Το Ιράν απέρριψε τις έμμεσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις επιβεβαιώνει με ΕΕ, Ρωσία και Κίνα για τα πυρηνικά

Φωτογραφία που διατέθηκε από το γραφείο του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν δείχνει τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αράχτσι (Γ) κατά τη διάρκεια τηλεσυνάντησης σχετικά με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν (JCPOA). 02 Απριλίου 2021.




Το Ιράν θα απορρίψει οποιαδήποτε έμμεση συνομιλία με τις ΗΠΑ ή μια σταδιακή άρση των κυρώσεων στη συνάντηση που θα έχουν τα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα την ερχόμενη εβδομάδα, μετέδωσε σήμερα το κρατικό ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Press TV, επικαλούμενο καλά ενημερωμένη πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

“Σύμφωνα με την αμετάβλητη κατευθυντήρια γραμμή του (ανώτατου) ηγέτη του Ιράν, οποιοδήποτε αποτέλεσμα (της επιτροπής για τη συμφωνία του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος) που θα βασίζεται στην ιδέα μιας σταδιακής άρσης των κυρώσεων ή των έμμεσων διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ δεν θα είναι αποδεκτή”, δήλωσε η πηγή, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Press TV.

Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, δια του εκπροσώπου του Νεντ Πράις, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν σε συνομιλίες με τους Ευρωπαίους, Ρώσους και Κινέζους εταίρους για να καθοριστούν τα θέματα που σχετίζονται με την επιστροφή στη συμμόρφωση προς το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), όπως ονομάζεται επίσημα η συμφωνία του 2015 με την Τεχεράνη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

“Αυτές παραμένουν οι πρώτες μέρες και δεν αναμένουμε άμεση πρόοδο καθώς έχουμε μπροστά μας δύσκολες συζητήσεις. Αλλά πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα υγιές βήμα προς τα εμπρός”, δήλωσε ο Πράις.

Διπλωμάτες δήλωσαν νωρίτερα σήμερα ότι αξιωματούχοι από την Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον θα ταξιδέψουν στη Βιένη την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015.

Ο Πράις δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα δομηθούν γύρω από ομάδες εργασίας που θα σχηματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν.

Τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν είναι τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα ώστε να επανέλθει στη συμμόρφωση με τους όρους της συμφωνίας, και τα μέτρα ανακούφισης από τις κυρώσεις που θα πρέπει να λάβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να επιστρέψουν στη συμμόρφωση επίσης, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

“Δεν προβλέπουμε προς το παρόν ότι θα υπάρξουν άμεσες συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν μέσω αυτής της διαδικασίας, παρότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ανοιχτές σε αυτές”, δήλωσε ο Πράις.

Οι συνομιλίες θα αρχίσουν στην Αυστρία στις 6 Απριλίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο προκάτοχος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018 και επανέφερε τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, ωθώντας την Τεχεράνη ως αντίποινα να παραβιάσει ορισμένους από τους περιορισμούς της συμφωνίας.

Με πληροφορίες Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τεχεράνη, Ιράν

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 Το Κρεμλίνο προειδοποιεί τη Δύση κατά οποιασδήποτε στρατιωτικής ανάμειξης στην Ουκρανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: