Βαρβιτσιώτης με Μόρτον: Προσβλέπουμε στο να υποδεχθούμε τους Βρετανούς για τις διακοπές τους

Η υφυπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Γουέντι Μόρτον μιλά στους δημοσιογράφους μετά από τη συνάντησή της με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στο ΥΠΕΞ. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ, μέσω ΚΥΠΕ




Το θέμα της επανεκκίνησης του τουρισμού, το Κυπριακό, αλλά και οι διμερείς σχέσεις στη μετά-Brexit εποχή βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και της υφυπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Γουέντι Μόρτον (Wendy Morton), η οποία βρίσκεται σήμερα στη χώρα μας.

Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης έθιξε και το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

«Προσβλέπουμε στο να υποδεχθούμε τους Βρετανούς πολίτες για τις διακοπές τους και ευελπιστούμε να το υλοποιήσουμε από τα μέσα Μαΐου», ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

Η κ, Μόρτον τόνισε ότι πάνω από 3,5 εκατομμύρια Βρετανοί επισκέπτονται κάθε χρόνο της Ελλάδα και επιβεβαίωσε πως «πολλοί Βρετανοί πολίτες ανυπομονούν να απολαύσουν τις διακοπές τους στα ελληνικά νησιά».

Τα Μάρμαρα

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως στη συνάντηση τέθηκε, μεταξύ άλλων, το ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

«Ένα θέμα που έθιξα, όπως θεωρώ ότι πάντα πρέπει να κάνω, είναι το ζήτημα της επανένταξης των Μαρμάρων του Παρθενώνα, που πρέπει να επιστρέψουν επιτέλους στο μοναδικό Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, τον Παρθενώνα», ανέφερε. «Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι έτοιμο να υποδεχτεί τα Μάρμαρα πίσω στο σπίτι τους».

Το Κυπριακό

Όσον αφορά το Κυπριακό ενόψει και της άτυπης συνάντησης στη Γενεύη στις 27 Απριλίου, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπενθύμισε πως «η Μεγάλη Βρετανία είναι μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο και είναι πάντα πολύ σημαντικό να ανταλλάξουμε ιδέες για το πώς θα κινηθούμε στην επικείμενη συνάντηση των 5+1 αργότερα αυτό το μήνα».

Ακόμη συζητήθηκαν τρόποι, προκειμένου να ενισχυθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις στην μετά-Brexit εποχή.

«Καταθέσαμε ιδέες για το πώς θα διαμορφώσουμε μια στρατηγική συνεργασία και συμφωνία που θα μας συνοδεύει στο μέλλον, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους ανθρώπους που ζουν στις δύο χώρες, τους χιλιάδες Έλληνες που ζουν στην Μεγάλη Βρετανία και αντίστοιχα τους χιλιάδες Βρετανούς που ζουν στην Ελλάδα», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

«Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό προκειμένου να επιβεβαιώσουμε ότι ακόμη και μετά το Brexit η ζωή τους δεν πρόκειται να δυσκολέψει», πρόσθεσε.

Η κ. Μόρτον είχε ξαναεπισκεφθεί την Ελλάδα πριν λίγες ημέρες συνοδεύοντας τον Πρίγκηπα Κάρολο στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

«Η Μεγάλη Βρετανία ήταν περήφανη που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο πλευρό των Ελλήνων για την ανεξαρτησία τους και την εγκαθίδρυση του σύγχρονου κράτους», τόνισε η Βρετανίδα υφυπουργός Εξωτερικών.

«Αυτά τα 200 χρόνια η Ελλάδα και η Μεγάλη Βρετανία στάθηκαν η μία στο πλευρό της άλλης ως φίλοι και σύμμαχοι και προσδοκώ στο να χτίσουμε μια ακόμη πιο στενή συνεργασία από σήμερα και στο εξής», υπογράμμισε η κ. Μόρτον.

Πρόσθεσε ακόμη πως συζητήθηκαν τρόποι προκειμένου να εμβαθύνουν τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε τομείς που αφορούν Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία, όπως, μεταξύ άλλων, η αντιμετώπιση της πανδημίας, η προστασία από την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, το εμπόριο, οι επενδύσεις, η εκπαίδευση, το μεταναστευτικό και η άμυνα. Στην ατζέντα βρέθηκε τέλος και το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Γιατί ο Μητσοτάκης επισκέπτεται τη Λιβύη: Κατάργηση του τουρκολιβυκού μνημονίου για πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: