επίσης γράψει τα βιβλία «Πέμπτη εποχή», «Γωνία χωρίς επιστροφή», «Ο τελευταίο έρωτας», «Ανάμεσα σε δύο προέδρους».

Το 1985 τιμήθηκε με το Βραβείο Δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Μπότση «για τα άρθρα και τα χρονογραφήματά του και για τη συμβολή του στη διατήρηση της καθημερινής δημοσιογραφίας σε υψηλό επίπεδο».

Με πληροφορίες από kathimerini.gr

Aκολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Η Αυστριακή Λέσχη Τύπου θεσπίζει διαδικτυακό κέντρο αναφοράς επιθέσεων κατά δημοσιογράφων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: