Τόμπρας στην προανακριτική: Ο Καλογρίτσας ήταν ο τρίτος, αφού αρνήθηκαν Κουρής και Βρυώνης – Εμπλέκει και Σπίρτζη

Ο επιχειρητίας Χρήστος Καλογρίτσας. Φωτογραφία αρχείου




Με τον Κυριάκο Τόμπρα άρχισε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η εξέταση των μαρτύρων για την υπόθεση του Νίκου Παππά και των τηλεοπτικών αδειών 2015-2016.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην πλειοψηφία της επιτροπής, ο μάρτυρας ανέφερε ότι το καλοκαίρι του 2016 οι Χούρι της κατασκευαστικής εταιρείας CCC εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στον τηλεοπτικό διαγωνισμό και απόκτηση καναλιού. «Ήθελαν εταιρεία φιλική προς στην κυβέρνηση, ετοιμοπαράδοτη επένδυση και έτοιμο κανάλι» φέρεται να είπε ο μάρτυρας προσθέτοντας:

“Ο κ. Καλογρίτσας δεν ήταν ο πρώτος στον οποίο απευθύνθηκα. Ήταν ο τρίτος. Πρώτα πήγα στον Γιώργο Κουρή και μετά στον Φίλιππο Βρυώνη. Ο Κουρής ήθελε 48 ώρες για να μιλήσει με την κυβέρνηση. Η απάντηση που πήρα ήταν “δεν μπορώ, δεν με εμπιστεύονται τα @@@”.

Και ο Βρυώνης δεν μπορούσε. Τρίτη επιλογή ήταν ο Καλογρίτσας όμως δεν είχε κανάλι. Πήγα εκεί γιατί έπρεπε να πάω. Ο Καλογρίτσας μου λέει “μπορώ”. Όλη η αγορά τον φώναζε “κόκκινο εργολάβο” φέρεται να είπε ο κ. Τόμπρας σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Εν συνεχεία, ο κ. Τόμπρας φέρεται να αναφέρθηκε και στην πρώτη συνάντηση που μετείχε ο ίδιος με τους Χούρι και τον Χρ. Καλογρίτσα:

“Μας περίμενε ένα σκάφος του Σάμερ Χούρι στο Πόρτο Χέλι για να τους γνωρίσω. Σύστησα τον Καλογρίτσα στον Χούρι αλλά ο Σάμερ Χούρι δεν μίλησε καθόλου για την δουλειά. Είπε μόνο “όλα είναι κλεισμένα”. Ο Καλογρίτσας γελούσε. Έμεινα έκπληκτος. “Μα πως έγινε” ρώτησα. Μου απάντησε: “‘Αστα αυτά. Η δουλειά είναι κλεισμένη. Εμένα με πήραν προφανώς για προκάλυψη. Ο Χούρι ήταν έτοιμος για τη συμφωνία και γελούσε. Έτοιμος και με γνώση ήταν και ο Καλογρίτσας”.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όταν ο μάρτυρας ρωτήθηκε ποιοι είναι οι White House και White Porscha απάντησε ότι κινδυνεύει με τη ζωή του: “Δεν είδατε τι έπαθε ο Καραϊβάζ;”. Φέρεται επίσης να αρνήθηκε να πει ονόματα, ωστόσο φέρεται να ανέφερε ότι ο “Λευκός Οίκος” είναι το Μέγαρο Μαξίμου.

Ακολούθως, ο κ. Τόμπρας φέρεται να είπε ότι “η CCC είναι γεωπολιτικός και γεωοικονομικός φορέας παγκόσμιου βεληνεκούς. Έχει δικές της τράπεζες. Η πρόταση ήταν να βγει από δική τους τράπεζα εγγυητική σε διαταγή εταιρείας Καλογρίτσα και να μπορεί με transfer να τη φέρει ο Καλογρίτσας στην Αττικής. Μάλλιασε η γλώσσα μου να λέω πως αυτό δεν γίνεται. Η εγγυητική να είναι από ελληνική τράπεζα και να έχουν μπει χρήματα”.

Ο κ. Τόμπρας συνέχισε λέγοντας, πως μετά από αυτή την εξέλιξη τον παρέκαμψαν από τη διαδικασία επειδή διαφωνούσε και “την Παρασκευή πριν τον διαγωνισμό “πήγαν με τον Καλογρίτσα στο Μαξίμου”: “Με πήρε ο Καλογρίτσας και μου είπε “πήγαμε με τον Σάμερ Χούρι στο Μαξίμου”. Λέω “και γιατί δεν με ενημερώσατε”; Ο Καλογρίτσας επειδή δεν ήξερε αγγλικά και επειδή οι Παππάς – Χούρι μιλούσαν αγγλικά, με έβαλε σε ανοικτή ακρόαση. Είπα λοιπόν πως “η εγγυητική είναι… σ@@@α.

Αν η κυβέρνηση δεχθεί κάτι τέτοιο δεν φέρω την ευθύνη”. Ο Χούρι τελικά το δέχθηκε και μου είπε “έχεις δίκιο”. Μετά ο Χούρι έριξε την ιδέα για την υπεργολαβία”.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, λένε οι ίδιες πηγές, κατά την συνάντηση του στο Μέγαρο Μαξίμου και λόγω των προβλημάτων που παρουσίαζε η επιλογή της απευθείας αποστολής χρημάτων στον Χρ. Καλογρίτσα, ο Φουάντ Χούρι πρότεινε να υπάρξει μεταφορά χρημάτων με εικονική υπεργολαβία.

“Συμφώνησαν να δοθεί το έμβασμα από Αμπού Ντάμπι στην τράπεζα Αττικής μέσω Λονδίνου. Ήταν Κυριακή, παραμονή που έπρεπε να καταβληθεί η εγγυητική επιστολή” φέρεται να είπε ο κ. Τόμπρας σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην πλειοψηφία της επιτροπής. “Όλοι ήξεραν από πού ήλθαν τα λεφτά. Όλοι. Και ο Δραγασάκης ήξερε. Ο Καλογρίτσας επιλέχθηκε επειδή είχε φιλική σχέση με την κυβέρνηση. Λεφτά δεν είχε, ωραίος να του δώσουν την αδελφή τους σε γάμο δεν ήταν. Μόνο για αυτό τον επέλεξαν οι Χούρι. Ο Φουάντ Χούρι δεν το ήθελε το κανάλι.

Ο Σάμερ επέμενε. Ήθελε να κάνει ένα αντί-Al Jazzera δίκτυο στην Ελλάδα. Επέμενε για σύνδεση αραβικού κόσμου με Ευρώπη. Όταν πήγα τέλος να μεσολαβήσω για να γίνει η δουλειά και να μπουν και τα 17 εκατ. για την άδεια ο Σάμερ Χούρι μου λέει πως μίλησε με τον Σπίρτζη για το τί να κάνει, κι ο Σπίρτζης του απάντησε: «ο Καλογρίτσας να πάει να @@@. Να βάλει κι αυτός λεφτά…”.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Τόμπρας φέρεται να είπε ότι:

  • Είμαι ο δραστικός καταλύτης, ο διαμεσολαβητής. Χωρίς εμένα δεν γινόταν συμφωνία Χούρι – Καλογρίτσα.
  • Στην πρώτη συνάντηση διαπίστωσα απλώς βούληση για συνεργασία.
  • Ο Καλογρίτσας έβαλε λεφτά. 8,5 εκατ. ευρώ.
  • Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω συνάντηση στο Μαξίμου. Μπορεί να έγινε η συνάντηση Καλογρίτσα – Χούρι στο καφενείο. Δεν άκουσα τον Παππά.
  • Δεν υπάρχει σε καμία αλληλογραφία ούτε Παππάς ούτε άλλο πολιτικό πρόσωπο.
  • (Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου αν ξέρει ποιος είναι το “White House” και το “White Porscha”): Εγώ δεν ρώτησα ποτέ γιατί το φανταζόμουν, αλλά δεν το ξέρω. Και δεν θα το πω ποτέ τι φανταζόμουν. Με φαντασίες δεν στήνονται δίκες. Ρωτήστε τον Φουάντ Χούρι.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τόμπρας φέρεται να είπε ότι, βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο πλαίσιο μιας αστικής εμπορικής διαφοράς μεταξύ δύο παρ’ ολίγον συνεταίρων με αντικείμενο τη διεκδίκηση του ποσού των 3 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων ο καθένας χρησιμοποιεί το γκουβέρνο για τους δικού του λόγους.

Η εξέταση του κ. Τόμπρα θα συνεχιστεί την επόμενη Τρίτη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Aκολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Μια ώρα διήρκεσε η συνάντηση Δένδια με Ερντογάν: Ακολουθεί με τον Τσαβούσογλου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: