Τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε σκάφος του Λιμενικού στη Λέσβο: Οι κατάλληλες συνθήκες που ζητά ο κ. Δένδιας;

Σειρά περιστατικών με Τουρκικές Ακταιωρούς σήμερα στην Μυτιλήνη. Photo via hcg.gr




Δεν σταματούν οι προκλήσεις από την τουρκική πλευρά παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις που απηύθυνε χθες το υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ενώ πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις για την επίσκεψη του κ. Δένδια στην Τουρκία και συνάντησή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες», τουρκική ακταιωρός προέβη το πρωί της Παρασκευής σε παρενόχληση σκάφους του Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Λέσβου

  • Είναι προφανώς η έμπρακτη απάντηση από την πλευρά της Τουρκίας για το πως αντιλαμβάνονται αυτοί τις κατάλληλες συνθήκες.

Σύμφωνα με το Αρχηγείο του Λιμενικού, η τουρκική ακταιωρός εισήλθε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και παρενόχλησε το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς σε βάρος του.

Λέμβος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες επιχείρησε να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα συνοδεία τουρκικής ακταιωρού. Photo via hcg.gr

Παράλληλα, σε δεύτερο περιστατικό στην ίδια θαλάσσια περιοχή, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, λέμβος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες επιχείρησε να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα συνοδεία τουρκικής ακταιωρού, η οποία και εντοπίστηκε από Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας από το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής με την τουρκική ακταιωρό, προκειμένου να παραλάβουν τους επιβαίνοντες της λέμβου, με αρνητικά αποτελέσματα.

Η λέμβος με τους αλλοδαπούς, δεν εισήλθε καθόλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα και οι επιβαίνοντές της περισυνελέγησαν τελικά από άλλη τουρκική ακταιωρό και ενώ η πρώτη είχε ήδη αποχωρήσει από την εν λόγω θαλάσσια περιοχή.

Επίσης, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στην ίδια θαλάσσια περιοχή και εντός τουρκικών χωρικών υδάτων πλησίον της οριογραμμής, εντοπίστηκε από έτερο Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, λέμβος με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων. Η ανωτέρω λέμβος προσεγγίστηκε από δύο τουρκικές ακταιωρούς, οι οποίες επιχείρησαν να την ωθήσουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ανεπιτυχώς.

Τελικά, οι επιβαίνοντες της λέμβου περισυνελέγησαν από τις τουρκικές ακταιωρούς, κατόπιν επανειλημμένων οχλήσεων από το πλήρωμα του Πλοίου Ανοιχτής Θαλάσσης. Σημειώνεται ότι και σε αυτή την περίπτωση η λέμβος με τους αλλοδαπούς δεν εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Τουλάχιστον έξι συνολικά περιστατικά, όπου λέμβοι με αλλοδαπούς επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα με την συνοδεία Τουρκικών ακταιωρών, έχουν καταγραφεί από χθες το βράδυ μέχρι και σήμερα το μεσημέρι στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Λέσβου.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα και στις έξι περιπτώσεις Πλοία Ανοικτής Θαλάσσης του Σώματος καθώς και περιπολικά σκάφη του Λιμενικού ήταν παρόντα στα περιστατικά ενώ καμία από τις παραπάνω λέμβους με τους αλλοδαπούς δεν εισήλθε στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, παρά τις συνεχείς προσπάθειες των τουρκικών ακταιωρών. Όλοι οι αλλοδαποί επιβαίνοντες περισυνελέγησαν τελικά από τουρκικές ακταιωρούς, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα.

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Οι Ενοπλες δυνάμεις επιτέλεσαν στο ακέραιο το καθήκον τους στον Εβρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: