Το μήνυμα Μπάιντεν για τη Γενοκτονία Αρμενίων: Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι ακόμα εδώ

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους του Λος Άντζελες ευχαρίστησαν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. EPA, ETIENNE LAURENT




Του ΗΛΙΑ ΣΤΕΦΑΝΑΚΟΥ

Υπάρχουν κάποιες αποφάσεις ηγετών που κατά καιρούς προβληματίζουν ότι αποτελούν ένα προανάκρουσμα μεγάλων αλλαγών. Τουλάχιστον για μια περιοχή στον κόσμο κάθε φορά.

Μια τέτοια απόφαση ήταν ανακοίνωση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Αρμενίων. Ήταν μια απόφαση που κανείς μπορεί να εξάγει πολλά συμπεράσματα, αλλά και να προβληματιστεί για πολλές πιθανές εξελίξεις στο μέλλον.

Πρώτα απ’ όλα με αυτή την απόφαση ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου πήρε με τον πιο επίσημο τρόπο διαζύγιο από την πολιτική του προκατόχου του όσων αφορά στην Τουρκία.

  • Στην τελευταία φάση της Προεδρίας του ο Τραμπ ήταν σκανδαλωδώς… φιλότουρκος, είτε με το να ευνοεί σε διάφορες υποθέσεις τον Ερντογάν, είτε να σφυρίζει αδιάφορα με την επιθετική στάση του έναντι της Ελλάδας – και όχι μόνο.
  • Από εχθές ο Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι η αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε ένα άλλο επίπεδο και αυτό είναι μια πραγματικότητα.

Επιπλέον φάνηκε ότι η σημερινή αμερικανική διοίκηση δεν αντιλαμβάνεται ως τον απόλυτο σταθεροποιητικό σύμμαχό της στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας την Τουρκία. Όποια κι αν είναι η αντίδραση της Τουρκίας ο Μπάιντεν φαίνεται ότι έχει υπολογίσει το κόστος και μπορεί να το αφομοιώσει με άλλες συμμαχίες σε αυτή την περιοχή. Ο Ερντογάν με τα καμώματά του είχε καταστίσει τον εαυτό του σε πολλές περιπτώσεις ακριβότερο σύμμαχο από αντίπαλο.

Ακόμα έχει ενδιαφέρον ότι την προηγούμενη ημέρα πριν από τη δήλωση ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επικοινώνησε με τον Τούρκο Πρόεδρο ώστε να του ανακοινώσει την απόφασή του για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Ήταν μια κίνηση που επιβαλλόταν στο πλαίσιο της νατοϊκής συμμαχίας, ώστε η τουρκική πλευρά να μην έχει το επιχείρημα ότι αιφνιδιάστηκε.

Στο ίδιο τηλεφώνημα οι δύο ηγέτες προγραμμάτισαν να συναντηθούν. Το σημείο αυτό είναι καίριο, διότι θα προσδιορίσει το τι θα πρέπει να περιμένουμε από αυτή τη συνάντηση. Ο Μπάιντεν απέδειξε πως ότι λέει το κάνει.

Και η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων είναι μια διαφορά που δεν ακουμπάει πολύ σε ζητήματα ασφάλειας, τουλάχιστον συγκριτικά με άλλες διαφορές που έχουν οι δύο πλευρές, όπως για παράδειγμα οι S-400. Άρα είναι ένα προανάκρουσμα που μπορεί να έχει ουρά με πολύ πιο σοβαρές συνέπειες.

  • Συν τοις άλλοις, ο Ερντογάν μετά από αυτή την απόφαση γνωρίζει πια πολύ καλά ότι θα πρέπει να μετράει πολύ τις κινήσεις του, είτε πρόκειται για την επιθετική κινητικότητά του στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, ήταν για το Κυπριακό, είτε για τον στρατιωτικό εξοπλισμό που παρέχει στους Αζέρους εις βάρος των Αρμενίων.

Η Τουρκία τα χρόνια του Τραμπ άνοιξε πολλά μέτωπα και ήταν απορίας άξιον πως δεν είχαν φανεί ακόμα τα επίχειρα της προκλητικότητας και της υπερεξάπλωσής της σε πολιτικό επίπεδο. Από εχθές ο Πρόεδρος Μπάιντεν έστειλε ένα σήμα. Ίσως όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά συνολικά στη διεθνή κοινότητα: η Αμερική είναι ακόμα εδώ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Ο Τζο Μπάιντεν θα είναι ο πρόεδρος των έργων όχι των λόγων: Αυτό έδειξε η απόφαση για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: