Βαβέλ: Xωρίς κοινή στάση έναντι του χάους με Astra Zeneca οι Eυρωπαίοι * Κάθε χώρα, δική της οδηγία

Εμβολιαστικό κέντρο στη Νότιο Κορέα. EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT




H  Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατάφερε να απαντήσει με ενιαίο τρόπο στο θέμα που έχει προκύψει σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca που έχει συνδεθεί με έναν σπάνιο τύπο θρόμβων αίματος, χάνοντας την ευκαιρία να «ξεκολλήσει» από το αργό μέχρι στιγμής πρόγραμμα εμβολιασμού.

Στη συνάντηση που διεξήχθη μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης, οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις για τον προγραμματισμό και τη διαδικασία εμβολιασμού, σύμφωνα με κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Πορτογαλίας, που ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Πορτογαλική Προεδρία τoυ Συμβουλίου της ΕΕ κάλεσαν τα κράτη μέλη να εργαστούν για μια όσον το δυνατόν πιο συντονισμένη θέση κατά την άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Υγείας, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ εξέφρασαν τις διαφορετικές ερμηνείες τους σχετικά με τα συμπεράσματα της αναφοράς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και επιδίωξαν να αποσαφηνίσουν πτυχές που σχετίζονται με την ασφάλεια του Vaxzevria (σ.σ.: το εμβόλιο της AstraZeneca) με τον EMA αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μετά την άτυπη τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών Υγείας.

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων της ΕΕ, τόνισε ότι «η ασφάλεια των εμβολίων μας ήταν πάντα πρωταρχικής σημασίας με βάση τη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια. Η σημερινή αξιολόγηση δείχνει ότι το σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης λειτουργεί: οι υποψίες για παρενέργειες αναφέρονται γρήγορα, κοινοποιούνται πληροφορίες και οι ειδικοί μας συγκεντρώνονται γρήγορα για να αξιολογήσουν όλες τις διαθέσιμες αποδείξεις. Οι αποφάσεις μας πρέπει τώρα να βασίζονται στο επιστημονικό έργο του EMA και σε μια αυστηρή, συνεχή αξιολόγηση του ισοζυγίου μεταξύ των κινδύνων και των οφελών».

Επιπροσθέτως η κυρία Κυριακίδου ανέφερε ότι ζήτησε από τους Υπουργούς Υγείας «να ακολουθήσουν μια συντονισμένη προσέγγιση σε όλη την Ευρώπη για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης του κοινού».

«Δεδομένου ότι τα σχέδια εμβολιασμού των κρατών μελών βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο εφαρμογής, οι Υπουργοί ανέλαβαν να δώσουν προτεραιότητα στη συνεχή συζήτηση θεμάτων που σχετίζονται με το σύνολο της ευρωπαϊκής διαδικασίας και τον μελλοντικό προγραμματισμό της» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ κάθε χώρα της ευρωπαϊκής ηπείρου τραβά το δικό της δρόμο με διαφορετικές επιλογές και συστάσεις: Αναλυτικά

Βρετανία: Οχι στους κάτω των 30

Η Βρετανία προχώρησε σε εναλλακτική στο εμβόλιο κατά της Covid-19 των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στους κάτω των 30 ετών, όπου είναι δυνατόν.

Ο Ουέι Σεν Λιμ, ο πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης της Βρετανίας (JCVI), είπε πως βάσει των διαθέσιμων δεδομένων και στοιχείων, είναι προτιμητέο στους ενήλικες κάτω των 30, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, να προσφερθεί μια εναλλακτική στο εμβόλιο της AstraZeneca, εφόσον είναι αυτή διαθέσιμη.

Βέλγιο: Μόνο στους άνω των 55

Το Βέλγιο θα χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο σε άτομα άνω των 55 ετών για ένα μήνα. Οι υπουργοί υγείας της χώρας αποφάσισαν να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca για άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών, σημείωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε προκειμένου να επαναξιολογήσει τα επιπλέον δεδομένα.

Εσθονία: Μόνο στους άνω των 60

Η Εσθονία ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για τους πολίτες ηλικίας κάτω των 60 ετών.  Η δημόσια τηλεόραση, επικαλούμενη την επικεφαλής της επιτροπής των επιστημόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση Ίργια Λούτσαρ, ανέφερε πως η απόφαση θα παραμείνει σε ισχύ εν αναμονή περαιτέρω πληροφοριών που θα καταστούν διαθέσιμες για το θέμα αυτό.

Σουηδία: Δύο διαφορετικές αποφάσεις

Η Υπηρεσία Φαρμακευτικών Προϊόντων της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι τα οφέλη από το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca για την Covid-19 υπερτερούν του κινδύνου.

Η Σουηδία ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca τον Μάρτιο, μετά τις αναφορές για αυτή τη σπάνια αλλά σοβαρή παρενέργεια. Στη συνέχεια ξανάρχισε τους εμβολιασμούς, αλλά μόνο σε άτομα άνω των 65 ετών.

«Στηρίζουμε αυτό το συμπέρασμα, ότι τα οφέλη υπερτερούν του κινδύνου», είπε η Ούλα Βάντελ Λιμίνγκα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Στοκχόλμη.

Ισπανία: Συνεχίζει κανονικά

Οι κάτοικοι της Μαδρίτης εμφανίστηκαν ιδιαίτερα πεπεισμένοι σήμερα σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, παρά το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή και βρετανική ρυθμιστική αρχή Φαρμάκων εντόπισαν μια πιθανή διασύνδεση μεταξύ του εμβολίου και σπανίων εμφανίσεων θρόμβων αίματος.

«Εάν διαβάσεις οποιοδήποτε φυλλάδιο στο κουτί οποιουδήποτε φαρμάκου, υπάρχουν πάντα προβλήματα για έναν μικρό αριθμό ανθρώπων», δήλωσε η Πιλάρ Γκαρθία, καθώς περίμενε στην ουρά για να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, έξω από το στάδιο ποδοσφαίρου της Ατλέτικο Μαδρίτης Wanda Metropolitano, το οποίο και χρησιμοποιείται ως κέντρο μαζικών εμβολιασμών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Self test για εργαζόμενους σε πέντε κλάδους της αγοράς: Πρώτα όμως μαθητές και εκπαιδευτικοί [video, οδηγίες]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: