Αναστέλλουν τις κυρώσεις οι ΗΠΑ για τον Nord Stream II: Χειρονομία καλής θέλησης λόγω συνάντησης Μπλίνκεν – Λαβρόφ

File Photo: Στιγμιότυπο από το εργοτάξιο κατασκευής του αγωγού Nord Stream 2 στο εργοτάξιο του Λούμπμιν στη Γερμανία. EPA, CLEMENS BILAN




Μια απόφαση με πιθανές ευρύτερες προεκτάσεις για τη βελτίωση των αμερικανορωσικών σχέσεων σε πολλά μέτωπα έλαβε η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, απαλλάσσοντας από τις κυρώσεις την εταιρεία που κατασκευάζει τον αγωγό αερίου Nord Stream II.

Η κίνηση αυτή ευνόησε τη δημιουργία θετικού κλίματος ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Αντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ, που επρόκειτο να γίνει χθες στο περιθώριο της συνόδου του Αρκτικού Συμβουλίου, στο Ρέικιαβικ.

Στην ατζέντα των δύο ΥΠΕΞ βρισκόταν η προετοιμασία συνόδου κορυφής ανάμεσα στους προέδρους Μπάιντεν και Πούτιν τον Ιούνιο, καθώς και η επαναφορά σε ισχύ της πυρηνικής συμφωνίας ανάμεσα στο Ιράν και στη διεθνή κοινότητα. Τόσο ως προς τον αγωγό Nord Stream όσο και ως προς την πιθανή επάνοδο στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν έχει δώσει δείγματα ότι αντιστρέφει τα πιο επιθετικά βήματα εξωτερικής πολιτικής του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ.

Τον Δεκέμβριο του 2019, η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε κυρώσεις στις εταιρείες που κατασκευάζουν τον αγωγό Nord Stream II, σε μια απόπειρα να αποτρέψει την υλοποίηση του σημαντικότερου έργου ενεργειακής συνεργασίας Ρωσίας – Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στις ακροάσεις στη Γερουσία, πριν αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, ο Αντονι Μπλίνκεν είχε δηλώσει ότι το έργο δεν πρέπει να υλοποιηθεί. Χθες, πηγές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωναν ότι η αμερικανική θέση δεν έχει αλλάξει, αλλά ότι η κυβέρνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι προκειμένου να σταματήσει τον αγωγό, που είναι έτοιμος κατά 95%, θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στους τελικούς καταναλωτές του αερίου, στη Γερμανία, διακινδυνεύοντας τις σχέσεις με το Βερολίνο, κάτι που δεν επιθυμεί. Στη σύσταση που έδωσε στη δημοσιότητα χθες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι η εταιρεία Nord Stream AG και ο διευθύνων σύμβουλός της Ματίας Βάρνιγκ επιδίδονται μεν σε δραστηριότητες που οφείλουν να τιμωρηθούν με κυρώσεις, αλλά η εφαρμογή των κυρώσεων αναστέλλεται για λόγους εθνικού συμφέροντος των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι ο Βάρνιγκ είναι πρώην ανώτατο στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών της Ανατολικής Γερμανίας και φίλος του Ρώσου προέδρου Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, έκανε λόγο για «βήμα προς την επιστροφή των διμερών σχέσεων στην ομαλότητα», ενώ ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ χαρακτήρισε την κυβέρνηση Μπάιντεν «την πιο φιλική προς τη Ρωσία στη σύγχρονη ιστορία».

Mε πληροφορίες από  Reuters, Axios, Tass, DW μέσω kathimerini.gr

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Άρχισαν οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας στην Ισλανδία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: