Ανοίγουν τη Δευτέρα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια: Επανεκκινεί ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, τι θα γίνει με sms, ωράριο

Εργαζόμενοι του Δήμου Βύρωνα προετοιμάζουν δημοτικό σχολείο της περιοχής τους καθώς την Δευτέρα θα επαναλειτουργήσουν και πάλι τα δημοτικά σχολεία. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Από τη Δευτέρα 10 Μαΐου επιστρέφουν στο σχολείο οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων όλης της χώρας, σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Επίσης, θα λειτουργήσουν κανονικά τα ολοήμερα σχολεία, καθώς και όλων των τύπων τα λύκεια.

Τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητές, εκπαιδευτικοί, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό θα πρέπει να προσέρχονται στα σχολεία έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (self-test, PCR ή rapid-test).

Το αυτοδιαγωνιστικό τεστ (self test) κορονοϊού διενεργείται υποχρεωτικά πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης, από μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, διοικητικό και λοιπό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων της χώρας. Ο έλεγχος πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

Τα self tests διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία μαζί με ενημερωτικό υλικό, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον Προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ).

Οι μαθητές άνω των 13 ετών μπορούν να κάνουν το τεστ με την επίβλεψη ενηλίκου, ενώ στους κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από ενήλικο. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. ‘Αρα, το πρώτο τεστ μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα το πρωί, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Το αποτέλεσμα του self-test δηλώνεται μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Αν το τεστ είναι αρνητικό θα εκδίδεται η σχολική κάρτα για τους μαθητές και η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό.

Εάν το self-test είναι θετικό, θα πρέπει να κάνουν επαναληπτικό τεστ και εάν και αυτό βγει θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Εάν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Για τους μαθητές που θα έχουν θετικό επιβεβαιωτικό τεστ, προβλέπεται ό,τι και για τους μαθητές που νοσούν:

Δίνεται η δυνατότητα σύγχρονης ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική.

Εξακολουθεί να ισχύει η πρόβλεψη που ίσχυε και στο παρελθόν, ότι οι μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ή που μένουν στο ίδιο σπίτι με άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα, εφόσον το επιθυμούν.

Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές. Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός και για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας και άλλα μέτρα

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει, ότι «η χρήση του self-test δρα συμπληρωματικά στα ήδη ισχύοντα μέτρα, που περιλαμβάνουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, χρήση αντισηπτικών, σχολαστικούς καθαρισμούς χώρων, τακτικούς αερισμούς χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά, εξειδικευμένα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.».

Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο, «οι σχολικές μονάδες έχουν λάβει κατευθυντήριες γραμμές για την ψυχοκοινωνική προσαρμογή των μαθητών/μαθητριών στις παρούσες συνθήκες κατά την επιστροφή στη διά ζώσης διδασκαλία, οδηγίες για τη διαπίστωση του βαθμού αφομοίωσης της ύλης από την πλευρά των μαθητών/μαθητριών, καθώς και προτάσεις και κατευθύνσεις για την εκπαιδευτική λειτουργία».

Υπενθυμίζεται, ότι το σχολικό έτος θα παραταθεί ως την Παρασκευή 25 Ιουνίου για τα νηπιαγωγεία και δημοτικά και έως την Παρασκευή 11 Ιουνίου για τα γυμνάσια και λύκεια, ενώ οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις δε θα διεξαχθούν ούτε φέτος. Στις 14 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν Πανελλαδικές Εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια και στις 15 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Επαναλειτουργούν δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων – κέντρα ξένων γλωσσών

Από τη Δευτέρα επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών, που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών. Επίσης, από τη Δευτέρα μπορούν να ξεκινήσουν προπονήσεις όσες κατηγορίες και αθλήματα ομαδικά ή ατομικά έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (παίδων-εφήβων-νέων) που έχουν μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ πρωταθλήματα.

Τέλος, σημειώνεται, ότι από την επόμενη Δευτέρα, 17 Μαΐου, ξαναρχίζουν οι πρακτικές, κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και η λειτουργία παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

Επανεκκινεί συντεταγμένα το σύνολο του ερασιτεχνικού αθλητισμού

Από τη Δευτέρα, 10 Μαΐου, επανεκκινεί, συντεταγμένα και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, το σύνολο του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Συγκεκριμένα επιτρέπεται πλέον η λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και σε όσες κατηγορίες και αθλήματα, ομαδικά ή ατομικά, έχουν προγραμματισμένες διοργανώσεις κατά την περίοδο Μαΐου–Σεπτεμβρίου 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (παίδων–εφήβων–νέων και κορασίδων–νεανίδων), που συμμετέχουν σε μοριοδοτούμενα πρωταθλήματα για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ.

Πρόκειται για το πρώτο στάδιο στο αναλυτικό σχέδιο «επανεκκίνηση του συνόλου του ερασιτεχνικού αθλητισμού», το οποίο κατατέθηκε και συζητήθηκε από το Υφυπουργείο Αθλητισμού με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, εγκρίθηκε ομόφωνα και θα υλοποιείται σταδιακά και συντεταγμένα, εβδομάδα με εβδομάδα.

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που το προβλέπει (ΦΕΚ Β’ 1872, 08/05/2021 για τα «έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωναϊού COVID-19 στο σύνολο της επικράτειας», τα οποία εφαρμόζονται έως την Παρασκευή 14 Μαΐου), επιτράπηκε επιπλέον -πέραν όσων ούτως ή άλλως ισχύουν έως και σήμερα για τις αθλητικές δραστηριότητες:

  • η χρήση των κολυμβητηρίων και από αθλούμενους πολίτες, μόνο σε ώρες που δεν τα χρησιμοποιούν οι αθλητές,
  • η προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού υπό την προϋπόθεση της παρόδου 14 ημερών από την ολοκλήρωσήτου, για τους αθλούμενους πολίτες στη χρήση των κολυμβητηρίων, αντί της υποχρέωσής τους για διενέργειας εβδομαδιαίου τεστ,
  • η λειτουργία των εγκαταστάσεων του Ιπποδρόμου Μαρκοπούλου, για τη διεξαγωγήιπποδρομιών με τους απαραίτητους συντελεστές, χωρίς την παρουσία θεατών.

 

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, σε σχετική επιστολή του προς όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία της χώρας και τις αντίστοιχες ομοσπονδίες, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Από την Δευτέρα 10 Μαΐου, σταδιακά και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, επανεκκινεί το σύνολο των αθλητικών δραστηριοτήτων στη χώρα μας! Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η αθλητική οικογένεια επιστρέφει -επιτέλους- στην κανονικότητα συντεταγμένα και πειθαρχημένα, χαρακτηριστικά στοιχεία που διέπουν το αθλητικό μας οικοδόμημα.

Υποβάλλαμε ένα τεκμηριωμένο και πλήρες πλάνο επανέναρξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα και διαμορφώθηκε ο «οδικός χάρτης» επιστροφής σε προπονήσεις και αγώνες όλων των αθλημάτων, αναλόγως με τον βαθμό επικινδυνότητάς τους (χωρίζονται με χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου) σε ό,τι αφορά στην πανδημία.

Ζητάμε από όλους σας να συμβάλλετε, ο καθένας από το πόστο του, στην πιστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, προκειμένου με ασφάλεια να περνάει η σταδιακή επανεκκίνηση από το κάθε στάδιο στο επόμενο, δεδομένου ότι η πανδημία δεν τελείωσε.

Αντιλαμβανόμαστε την κόπωση της κοινωνίας, όλων σας, όμως η μάχη με τον covid-19 είναι διαρκής. Συλλογικά, σε στενή συνεργασία της αθλητικής οικογένειας με το Υφυπουργείο Αθλητισμού και την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ, θα πορευτούμε ασφαλείς και νικητές.

Ο αθλητισμός είναι και πάλι εδώ, στο προσκήνιο!».

Επιπλέον, η ΓΓΑ προχώρησε στην περαιτέρω εξειδίκευση των όρων και των προϋποθέσεων όσων ισχύουν για την άθληση σε όλη τη χώρα, με την έκδοση αναλυτικών «Διευκρινιστικών Οδηγιών» και την παράθεση των εξής δύο πινάκων:

– Κατηγοριοποίηση αθλημάτων ανάλογα με το «επίπεδο επικινδυνότητας» τους (χαμηλό – μεσαίο- υψηλό) και πρόγραμμα ελέγχων ανά άθλημα

– Μέγιστες χωρητικότητες ανοιχτών και κλειστών εγκαταστάσεων για προπόνηση και άθληση.

Επόμενος σταθμός 15 Μαϊου

Aπό τις 15 Μαΐου θα ξεκινήσει η άρση των SMS μετακίνησης, τουλάχιστον για το λιανεμπόριο, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

«Από τις 15 του μηνός λογικά το ωράριο στην εστίαση θα πάει 12 το βράδυ, και μετά μια – δύο εβδομάδες θα διευρυνθεί έτι περαιτέρω, ενώ τα click away – click inside τελειώνουν στις 14 του μηνός» διευκρίνισε.

Mέσα στο μήνα Μάιο θα ανοίξουν γυμναστήρια – catering για δεξιώσεις κλπ. ανακοίνωσε.

«Το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα το ανακοινώσουμε μέσα σε αυτή την εβδομάδα με όρους και κανόνες» ξεκαθάρισε ο υπουργός. Στις δεξιώσεις για γάμους σε κτήματα, θα είναι σε ροτόντες των 6 όπως και στην εστίαση, αλλά την πυκνότητα θα την αποφασίσουν μέσα στην εβδομάδα οι γιατροί, ανέφερε.

Τα γυμναστήρια ανοίγουν στις 17 του μηνός, πρώτα για τους εμβολιασθέντες, και αργότερα, στις αρχές Ιουνίου για τους υπόλοιπους.

Για τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, είπε ότι από τα μέσα Μαΐου, με το άνοιγμα του τουρισμού, αναμένεται να ξεκινά από τα μεσάνυχτα αντί για τις 11 μ.μ.

Με το άνοιγμα του τουρισμού, αίρεται και η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.

«Θα έχουμε μεγάλο πακέτο για τον κλάδο του τουρισμού σε ό,τι αφορά τις ενισχύσεις» προανήγγειλε.

Για τις λαϊκές αγορές έχουμε τα 5 μέτρα απόσταση (μεταξύ πάγκων) και το 50 – 50 (δηλαδή την παρουσία των παραγωγών με πάγκους εκ περιτροπής μέσα στη βδομάδα για μισές ημέρες) το θέμα θα συζητηθεί μέσα στην επιτροπή σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Δεν λέω ότι η πανδημία τελείωσε, η πανδημία είναι ακόμα εδώ και πρέπει να προσέχουμε, όσο γίνονται πάνω από 100.000 εμβολιασμοί κάθε μέρα, κάθε μέρα που περνάει έχουμε 100.000 συμπολίτες μας που αρχίζουν να αποκτούν ανοσία» προειδοποίησε ο υπουργός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

 

Μεγάλη διασπορά του κορωναϊού στο Μεσολόγγι: Κλειστά έως την Τετάρτη θα παραμείνουν όλα τα σχολεία του δήμου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: