To State Department βρυχάται, ο Ερντογάν τρεκλίζει: Ιδού η ευκαιρία για τους Ευρωπαίους κομιστές

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν έξω από το προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Image via twitter trpresidency




Η επίσκεψη στον Σουλτάνο ήταν προγραμματισμένη όμως η συγκυρία της αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν επισκέπτονται την Τουρκία με σκοπό να ενημερώσουν τον Ερντογάν για τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής: ουσιαστικά, να του υπενθυμίσουν τι θα χάσει η Τουρκία σε περίπτωση που συνεχίσει να τραβά το δρόμο της, ξεμακραίνοτας κάθε ημέρα και περισσότερο από τη Δύση και τους δημοκρατικούς της θεσμούς.

Το μήνυμα των Ευρωπαίων αξιωματούχων «διευκολύνει» σε κάθε περίπτωση η δημοσιοποίηση σήμερα το πρωί εκ μέρους του State Department των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Αγκυρας, κυρώσεων που περνούν μέσω του Νόμου Αντιμετώπισης των Εχθρών της Αμερικής (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act – CATTSA), μίας βαρύτατης δηλαδή πολιτικονομικής πρόβλεψης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Αλλωστε οι Ευρωπαίοι εταίροι είχαν αποδείξει ότι καθ’ όλο το ταραγμένο διάστημα της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ, ουσιαστικά τηρούσαν μία (απαράδεκτη) στάση αναμονής έναντι της Τουρκίας, μέχρις ότου διαπιστώσουν εάν ο Λευκός Οίκος θα αλλάξει ένοικο.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι δημοσιοποιηθείσες αμερικανικές κυρώσεις λειτουργούν ως μεγάφωνο της αδύναμης ευρωπαϊκής φωνής.

Ενδιαφέρον όμως έχει η συγκυρία και για το γεγονός ότι οι δύο Ευρωπαίοι καταφθάνουν στην Αγκυρα, την στιγμή που ο Ερντογάν προσπαθεί να μεγεθύνει -για λόγους φθηνής εσωτερικής κατανάλωσης- και να προσδώσει χαρακτηριστικά δυνάμει πραξικοπήματος στην επιστολή των 103 ναυάρχων.

Μάλιστα οι συλλήψεις στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει το καθεστώς Ερντογάν επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την εικόνα του «μεταρρυθμιστή», τον οποίο κατά καιρούς καμώνεται ή θέλει να «πουλήσει» ο ακαρίος, νεο – ισλαμιστής Τούρκος Πρόεδρος που βάλλεται ήδη και για την απόσυρση της χώρας του από τη Συμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Τι λείπει απο το σκηνικό αυτό; Να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη συγκυρία οι συνήθως άβουλοι και πολιτικά ωχροί ευρωπαίοι κομιστές, μεταφέροντας ισχυρό το μήνυμα της Ευρώπης και της Δύσης εν γένει προς τον διεθνή ταραξία.

Το καρότο: «Αυτά θα κερδίσεις»

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν θα εξειδικεύσουν προς το συνομιλητή τους τις δυνατότητες για εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ (ώστε να περιλάβει τις υπηρεσίες και τις δημόσιες συμβάσεις), τις δυνατότητες αύξησης της κινητικότητας προσώπων (μεταξύ των οποίων είναι και η φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων διαβατηρίων – τηρουμένων των σχετικών προαπαιτούμενων, όπως ο ορισμός της τρομοκρατίας) και την επανέναρξη των διαλόγων υψηλού πολιτικού επιπέδου (Υπουργοί με θεματικούς Επιτρόπους).

Επιπλέον θα εξετάσουν μαζί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας τη δυνατότητα επέκτασης της δήλωσης του 2016 για το μεταναστευτικό. Σε σχέση με το τελευταίο οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν θα προτείνουν στον Ταγίπ Ερντογάν επέκταση και ανανέωση της υφιστάμενης δήλωσης και θα διερευνήσουν τις προθέσεις της άλλης πλευράς ως προς το ποσό. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το πόσο που προτίθεται να διαπραγματευτεί η ΕΕ είναι αντίστοιχο του ισχύοντος, προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό (δηλαδή λίγο πάνω από 6 δισ.ευρώ) για ίσο αριθμό ετών, με μια προσθήκη στο εύρος της κάλυψης: τις υποδομές. Εντολή για το ποσό δεν έχουν λάβει οι δύο Πρόεδροι από τη Σύνοδο, αλλά η πρόθεση των 27 είναι να διατηρηθεί το status quo.

Και το «μαστίγιο»

Ως προς το σκέλος των προϋποθέσεων, αυτές έχουν οριστεί στη δήλωση των 27: θετική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Κυπριακό, συνεργασία στον ελληνοτουρκικό διάλογο και αντιστροφή της αρνητικής τάσης σε σχέση με τα θεμελιώδη δικαιώματα στο εσωτερικό της χώρας. Ειδικά το τρίτο συνδέεται και με το πάγωμα των προενταξιακών κονδυλίων της χώρας από το 2018 και θα τεθεί και σε αυτή τη βάση. Σε σχέση με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, το μήνυμα θα είναι ότι πρέπει να διατηρηθεί η ηρεμία, να μην υπάρξει επιστροφή γεωτρύπανων, ή έναρξη ερευνητικών δραστηριοτήτων και οι διαφορές με την Ελλάδα να επιλυθούν βάσει του διεθνούς δικαίου, αν απαιτείται με παραπομπή τους στη διεθνές δικαιοδοτικό όργανο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, οι δύο Πρόεδροι θα εξηγήσουν στον Ταγίπ Ερντογάν τους λόγους για τους οποίους η ΕΕ πρέπει να είναι παρούσα στις διαπραγματεύσεις και μάλιστα σε κάθε φάση τους, με το ίδιο καθεστώς που ήταν στο Κραν Μοντανά.

Επιπλέον οι δύο Πρόεδροι θα εξηγήσουν στον Ρ.Τ. Ερντογάν το εύρος και την κλίμακα της οικονομικής εξάρτησης της Τουρκίας από την ΕΕ και τα προφανή οφέλη στην οικονομία της χώρας από την ομαλοποίηση των ευρωτουρκικών σχέσεων, εφόσον η Τουρκία επιλέξει το δρόμο της ηρεμία και της συνεννόησης με τα κράτη μέλη.

HJ με πληροφορίες και από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε την HJELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Γιατί ο Μητσοτάκης επισκέπτεται τη Λιβύη: Κατάργηση του τουρκολιβυκού μνημονίου για πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: