Βαρύ το πόρισμα της Επιτροπής για το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων: Παράνομες πάνω από τις μισές πολιτογραφήσεις

Photo by Sora Shimazaki from Pexels




Οι υποψίες μερίδας της κοινής γνώμης επιβεβαιώνονται σε σημαντικό βαθμό πριν καν δημοσιευτεί το ενδιάμεσο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής και πριν ολοκληρωθεί η έρευνα:

Οι περισσότερες από τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις που έγιναν ήταν παράνομες ή καταχρηστικές, με το ποσοστό τους να ξεπερνά, ενδεχομένως κατά πολύ, το 51,8% που η ίδια η Ερευνητική Επιτροπή ανακοίνωσε χθες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου.

Κι αυτό γιατί, μέσα από τη δήλωση του προέδρου της Ερευνητικής, Μύρωνα Νικολάτου, κατά την παράδοση του ενδιάμεσου πορίσματος στον Γενικό Εισαγγελέα, αλλά και μέσα από ανακοίνωση της επιτροπής, διευκρινίζεται πως πέραν του 51,8% των παράνομων ή καθ’ υπέρβαση του νόμου πολιτογραφήσεων (που αφορούν τους συγγενείς των πολιτογραφηθέντων επενδυτών) υπάρχει και αδιευκρίνιστος αριθμός πολιτογραφήσεων, που έγιναν μεν στο πλαίσιο του νόμου (ήταν δηλαδή εν δυνάμει δικαιούχοι οι αιτητές) αλλά δεν τηρήθηκαν τα κριτήρια. Δηλαδή, και αυτές (άγνωστο πόσες) ήταν παράνομες ή παράτυπες πολιτογραφήσεις. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των διαβατηρίων που δόθηκαν σε επενδυτές (όχι συγγενείς) κατά παράβαση των κριτηρίων, χωρίς μάλιστα να αιτιολογείται από το Υπουργικό η παρέκκλιση από τα κριτήρια, είναι πιθανό η δημοσιοποίηση του ενδιάμεσου πορίσματος ή αργότερα του τελικού πορίσματος να φέρει την κυπριακή κοινωνία ενώπιον μίας πολύ οδυνηρής -και επιβεβαιωμένης πλέον- πραγματικότητας ως προς την εφαρμογή του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Σημειωτέον ότι πολιτογραφήσεις χωρίς να πληρούνται τα κριτήρια έχουν εντοπιστεί κατά την έρευνα και για την περίοδο διακυβέρνησης Χριστόφια και κάποιες από αυτές κρίνονται ως σοβαρές. Ωστόσο, το σύνολο των πολιτογραφήσεων που έγιναν μέχρι το 2013 ήταν περίπου 140, συνεπώς η συντριπτική πλειοψηφία των παράνομων πολιτογραφήσεων (επενδυτών και συγγενών τους) αφορούν τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη, η οποία αναπόφευκτα θα υποστεί, με τη δημοσιοποίηση της ενδιάμεσης έκθεσης, πρόσθετο και σοβαρό πολιτικό κόστος.

Δεκάδες αποστερήσεις

Στις δηλώσεις του κατά την παράδοση του ενδιάμεσου πορίσματος, ο Μύρων Νικολάτος είπε ότι σε αυτό υπάρχουν και εισηγήσεις για εξέταση του ενδεχομένου «αποστέρησης της υπηκοότητας σε κάποιες δεκάδες περιπτώσεις». Είναι προφανές από αυτή την αναφορά, ότι η Επιτροπή δεν εισηγείται την αφαίρεση των διαβατηρίων από τους συγγενείς των επενδυτών, που υπολογίζεται να αγγίζουν τις 3,500. Αυτό πληροφορούμαστε ότι δυνατό να οφείλεται στο γεγονός ότι οι συγγενείς δεν θεωρείται ότι ευθύνονται για την καθ’ υπέρβαση του νόμου πολιτογράφησή τους, για την οποία την ευθύνη φέρει ακεραία η κυβέρνηση. Συνεπώς, κρίνεται εκ πρώτης ότι δεν νομιμοποιείται η στέρηση της κυπριακής υπηκοότητας από αυτούς. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει για μεγάλο αριθμό πολιτογραφήσεων που εγκρίθηκαν κατά παράβαση των κριτηρίων, επίσης με ευθύνη της κυβέρνησης και των υπηρεσιών του κράτους, οι οποίες είτε δεν αντιλήφθηκαν ότι δεν ικανοποιούνταν όλα τα κριτήρια είτε -υπήρχαν πολλές τέτοιες περιπτώσεις- έκριναν ότι το δημόσιο συμφέρον επέβαλλε την έγκριση των αιτήσεων, χωρίς οι αιτητές να αποκρύψουν στοιχεία ή να καταθέσουν παραπλανητικά στοιχεία.

Όμως, η διακριτική αυτή ευχέρεια που φαίνεται μέσα από πληροφορίες να αναγνωρίζεται από την Ερευνητική Επιτροπή στο Υπουργικό Συμβούλιο, δεν ασκήθηκε στις πλείστες των περιπτώσεων νομότυπα, δηλαδή, δεν καταγράφηκε και δεν αιτιολογήθηκε η χρήση αυτής της διακριτικής ευχέρειας. Και το σοβαρότερο, η Βουλή -ούτε κανείς άλλος- δεν ενημερώθηκε για την παρέκκλιση από κριτήρια, αντίθετα σχεδόν σε όλες τις ενημερώσεις που λάμβανε αναφερόταν ότι οι πολιτογραφήσεις έγιναν σύμφωνα με τα κριτήρια. Κάτι που ο κ. Νικολάτος λέει σήμερα πως σε κάποιες, τουλάχιστο, περιπτώσεις δεν ίσχυε.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για τις πολιτογραφήσεις που πρέπει να ακυρωθούν θα ληφθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα και την Επιτροπή Αποστέρησης Υπηκοοτήτων, που συστάθηκε με τον νόμο του 2020.

Μας κοροϊδεψαν πολλοί

Πέραν των περιπτώσεων που εντοπίστηκε παραβίαση των κριτηρίων, υπάρχουν όπως πληροφορούμαστε και πολλές σοβαρές περιπτώσεις διαφαινόμενης εξαπάτησης του κράτους, μέσω κατάθεσης πλαστών ή παραπλανητικών στοιχείων, χωρίς αυτά να εντοπιστούν είτε από τους παρόχους (μεσάζοντες), είτε από κρατικούς λειτουργούς, υπηρεσίες και υπουργεία.

Επιπλέον, όμως, φαίνεται να επιβεβαιώνονται σε κάποιες περιπτώσεις οι πληροφορίες -αλλά και παλαιότερα στοιχεία μέσα από τις σχετικές εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή- ότι επικράτησε ένα αλαλούμ στη διαχείριση και έγκριση των αιτήσεων, με αποτέλεσμα προβληματικές αιτήσεις να εγκρίνονται χωρίς επισήμανση του παραμικρού προβλήματος, αιτήσεις για τις οποίες υπήρχε αρμοδίως επισήμανση για προβλήματα αγνοήθηκαν και τα διαβατήρια δόθηκαν απρόσκοπτα και αιτήσεις που το ένα εκ των δύο συναρμόδιων υπουργείων (Εσωτερικών και Οικονομικών) εντόπιζε προβλήματα και το άλλο (συνήθως το Οικονομικών) ζητούσε την έγκρισή τους για… οικονομικούς-επενδυτικούς λόγους.

Από τις διαθέσιμες πληροφορίες, δεν φαίνεται σε αυτή τη φάση να αποδίδονται ευθύνες μέσα από το πόρισμα σε μεσάζοντες στην Κύπρο, κάτι που θα απασχολήσει την επιτροπή στο μεσοδιάστημα μέχρι τις 9 Ιουνίου, που θα πρέπει να παραδώσει το τελικό της πόρισμα.

Όπως αναφέρθηκε χθες από τον κ. Νικολάτο, σε κάποιες περιπτώσεις που δεν υπήρχε ομοφωνία (διαφώνησε σε μερικά σημεία των συμπερασμάτων ο βοηθός γενικού ελεγκτή Κυριάκος Κυριάκου) καταγράφηκε η διαφωνία στο κείμενο.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Επιτάχυνση ρυθμού εμβολιασμών στην Κύπρο: 207.547 εμβολιασθέντες μέχρι και τις 16 Απριλίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: