Ανησυχία στην Ευρώπη για νέα παραλλαγμένα στελέχη κορωναϊού: Στη Γαλλία άνοιξε ο εμβολιασμός για όλους τους ενήλικες

File Photo: Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν μοιράζεται ένα ποτό με καταστηματάρχες κατά την επανέναρξη των πολιτιστικών. και όχι μόνο. δραστηριοτήτων στη Γαλλία. EPA, THIBAULT CAMUS μέσω ΚΥΠΕ




Τέλος τα όρια ηλικίας και τα κριτήρια για την κατάσταση της υγείας: όλος ο ενήλικος πληθυσμός της Γαλλίας μπορεί από σήμερα να εγγραφεί για να εμβολιαστεί κατά της covid-19.

Πρόκειται για ένα “στάδιο -κλειδί” που θα συμβάλει στην αποφυγή ενός νέου κύματος της πανδημίας στη χώρα, την ώρα που οι περιορισμοί αίρονται σταδιακά.

“Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα δούμε πολύ κόσμο να εμβολιάζεται”, εκτίμησε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό LCI ο Αλέν Φισέρ επικεφαλής της εμβολιαστικής εκστρατείας στη Γαλλία, σχολιάζοντας ότι η διεύρυνση της εκστρατείας ανοσοποίησης αποτελεί “στάδιο- κλειδί” για την προστασία του πληθυσμού και για “την επιστροφή σε μια ολοένα και πιο κανονική ζωή”.

25.431.357 άνθρωποι στη Γαλλία έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της covid-19, δηλαδή το 38% του συνολικού πληθυσμού και το 48,4% των ενηλίκων, από τους οποίους τα 10.777.150 έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.

Στις 15 Ιουνίου “υπάρχουν πολλές πιθανότητες να είμαστε πάνω” από τον στόχο των 30 εκατομμυρίων πρώτων δόσεων, σημείωσε ο Φισέρ.

“Με 28 εκατομμύρια ενηλίκους που δικαιούνται να εμβολιαστούν και δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη” και “με 500.000 διαθέσιμα ραντεβού καθημερινά κατά μέσο όρο”, η πλατφόρμα εγγραφής Doctolib προειδοποίησε όμως ότι δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε όλα τα αιτήματα “λόγω του ακόμη περιορισμένου αριθμού δόσεων εμβολίων, κυρίως της Pfizer και της Moderna”.

Νέα επιτάχυνση στις παραδόσεις εμβολίων αναμένεται τον Ιούνιο, με 76,7 εκατομμύρια δόσεις, μετά τις σχεδόν 44,5 εκατομμύρια τον Μάιο.

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αρμόδιος για την Ευρώπη προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η επιδημία του κορονοϊου δεν θα τελειώσει αν δεν εμβολιαστεί πρώτα τουλάχιστον το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού. Κατήγγειλε μάλιστα “τους ακόμη πολύ αργούς ρυθμούς εμβολιασμού”, ακόμη και στην Ευρώπη.

Φόβος νέων παραλλαγμένων στελεχών

Σε όλη την Ευρώπη η ολοένα και αυξανόμενη μεταδοτικότητα των νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορωναϊού προκαλεί ανησυχία.

Στη Βρετανία η εκστρατεία ανοσοποίησης είναι πολύ πιο προχωρημένη σε σχέση με τη Γαλλία. Σχεδόν 35 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου και περισσότερα από 16 εκατομμύρια και τις δύο.

Η επιτυχία αυτή σε συνδυασμό με πολλούς μήνες lockdown μείωσαν στη χώρα τον αριθμό των νέων μολύνσεων και θανάτων λόγω covid-19.

Στη Γερμανία, έπειτα από μια δύσκολη αρχή, η εκστρατεία εμβολιασμού επιταχύνεται. Σύμφωνα με το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, το 41% των ενηλίκων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και σχεδόν το 16% και τις δύο.

Στη Γαλλία “χωρίς μαζικό εμβολιασμό, η επιδημία ενδέχεται να αναζωπυρωθεί” διότι “η άφιξη νέων παραλλαγμένων στελεχών, πιο μεταδοτικών” αυξάνει το ποσοστό του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστεί, προειδοποίησε μιλώντας στην εφημερίδα Journal du Dimanche ο επιδημιολόγος του ινστιτούτου Παστέρ Αρνό Φοντανέ.

Μια δικαιολογημένη επιφυλακτικότητα, σύμφωνα με τον Φισέρ, ο οποίος παρατηρεί ότι “οι καμπύλες βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση”, όμως τονίζει ότι η Γαλλία “δεν είναι εντελώς προστατευμένη” από μια νέα αναζωπύρωση της covid-19.

Οι υγειονομικοί δείκτες εξακολούθησαν να βελτιώνονται χθες Κυριακή στη Γαλλία, με 8.541 νέα κρούσματα και τον αριθμό των ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη Ιανουαρίου (2.993)

“Αν η μείωση συνεχιστεί ως τις 9 Ιουνίου, επόμενο στάδιο της άρσης των περιορισμών, θα περάσουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι”, εκτίμησε ο Φοντανέ. Για αυτό “οι επόμενες 15 ημέρες είναι κρίσιμες”, προειδοποίησε ο ίδιος καλώντας τους Γάλλους να μην ξεχνούν τους υγειονομικούς κανόνες.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρίσι, Γαλλία

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Ο Μπόρις εγκαταλείπει το σχέδιο να απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού για τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: