Το ηθικό δίδαγμα από το αποτυχημένο κίνημα της ESL: Θα «πνίξουν» τον αυτοεξευτελισμό στο χρήμα της UEFA

File Photo: Οπαδοί της Τσέλσι διαμαρτύρονται κατά της κίνησης των 12 που συγκρότησαν την European Super League τον περασμένο Απρίλιο. EPA/Frank Augstein




Το ερώτημα είναι απλό. Η απάντηση όχι. Είναι δυνατόν οι ιδιοκτήτες και πρόεδροι 12 κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης να μην είχαν υπολογίσει τις συνέπειες της εξαγγελίας τους.

Λίγα μόλις 24ωρα μετά την αναγγελία δημιουργίας της κλειστής European Super League και την αναμενόμενη αντίδραση της FIFA και της UEFA όλα κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος.

Πως μπορεί να μην περίμεναν τις πιέσεις; Δεν εκτίμησαν την αντίδραση των φιλάθλων;

Για παράδειγμα η ιδιοκτησία της Μάντσεστερ Σίτι δεν είχε ενημερώσει τον προπονητή της ομάδας, Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος βγήκε δημοσίως και τους αποδοκίμασε;

Οι έξι κορυφαίες ομάδες της Premier League δεν είχαν βολιδοσκοπήσει την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ο οποίος βγήκε λάβρος και τους καταδίκασε;

Εκτός κι όλα είχαν υπολογιστεί και η κίνηση έγινε για να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση προς τις διεθνείς ομοσπονδίες να να πετύχουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη στη νέα εποχή του Champions League και των υπολοίπων ευρωπαϊκών διοργανώσεων που ανασχεδιάζονται έτσι κι αλλιώς από την UEFA.

Αλλά ακόμη κι αν δεχθούμε ότι είχαν υπολογίσει αντιδράσεις και συνέπειες γιατί έφτασαν ως το σημείο του αυτοεξευτελισμού ενεργώντας και στην ανακοίνωση και στην… κωλοτούμπα της αποχώρησης ως αδαείς και επιπόλαιοι.

Το θέμα είναι ότι αυτή η απόπειρα στάσης κατά των θεσμών του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου κατεπνίγη στη γέννησή της. Τώρα μένει να δούμε αν θα υπάρξει τιμωρία για τις ομάδες, αν και το μέγεθός τους είναι πολύ μεγάλο. Και όπως έχουν δείξει ως τώρα και η FIFA και η UEFA προηγούνται οι ισορροπίες και οι μπίζνες. Με το ποδόσφαιρο απλώς κρατάνε τα προσχήματα προκειμένου να υπάρχει προϊόν για να υπάρχουν πάντα έσοδα.

Η αποχώρηση της Ίντερ 

Λίγες ώρες ζωής -πριν τραβήξουν τον σωλήνα στην εντατική όπου βρίσκεται από χθες Τρίτη- απομένουν, όπως φαίνεται, στην European Super League καθώς λίγα λεπτά μετά την επίσημη ανακοίνωση αποχώρησης της Ατλέτικο Μαδρίτης ήρθε και αυτή της Ίντερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ΜΜΕ του εξωτερικού μέσα στη μέρα αναμένονται και οι επίσημες ανακοινώσεις από Μπαρτσελόνα και Μίλαν.

Η ανακοίνωση της Ίντερ:

«Η FC Internazionale Milano επιβεβαιώνει ότι το Club δεν είναι πλέον μέρος του έργου της Super League. Είμαστε πάντα δεσμευμένοι να προσφέρουμε στους οπαδούς την καλύτερη εμπειρία ποδοσφαίρου. Η καινοτομία και η ένταξη αποτελούν μέρος του DNA μας από την ίδρυσή μας. Η δέσμευσή μας με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για βελτίωση της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας δεν θα αλλάξει ποτέ.

Η Ιντερ πιστεύει ότι το ποδόσφαιρο, όπως και οποιοσδήποτε τομέας δραστηριότητας, πρέπει να ενδιαφέρεται συνεχώς να βελτιώνει τους αγώνες του, προκειμένου να συνεχίσει να ενθουσιάζει τους οπαδούς όλων των ηλικιών σε όλο τον κόσμο, σε ένα πλαίσιο οικονομικής βιωσιμότητας.

Με αυτό το όραμα θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με ιδρύματα και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για το μέλλον του αθλήματος που όλοι αγαπάμε».

Πως έφυγαν όλες οι αγγλικές ομάδες

Την αρχή έκανε η Μάντσεστερ Σίτι αρχή αργά το βράδυ της Τρίτης και λίγο αργότερα ακολούθησαν και οι άλλες πέντε αγγλικές ομάδες που επρόκειτο να συμμετάσχουν στην European Super League, η οποία κατέρρευσε σαν «χάρτινος πύργος».

Λίγη ώρα μετά την τηλεδιάσκεψη των «12» της ESL, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ, η Τότεναμ και η Άρσεναλ ανακοίνωσαν επισήμως ότι αποχωρούν απ’ το εγχείρημα, ενώ σήμερα το πρωί η Τσέλσι τις ακολούθησε ανακοινώνοντας και αυτή ότι αποχωρεί.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις:

ΑΡΣΕΝΑΛ: «Ακούσαμε εσάς και την ποδοσφαιρική κοινότητα και ως αποτέλεσμα αποφασίσαμε να αποσύρουμε την παρουσία μας από την προτεινόμενη Super League. Κάναμε ένα λάθος και απολογούμαστε γι’ αυτό».

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: «Η Λίβερπουλ επιβεβαιώνει ότι η εμπλοκή της σε προτεινόμενα πλάνα για τη δημιουργία της European Super League, έχει πλέον διακοπεί».

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ: «Δεν θα συμμετάσχουμε στην European Super League».

ΤΟΤΕΝΑΜ: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι επισήμως, ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για να αποσυρθούμε απ’ το γκρουπ που επεξεργάζεται προτάσεις για την European Super League».

Τι θα κάνουν Ανιέλι και Πέρεθ

Το ενδιαφέρον βέβαια στρέφεται στη Γιουβέντους και στη στάση που θα κρατήσει ο Αντρέα Ανιέλι, ο οποίος μαζί με τον Φλορεντίνο Πέρεθ της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν οι «εγκέφαλοι» της διοργάνωσης.

Να σημειωθεί, πάντως, πως ο Ανιέλι διέψευσε τα σενάρια ότι προτίθεται να παραιτηθεί από την προεδρία της πρωταθλήτριας Ιταλίας.

Πάντως η ESL sε ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά την αποχώρηση των αγγλικών ομάδων από τη διοργάνωση, απόφαση την οποία αποδίδει σε πιέσεις που ασκήθηκαν, κάνει λόγο για αναβολή και όχι ματαίωση των σχεδίων της.

Η ESL υπογράμμισε επίσης ότι θα επανεξετάσει το πρότζεκτ της, το οποίο -σύμφωνα με την ανακοίνωση- αποτελεί… μονόδρομο, καθώς… «το υπάρχον σύστημα δεν λειτουργεί».

Η ανακοίνωση της ESL

«H European Super League είναι πεπεισμένη πως το σημερινό «status quo» στο ευρωπαικό ποδόσφαιρο πρέπει να αλλάξει.

Προτείναμε μία νέα ευρωπαική διοργάνωση, επειδή το υπάρχον σύστημα δεν λειτουργεί. Η πρόταση μας στοχεύει στο να επιτρέψει στο άθλημα να εξελιχθεί, ενώ παράγει πόρους και σταθερότητα στην ποδοσφαιρική «πυραμίδα», βοηθώντας να ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ολόκληρη η ποδοσφαιρική κοινότητα λόγω της πανδημίας.

Παρά την εξαγγελθείσα αποχώρηση των αγγλικών ομάδων, που έγινε μετά από πίεση που τους ασκήθηκε για να πάρουν αυτή την απόφαση, είμαστε πεπεισμένοι πως η πρόταση μας είναι απόλυτα σύμφωνη με την ευρωπαική νομοθεσία και τους κανονισμούς, όπως έχουν επικυρωθεί από απόφαση δικαστηρίου για να προστατεύσει τη Super League από ενέργειες τρίτων.

Δεδομένων των συνθηκών, θα επανεξετάσουμε τα κατάλληλα βήματα για να αναδιαμορφώσουμε το πρότζεκτ, έχοντας πάντα στο μυαλό μας τους στόχους μας για να προσφέρουμε στους φιλάθλους την καλύτερη δυνατή εμπειρία, ενώ παράλληλα να προσφέρουμε οικονομική αλληλεγγύη σε όλη την ποδοσφαιρική κοινότητα».

Tζόνσον: Ηταν η σωστή απόφαση

Ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, Μπόρις Τζόνσον, χαιρέτισε σήμερα την απόφαση των αγγλικών ομάδων ν’ αποχωρήσουν από το εγχείρημα της European Super League, η οποία πλέον καταρρέει, μετά την έντονη αποδοκιμασία από όλες τις πλευρές: «Χαιρετίζω την απόφαση των αγγλικών ομάδων να αποχωρήσουν. Αυτή είναι η σωστή απόφαση για το ποδόσφαιρο, τους φιλάθλους, τις ομάδες, αλλά και την κοινωνία σε όλη τη χώρα. Πρέπει να συνεχίσουμε να προστατεύουμε το αγαπημένο μας εθνικό παιχνίδι.»

Παρασκηνιακή συμφωνία της UEFA με τους αγγλικούς συλλόγους γκρέμισε τους «12»;

Το παρασκήνιο που γκρέμισε το… κίνημα των 12

Για συμφωνία στο παρασκήνιο μεταξύ της UEFA με τους συλλόγους της Premier League κάνει λόγο η ισπανική εφημερίδα «Mundo Deportivo»

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, η διοίκηση της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας κατάλαβε πως έπρεπε να δημιουργήσει γρήγορα ένα εσωτερικό ρήγμα για να καταρρεύσει το σχέδιο και κινήθηκε παρασκηνιακά για να πείσει τις αγγλικές ομάδες ν` αποχωρήσουν. Και αυτό έγινε, προσφέροντας σε αυτές τις ομάδες οικονομικά κίνητρα, που δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Επίσης η εφημερίδα αναφέρει πως η UEFA είναι έντονα δυσαρεστημένη από τις ισπανικές ομάδες (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης), ενώ ειδικά ο πρόεδρος της «βασίλισσας», Φλορεντίνο Πέρεθ, αποτελεί, πλέον, εχθρό της UEFA, λόγω του πρωταγωνιστικού ρόλου του στις εξελίξεις.

Τσέφεριν: «Να βρούμε ξανά την ενότητα μας»

Η κατάρρευση του σχεδιασμού για την ευρωπαϊκή Super League, ικανοποίησε την UEFA και ο πρόεδρος της, Αλεξάντερ Τσέφεριν, ζήτησε από τις ομάδες να κοιτάξουν τώρα μπροστά και να βρούνε όλη μαζί την ενότητα του ποδοσφαίρου.

«Το σημαντικό είναι τώρα να προχωρήσουμε μπροστά και να βρούμε ξανά την ενότητα μας. Αυτό είναι το κυριότερο. Όλοι μαζί να προχωρήσουμε σε ένα καλύτερο μέλλον», τόνισε ο Σλοβένος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας.

Ανιέλι: «Το ποδόσφαιρο είναι βιομηχανία»

Ο αντιπρόεδρος της υπό κατάρρευση ευρωπαϊκής Super League, Αντρέα Ανιέλι, χαρακτήρισε το ποδόσφαιρο βιομηχανικό προϊόν, λίγες ώρες πριν αρχίσει να πέφτει σαν χάρτινος πύργος το οικοδόμημα, που όπως φαίνεται δεν θα μακροημερεύσει, μετά την καθολική αντίδραση απ΄ όλους τους φορείς σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Το ποδόσφαιρο δεν είναι πλέον ένα παιχνίδι, αλλά ένας βιομηχανικός τομέας και χρειάζεται σταθερότητα», τόνισε ο πρόεδρος της Γιουβέντους στον ιταλικό Τύπο.

«Μεταξύ των συλλόγων μας, υπάρχει ένα σύμφωνο αίματος, θα προχωρήσουμε μπροστά. Το έργο έχει 100% πιθανότητες επιτυχίας. Χρειαζόμαστε σκληρούς οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς κανόνες όπως εκείνοι που θεσπίζονται στην Super League. Διαθέτουμε καταστατικό και κανόνες του παιχνιδιού, αλλά δεν μπορούμε πλέον να ρίχνουμε τα ζάρια για να δούμε τι θα προκύψει. Σήμερα, είμαστε μια βιομηχανία 25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ποδόσφαιρο διέρχεται μια τεράστια κρίση ελκυστικότητας έναντι των νέων γενεών. Το κλείσιμο των σταδίων για έναν χρόνο, δείχνει ότι για όσους έχουν παιδιά ηλικίας 10 έως 15 ετών, ενδιαφέρονται για κάτι άλλο. Είναι μια διαδικασία που επιταχύνεται από την πανδημία του κορωνοϊού», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Σχόλασε ο γάμος: Βαριά ήττα της απληστίας, εκτός Σούπερ Λίγκας 8 από τις 12 ομάδες

Το σύστημα νίκησε τους επιπόλαιους προέδρους: Δεν άντεξαν ούτε 48 ώρες στην ESL Τσέλσι, Άρσεναλ και Σίτι

FIFA και UEFA απειλούν να συντρίψουν τους 12… κινηματίες: Πάντως η διαφορά στα λεφτά είναι μεγάλη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: