«Ξεκλειδώνουν» και για τις νεότερες ηλικίες οι αδιάθετες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca

Εσωτερική άποψη από το Mega εμβολιαστικό κέντρο για Covid-19 στο γήπεδο ξιφασκίας των Oλυμπιακών εγκαταστάσεων του Ελληνικού, Αθήνα, Πέμπτη 1 Απριλίου 2021. Το Mega εμβολιαστικό κέντρο στο κτίριο Ξιφασκίας στο Ελληνικού, ξεκινάειτη λειτουργία του την 1η Απριλίου. Θα λειτουργούν σε πρώτο στάδιο 48 εμβολιαστικές γραμμές, ενώ η συνολική δυναμική του Κέντρου θα φθάσει τις 96 γραμμές. Οι νέες γραμμές θα προστίθενται σταδιακά σε συνάρτηση με την πορεία προμήθειας των εμβολίων. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Στη δυνατότητα να ξεκλειδώσει η δυνατότητα χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca και σε νεαρότερες ηλικίες προσανατολίζεται η κυβέρνηση σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες.

Ο λόγος μίας τέτοιας απόφασης, όπως μετέδωσε το ραδιόφωνο του Σκάι, και εφόσον επιβεβαιωθεί, είναι να αξιοποιηθεί κάθε πιθανώς αδιάθετη δόση του εμβολίου από πολίτες που δεν θα θελήσουν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Τις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί μάλιστα αυξητικός αριθμός ακυρώσεων, γεονός που σημαίνει ότι όλες αυτές οι δόσεις θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε πολίτες που δεν αντιμετωπίζουν με δυσπιστία το συγκεκριμένο εμβόλιο, σύνφωνα και με τις διαβεβαιώσεις του ΕΜΑ που ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι διαπίστωσε μεν σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε ορισμένους ενήλικες που έλαβαν το συγκεκριμένο εμβόλιο, σημειώνοντας πάντως ότι τα πλεονεκτήματά του εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων του.

Η επίσημη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca,  αναμένεται σε λίγες ώρες.

Σημειώνεται ότι  κάθε χώρα διαφοροποιεί τις ηλικίες για χρήση του εμβολίου, άλλες προτείνουν τη χορήγηση  σε άτομα άνω των 60 ετών, άλλες άνω των  55 ετών, ενώ η Βρετανία δήλωσε ότι τα άτομα κάτω των 30 ετών πρέπει να λαμβάνουν άλλο εμβόλιο κατά της νόσου covid-19.

Στη σημερινή συνεδρίαση  της  Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία παρακολουθεί όλα τα επιστημονικά δεδομένα, δεν αναμένονται  σπουδαίες αλλαγές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα  της χώρας,  διευκρίνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Πρόσθεσε ότι δεν τίθεται θέμα σε καμία ευρωπαϊκή χώρα για τη διακοπή των εμβολιασμών με ΑstraZeneca, τονίζοντας ότι αυτό που συζητείται είναι οι ηλικιακοί περιορισμοί.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η χορήγηση του εμβολίου  της  AstraZeneca είχε αποφασιστεί  σε αρκετές χώρες όπως και στην Ελλάδα, από την ηλικία 18 ετών μέχρι και 64 ετών και αυτό γιατί  οι μελέτες περιλάμβαναν μικρό αριθμό ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών. Στη συνέχεια επικαιροποιήθηκαν οι συστάσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βάση τα ευρήματα μελετών που  αφορούν σε μεγάλους πληθυσμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα ηλικιωμένα, έτσι ώστε το εμβόλιο αυτό να χορηγείται σε όλες τις ηλικίες και άνω των 65 ετών.  Πάντως παρά τη συζήτηση για το εμβόλιο της AstraZeneca , το ποσοστό συμμετοχής στους εμβολιασμούς ξεπερνάει το 90%, ενώ κάθε μέρα γίνονται 10.000-12.000 εμβολιασμοί με ΑstraZeneca.

Ακολουθήστε τη ΗELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Tα σενάρια που εξετάζει η επιτροπή για το AstraZeneca στην Ελλάδα: Έρχονται ηλικιακοί περιορισμοί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: