Το μεταναστευτικό ως πονοκέφαλος του Μπάιντεν και ο ρόλος «κλειδί» της Κάμαλα Χάρις

Η αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Καμάλα Χάρις μετά από τηλεδιάσκεψη για την αντιμετώπιση του κορωναϊού. epa09110654 EPA / LEIGH VOGEL / POOL




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές στα νότια σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, προβληματίζουν ιδιαίτερα τόσο την προεδρία των Δημοκρατικών όσο και την Αμερικανική κοινωνία.

Όπως όλα δείχνουν, η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να «παγώσει» την ανέγερση του διαβόητου τείχους που ξεκίνησε ο προκάτοχός του και η έμφαση της διακυβέρνησής του στα ανθρώπινα δικαιώματα, ακούστηκε σαν σινιάλο εκκίνησης για τους «dreamers» της λατινικής Αμερικής.

Μέχρι στιγμής η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο. Όμως αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα είναι θέμα χρόνου να δημιουργηθεί μια νέα μεταναστευτική κρίση. Δεδομένου ότι ο Τζο Μπάιντεν έχει αναλάβει τα μέτωπα της πανδημίας, της οικονομίας και των διεθνών υποθέσεων, αποφάσισε να βγάλει από την πολιτική του εργαλειοθήκη ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του: Την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.

Φυσικά εδώ γεννιέται το εξής ερώτημα: Αρχικά, κατά πόσο είναι έτοιμη η Χάρις να φέρει εις πέρας μια τόσο κρίσιμη ατζέντα; Η νέα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να έχει πλούσια εμπειρία από τις δικαστικές αίθουσες, καθώς υπήρξε γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια, και ουκ ολίγες φορές να συγκρούστηκε με το τραπεζικό σύστημα προς όφελος των αδύναμων πολιτών, ωστόσο, η παρουσία της στο Κογκρέσο διήρκησε μόλις τέσσερα χρόνια.

Από τη μέρα που ορκίστηκε αντιπρόεδρος, η αλήθεια είναι ότι δεν την έχουμε δει και πολύ, διότι και η ίδια ψάχνει να βρει τα πατήματά της. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον πρόεδρο Μπάιντεν να της δώσει την ευκαιρία να βγει προς τα έξω και αφήσει το δικό της πολιτικό στίγμα.

Η Χάρις είναι εξίσου υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γνωρίζει από πρώτο χέρι πως νιώθουν οι άνθρωποι που επιδιώκουν ένα καλύτερο μέλλον. Ας μην ξεχνάμε ότι και η ίδια κατάγεται από μετανάστες. Η απόφαση του ισχυρού άνδρα των Δημοκρατικών να διορίσει την Χάρις επικεφαλής της μεταναστευτικής ατζέντας, ήρθε λίγες στιγμές μετά την ανακοίνωση των αξιωματούχων του αρμόδιου Υπουργείου ότι στα νότια σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού υπάρχει «παλίρροια» ψυχών και δη ασυνόδευτων ανηλίκων.

Ο κύριος ρόλος της αντιπροέδρου είναι να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής και η αναζήτηση λύσεων στα πλαίσια της «ανθρωπιάς». Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου 7.200 παιδιά χωρίς συνοδεία, καταγράφηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο αριθμός είναι σχεδόν ο διπλάσιος από εκείνον του Ιανουαρίου, όταν 3.600 ανήλικοι μπόρεσαν να φτάσουν στα νότια σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Η Χάρις «σήκωσε μανίκια» από την πρώτη κιόλας στιγμή τηλεφωνόντας τον πρόεδρο της Γουατεμάλας, Αλεχάντρο Γιαματέι. Η συζήτηση ανάμεσα στις δύο πλευρές έγινε σε πολύ καλό κλίμα και δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για την μείωση των μεταναστευτικών ροών καθώς και την καλυτέρευση του τρόπου ζωής των πολιτών της Γουατεμάλας.

Σειρά θα πάρουν οι αξιωματούχοι της Ονδούρας, του Ελ Σαλβαδόρ και του Μεξικού

Παρά το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν έκανε θερμή παράκληση στους μετανάστες να πάψουν να έρχονται καθώς δεν υπάρχουν ακόμη οι απαραίτητες δομές φιλοξενίας τους, ο αριθμός των ροών συνεχίζει να αυξάνεται ραγδαία μέρα με τη μέρα. Κατά την διάρκεια της πρώτης του συνέντευξης τύπου, οι δημοσιογράφοι εστίασαν στο μεταναστευτικό ζήτημα, σε σημείο που δεν του έκαναν ούτε μια ερώτηση για άλλα κρίσιμα προβλήματα, όπως η πανδημία! Επιπλέον οι Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν αρκετά τον πλανητάρχη να αλλάξει στρατηγική ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε μοιραίο λάθος την παύση της ανέγερσης του τείχους.

Βέβαια ο Τζο Μπάιντεν ως έμπειρος πολιτικός θέλει να δώσει πολιτική λύση στο πρόβλημα και όχι να λειτουργήσει με απάνθρωπα μέσα εν έτει 2021. Για αυτό και έδωσε στην αντιπρόεδρο Χάρις τα κλειδιά της εν λόγω ατζέντας.

Επιπλέον, με δική του εντολή, στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας γίνονται σαρωτικές αλλαγές καθώς έχουν απολυθεί παραπάνω από τα μισά στελέχη που διορίστηκαν επί προεδρίας Τραμπ. Το κενό τους θα αναπληρωθεί από ανθρώπους που γνωρίζουν από πρώτο χέρι το μεταναστευτικό πρόβλημα και δεν θα λειτουργήσουν με κομματική ταμπέλα.

Προσωπικά θεωρώ ότι η Κάμαλα Χάρις θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στην πρώτη της αποστολή. Είναι υποχρεωμένη εξάλλου, ειδικά αν έχει βλέψεις για την προεδρία των ΗΠΑ στο μέλλον….

** Ο Γιώργος Δημητρόπουλος σπουδάζει δημοσιογραφία, είναι ο εκδότης του ιστολογίου American Herald και είναι αρθρογράφος γνώμης της Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Το “εκρηκτικό” ξεκίνημα του Προέδρου Μπάιντεν: Θα αντέξει μέχρι τέλους τις προκλήσεις Ρωσίας και Κίνας;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: