Σφοδρή είναι η αντίδραση της UEFA στο σχέδιο των 12 κολοσσών. EPA/LAURENT GILLIERON *** Local Caption *** 55997737




Η βόμβα στα θεμέλια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ενεργοποιήθηκε και επίσημα. Δώδεκα ομάδες εξέδωσαν ανακοίνωση επιβεβαιώνοντας τα σχέδια τους για μια ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα.

Πρόεδρος του νέου φορέα αναλαμβάνει ο πρόεδρος της Ρεάλ, Φλορεντίνο Πέρεθ ενώ στην European League, όπως στοχεύεται να είναι το όνομά της θα αγωνίζονται συνολικά 20 ομάδες.Ο Αντρέα Ανιέλι της Γιουβέντους, θα είναι αντιπρόεδρος.

Τα κλαμπ φιλοδοξούν να συνεχίσουν να αγωνίζονται στα εθνικά πρωταθλήματα θεωρώντας ότι θα βρουν τη χρυσή τομή με την UEFA.

Στην ίδρυση της European League συμμετέχουν έξι αγγλικές, τρεις ιταλικές και τρεις ισπανικές ομάδες.

  1. Μίλαν
  2. Άρσεναλ
  3. Ατλέτικο
  4. Τσέλσι
  5. Μπαρτσελόνα
  6. Ίντερ
  7. Γιουβέντους
  8. Λίβερπουλ
  9. Μάντσεστερ Σίτι
  10. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
  11. Ρεάλ
  12. Τότεναμ

Η ιδρυτική διακήρυξη

Η ιδρυτική διακήρυξη αναφέρει:

«Δώδεκα από τους κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ευρώπης συνήλθαν σήμερα για να ανακοινώσουν ότι συμφώνησαν στην ίδρυση νέας μεσοβδόμαδης διοργάνωσης, της Super League, η οποία θα διοικείται από τα ιδρυτικά μέλη της.

Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο, Τσέλσι Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ και Τότεναμ εντάχθηκαν ως ιδρυτικά μέλη. Αναμένονται ακόμη 3 σύλλογοι να ενταχθούν πριν από την εναρκτήρια σεζόν, που αναμένεται να εκκινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα καταστεί εφικτό.

Προχωρώντας, τα ιδρυτικά μέλη ανυπομονούν να κάνουν συζητήσεις με την UEFA και τη FIFA και να εργαστούν μαζί, σε συνεργασία, για να φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα για τη νέα λίγκα και για το ποδόσφαιρο εν γένει.

Ο σχηματισμός της Super League έρχεται σε έναν καιρό που η πανδημία επιτάχυνε την αστάθεια στο υπάρχουν οικονομικό ποδοσφαιρικό μοντέλο της Ευρώπης. Επιπροσθέτως, για αρκετά χρόνια, τα ιδρυτικά μέλη είχαν ως στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα και την ένταση των υπαρχουσών ευρωπαϊκών διοργανώσεων κάθε σεζόν, και της δημιουργίας ενός φορμάτ ώστε οι κορυφαίοι σύλλογοι και ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται σε μόνιμη βάση.

Η πανδημία έδειξε ότι η στρατηγική και η εμπορική προσέγγιση απαιτούνται για να ενισχύσουν την αξία και να υποστηρίξουν για το καλό ολόκληρης της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής πυραμίδας. Τους πρόσφατους μήνες εκτεταμένοι διάλογοι έλαβαν χώρα στους μετόχους του ποδοσφαίρου, σχετικά με το μελλοντικό φορμάτ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Τα ιδρυτικά μέλη πιστεύουν ότι οι λύσεις που προτάθηκαν σε αυτές τις συζητήσεις δεν λύνουν τα θεμελιώδη ζητήματα, μεταξύ των οποίων την ανάγκη για περισσότερα ποιοτικά παιχνίδια και επιπρόσθετες οικονομικές πηγές για όλη την ποδοσφαιρική πυραμίδα».

Πρόεδρος Ρεάλ: Αντιπροσωπεύουμε δισεκατομμύρια φιλάθλους και 99 ευρωπαϊκά τρόπαια

Ο πρόεδρος της Ρεάλ τόνισε για τη νέα διοργάνωση:

«Θα βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο σε κάθε επίπεδο και θα το πάμε στο σημείο που δικαιούται στον πλανήτη. Το ποδόσφαιρο είναι το μόνο παγκόσμιο άθλημα, με περισσότερους από τέσσερα δισεκατομμύρια οπαδούς και ευθύνη μας ως μεγάλοι σύλλογοι είναι να ανταποκριθούμε στις επιθυμίες του». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γιουβέντους ανέφερε:

Ο Πρόεδρος της Ρεάλ Φλορεντίνο Πέρεθ. EPA/Rodrigo Jimenez

«Οι 12 ιδρυτικοί σύλλογοι αντιπροσωπεύουν δισεκατομμύρια φιλάθλους από όλη την υφήλιο και 99 ευρωπαϊκά τρόπαια. Μαζί έχουμε έρθει σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, δίνοντας τη δυνατότητα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να μεταμορφωθούν, βάζοντας το παιχνίδι που αγαπάμε σε βιώσιμη τροχιά για το μέλλον, αυξάνοντας σημαντικά την οικονομική αλληλεγγύη και δίνοντας στους φιλάθλους και στους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές μία κανονική ροή σημαντικών αγώνων, που θα θρέψουν το πάθος τους για το παιχνίδι».

Οι αντιδράσεις από τη δημιοργία της ευρωπαϊκής «Super League» έχουν ξεκινήσει, ωστόσο τα 12 ιδρυτικά μέλη δεν φαίνεται να προβληματίζονται από την ανακοίνωση της UEFA.

Στο πρωτάθλημα θα συμμετέχουν 20 ομάδες, ενώ οι σύλλογοι θα αγωνίζονται κανονικά στα πρωταθλήματά τους. Πρόεδρος της λίγκας θα είναι ο Φλορεντίνο Πέρεθ. Στην πρώτη τους ανακοίνωση μάλιστα τόνισαν ότι θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό.

Απειλή διαγραφής από UEFA

Πιρν ακόμη οριστικοποιηθεί η συμφωνία, η UEFA είχε αντιδράσει με την απειλή αποβολής των συλλόγων από όλες τις εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις, αλλά και αποκλεισμού ποδοσφαιριστών από τις εθνικές ομάδες.

Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία εξέδωσε ανακοίνωση, από κοινού με τις ομοσπονδίες των τριών εμπλεκόμενων χωρών, αλλά και τις αντίστοιχες λίγκες (Premier League, La Liga, Lega Seria A), όπου τονίζει ότι θα λάβει όλα τα διαθέσιμα μέτρα, τόσο σε αθλητικό όσο και σε δικαστικό επίπεδο, προκειμένου να αποτρέψει μία τέτοια εξέλιξη.

 

Παράλληλα, η UEFA εκφράζει τις ευχαριστίες της στους γερμανικούς και γαλλικούς συλλόγους που αρνήθηκαν να υπογράψουν για τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής Super League, για την οποία αναφέρει ότι «στηρίζεται στα ίδια συμφέροντα λίγων συλλόγων, σε μία στιγμή που η κοινωνία χρειάζεται αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ».

Την ίδια στιγμή αντιδράσεις καταγράφονται και σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο με τον Μπόρις Τζόνσον να εκδηλώνει τη διαφωνία του, λέγοντας ότι τα σχέδια για  την European Super League θα είναι πολύ επιζήμια για το ποδόσφαιρο και τα εθνικά πρωταθλήματα, καλώντας σε δράση τις ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές αρχές.

Και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς με ανάρτησή του στο twitter αναφέρει ότι η ΕΕ πρέπει υπερασπιστεί ένα ευρωπαϊκό μοντέλο αθλητισμού βασισμένο στην ποικιλομορφία και την ένταξη: «Πρέπει να υπερασπιστούμε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο αθλητισμού βασισμένο στην ποικιλομορφία και την ένταξη. Δεν υπάρχει περιθώριο να διατηρηθεί για τους λίγους πλούσιους και ισχυρούς συλλόγους που θέλουν σοβαρούς δεσμούς με ό,τι υποστηρίζουν οι ενώσεις: εθνικά πρωταθλήματα, προώθηση και υποβιβασμό και υποστήριξη ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου σε βάθος» υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς.

Η ανακοίνωση της UEFA

«Η UEFA, η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία και η Premier League, η ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (RFEF) και η LaLiga, και η ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (FIGC) και η Lega Serie A πληροφορήθηκαν ότι κάποιοι αγγλικοί, ισπανικοί και ιταλικοί σύλλογοι ίσως σχεδιάζουν τη δημιουργία μίας κλειστής, αποκαλούμενης Super League.

Αν αυτό συνέβαινε, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι εμείς -UEFA, FA, RFEF, FIGC, Premier League, LaLiga, Lega Serie A, αλλά και η FIFA και όλα τα μέλη μας- θα παραμείνουμε ενωμένοι στις προσπάθειες μας να σταματήσουμε αυτό το κυνικό σχέδιο, το οποίο εδράζεται στα ίδια συμφέροντα λίγω συλλόγων, σε μία εποχή που η κοινωνία χρειάζεται αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ.

Θα εξετάσουμε όλα τα διαθέσιμα σε εμάς μέτρα, σε όλα τα επίπεδα, τόσο δικαστικά όσο και αθλητικά, με σκοπό να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο να συμβεί. Το ποδόσφαιρο βασίζεται σε ανοιχτές διοργανώσεις και αθλητική αξία. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τη FIFA και τις εξι συνομοσπονδίες, στους εμπλεκόμενους συλλόγους θα απαγορευθεί να παίζουν σε οποιαδήποτε άλλη διοργάνωση, σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο, και στους παίκτες τους δεν θα επιτρέπεται να εκπροσωπούν τις εθνικές τους ομάδες.

Ευχαριστούμε τους συλλόγους άλλων χωρών, ειδικά τους γαλλικούς και γερμανικούς συλλόγους, που αρνήθηκαν να υπογράψουν. Καλούμε όλους όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο, φιλάθλους και πολιτικούς, να ενωθούν μαζί μας στη μάχη απέναντι σε ένα τέτοιο σχέδιο, αν αυτό ανακοινωθεί. Αυτό το επίμονο προσωπικό συμφέρον μερικών συνεχίζεται για πολύ καιρό. Αρκετά».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Νιόν, Μαδρίτη, Λονδίνο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE 

“Πρίγκιπας” ο Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο: 6ος τίτλος και πρώτος ΄Ελληνας Masters

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: