Τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα προς το Ισραήλ: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ [photo]

File Photo via EPA/ATEF SAFADI μέσω ΚΥΠΕ




Τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν χθες το βράδυ από τη Λωρίδα της Γάζας προς το νότιο Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Μια από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκε από το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα «Iron Dome» (Σιδηρούς Θόλος) και οι άλλες δύο προσγειώθηκαν κοντά στο φράχτη ασφαλείας μεταξύ Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας, σημείωσε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Οι επιθέσεις ρουκετών έγιναν μετά από τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν το βράδυ της Πέμπτης στην Ιερουσαλήμ μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και Παλαιστίνιων διαδηλωτών, σε μια πορεία που οργάνωσε το ακροδεξιό εβραϊκό κίνημα Lahava, μια οργάνωση ανοικτά εχθρική προς τους Παλαιστίνιους. Περισσότεροι από 120 τραυματίστηκαν στα επεισόδια.

Μετά από αυτές τις συγκρούσεις, τις πλέον βίαιες τα τελευταία χρόνια στην Ιερή Πόλη, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, το ισλαμιστικό κίνημα που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, εξέφρασε τη στήριξή της με ανακοίνωσή της χθες στους Παλαιστινίους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, υπό την μορφή απειλής απέναντι στο Ισραήλ.

«Να γνωρίζετε ότι πίσω σας στέκεται μια ισχυρή αντίσταση που είναι έτοιμη (να πολεμήσει)», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ.

«Η σπίθα που ανάψατε σήμερα θα είναι το φιτίλι της επερχόμενης έκρηξης ενώπιον του εχθρού», πρόσθεσε.

Ένας θύλακας δύο εκατομμυρίων κατοίκων, η Λωρίδα της Γάζας τελεί υπό ασφυκτικό ισραηλινό αποκλεισμό από τότε που η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία το 2007.

Χαμάς και Ισραήλ έχουν συγκρουστεί απευθείας σε πολέμους τρεις φορές μεταξύ 2008 και 2014.

Έκτοτε, ρουκέτες και εμπρηστικά μπαλόνια από τη Γάζα και ισραηλινές αντεπιθέσεις εναντίον της Χαμάς ή της Ισλαμικής Τζιχάντ, της δεύτερης ένοπλης ισλαμικής ομάδας στον παλαιστινιακό θύλακα, λαμβάνουν χώρα σποραδικά.

  Συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινής αστυνομίας στην  Ιερουσαλήμ 

Νέες συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ, διαδηλώσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας προς το νότιο Ισραήλ: Η ένταση κλιμακώθηκε εκ νέου χθες μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών δυνάμεων μετά τις πιο βίαιες μετά από χρόνια συγκρούσεις που ξέσπασαν το βράδυ της Πέμπτης στην Ιερή Πόλη.

Η ατμόσφαιρα στην Ιερουσαλήμ χθες για δεύτερη συνεχή νύχτα ήταν τεταμένη, με συμπλοκές να σημειώνονται μετά τα μεσάνυχτα μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που αναπτύχθηκαν στα περίχωρα της Παλιάς Πόλης, μία μέρα μετά τα βίαια επεισόδια που ακολούθησαν την πορεία ενός ακροδεξιού εβραϊκού κινήματος.

Στις συγκρούσεις της νύχτας της Πέμπτης, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έκανε λόγο για τουλάχιστον 105 τραυματίες, εκ των οποίων περίπου 20 διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, ενώ η αστυνομία πρόσθεσε ότι καταμέτρησε 20 τραυματίες στις τάξεις της και συνέλαβε 44 ανθρώπους στη διάρκεια των συγκρούσεων αυτών.

Photo EPA/ATEF SAFADI μέσω ΚΥΠΕ

Οι τελευταίες εκτεταμένες συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ χρονολογούνται τον Αύγουστο του 2019, όταν πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα στην Παλιά Πόλη δύο θρησκευτικές εορτές –η μουσουλμανική Ιντ αλ-αντχά και η εβραϊκή Τισσά Μπεάβ. Οι συγκρούσεις μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και των Παλαιστινίων άφησαν τότε περίπου 60 τραυματίες.

Μετά από μια ήρεμη μέρα χθες Παρασκευή, χιλιάδες πιστοί μουσουλμάνοι, αποχωρώντας από το τέμενος Εσπλανάντε μετά το τέλος της προσευχής, βρέθηκαν σε μια τεταμένη ατμόσφαιρα με την παρουσία δεκάδων ένοπλων αστυνομικών, υποστηριζόμενων από το ιππικό, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των πιστών και της αστυνομίας, με μπουκάλια νερού να πετάγονται στην αστυνομία που απάντησε με χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να διαλύσει το πλήθος.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν επίσης χθες το βράδυ στο σημείο ελέγχου της Καλαντίγια, κεντρικό σημείο απ’ όπου περνούν οι Παλαιστίνιοι που θέλουν να μεταβούν από τη Ραμάλα στην Ιερουσαλήμ, τόνισε η αστυνομία, αναφέροντας ότι οι δυνάμεις επιβολής του νόμου «θα ενεργήσουν με αποφασιστικότητα και πυγμή ενάντια σε οποιαδήποτε απόπειρα διατάραξης» της δημόσιας τάξης.

Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ στον τάφο της Ραχήλ, έναν εβραϊκό ιερό τόπο στη Βηθλεέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι οκτώ Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στις χθεσινοβραδινές στις συγκρούσεις με την αστυνομία, εκ των οποίων δύο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Την Παρασκευή το βράδυ, τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας στο νότιο Ισραήλ χωρίς να υπάρξει τραυματισμός, λίγες ώρες μετά από προειδοποίηση από την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, του κυβερνώντος ισλαμιστικού κινήματος στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Να γνωρίζετε ότι πίσω σας στέκεται μια ισχυρή αντίσταση που είναι έτοιμη (να πολεμήσει)», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, σε ανακοίνωση υπέρ των Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι συγκρούσεις την νύχτα της Πέμπτης ξέσπασαν αφού η ισραηλινή αστυνομία κινητοποιήθηκε για να περιφρουρήσει μια πορεία που οργάνωσε το ακροδεξιό εβραϊκό κίνημα Lahava, μια οργάνωση ανοικτά εχθρική προς τους Παλαιστίνιους, στην είσοδο της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ.

Η διαδήλωση αυτή της Lahava – κάποια μέλη της οποίας φώναζαν συνθήματα όπως «Θάνατος στους Άραβες», σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες – θεωρήθηκε πρόκληση και προκάλεσε συγκρούσεις με Παλαιστίνιους οι οποίοι επέστρεφαν από τη βραδινή προσευχή του Ραμαζανιού στην πλατεία των Τεμενών.

Νεαροί Παλαιστίνη οργάνωσαν αντιδιαδήλωση για να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε αυτή την πορεία και επεισόδια ξέσπασαν στην είσοδο της Παλιάς Πόλης, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Ιερουσαλήμ, την οποία έχει προσαρτήσει το Ισραήλ, τα οποία διήρκησαν ως τη νύκτα.

«Ήταν σαν εμπόλεμη ζώνη», είπε ένας Παλαιστίνιος αυτόπτης μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Εικόνες και βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν μεταξύ άλλων έναν Εβραίο να ξυλοκοπείται από Παλαιστίνιους που τον περιβάλλουν.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε την «υποκίνηση μίσους» των ισραηλινών ακροδεξιών ομάδων και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να «προστατεύσει» τους Παλαιστίνιους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η λιβανέζικη ένοπλη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ εξέφρασε αλληλεγγύη στους Παλαιστινίους, καταδικάζοντας τις ενέργειες της «αστυνομίας κατοχής» και «συμμοριών εποίκων».

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» της για την «κλιμάκωση της βίας στην Ιερουσαλήμ», καταδικάζοντας τις ρητορικές «μίσους». «Καλούμε σε ηρεμία και ενότητα και παροτρύνουμε τις αρχές να εγγυηθούν την ασφάλεια και τα δικαιώματα όλων στην Ιερουσαλήμ», ανέφερε με tweet του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

«Ομιλίες εξτρεμιστών διαδηλωτών που φωνάζουν βίαια συνθήματα μίσους πρέπει να απορρίπτονται κατηγορηματικά», σημείωσε.

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Μέση Ανατολή, Τορ Γουένσλαντ καταδίκασε την Πέμπτη τις συγκρούσεις που μαίνονται τις τελευταίες μέρες μεταξύ ισραηλινής αστυνομίας, Ισραηλινών και Παλαιστινίων καλώντας σε «αποκλιμάκωση».

Η Ιορδανία καταδίκασε τις «προκλήσεις από εξτρεμιστικές εβραϊκές ομάδες», καλώντας το Ισραήλ να «τερματίσει (…) τις παρενοχλήσεις» των κατοίκων της Παλιάς Πόλης και να άρει τους περιορισμούς στην πρόσβαση στο τέμενος αλ Άκσα.

Ταραχές είχαν ξεσπάσει και την Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ. Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μεταδόθηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν Άραβες που εργάζονταν σε καταστήματα στο κέντρο της πόλης και δημοσιογράφους να δέχονται βίαιες επιθέσεις από νεαρούς Εβραίους οι οποίοι φώναζαν “Θάνατος στους Άραβες”.

Ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ Μόσε Λίον τόνισε στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυπ Kan ότι θα συνομιλήσει με παλαιστίνιους ηγέτες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ με την ελπίδα να τερματιστεί η «άσκοπη βία» που συμβαίνει ένα μήνα πριν από τις πρώτες παλαιστινιακές κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν μετά από 15 χρόνια.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Δεν θα υποχωρήσουμε στην ισλαμική τρομοκρατία, λέει ο Μακρόν μετά τη δολοφονία αστυνομικού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: