Το αντιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη ασφαλές και αποτελεσματικό και στα παιδιά με σοβαρή Covid-19, σύμφωνα με διεθνή μελέτη

File Photo: Eργαζόμενoς στον τομέα της υγείας ετοιμάζει ένεση με το φάρμακο Remdesivir στη μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου για ασθενείς με COVID-19 στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας. EPA, Zoltan Balogh, μέσω ΚΥΠΕ




Το αντιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη κατά του κορωναϊού φαίνεται να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στα παιδιά με βαριά Covid-19 όσο είναι και στους ενήλικες, σύμφωνα με μία αμερικανική μελέτη, τη μεγαλύτερη που έχει γίνει έως τώρα σε παιδιά με σοβαρή λοίμωξη.

Το remdesivir, που παράγεται από την εταιρεία Gilead Sciences και πωλείται με την εμπορική ονομασία Veklury, μειώνει τον χρόνο νοσηλείας των ενηλίκων ασθενών με Covid-19 και ακόμη δεν είναι εγκεκριμένο για παιδιά κάτω των 12 ετών.

Πέρυσι το Μάρτιο η φαρμακευτική εταιρεία άρχισε να δέχεται αιτήματα γιατρών από όλον τον κόσμο για κατ’ εξαίρεση χρήση του φαρμάκου σε παιδιά που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω Covid-19. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό «Pediatrics» της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, έγινε σε 77 τέτοια παιδιά, με μέση ηλικία 14 ετών, τα οποία νοσηλεύονταν σε πολύ σοβαρή κατάσταση σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία.

Η μελέτη έδειξε ότι η ρεμδεσιβίρη έγινε καλά ανεκτή από τα παιδιά, με σχετικά λίγες περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών (στο 16% των ασθενών), οι περισσότερες εκ των οποίων σχετίζονταν όχι με το φάρμακο αλλά με την ίδια την Covid-19 και με τα υποκείμενα νοσήματα των παιδιών.

Μέσα σε τέσσερις εβδομάδες από την έναρξη της δεκαήμερης θεραπείας, το 88% των παιδιών είχαν μειωμένη -πλέον- ανάγκη για οξυγόνο, το 83% είχαν ανακάμψει και το 73% τελικά είχαν πάρει εξιτήριο. Μεταξύ όσων είχαν χρειαστεί διασωλήνωση, το 90% είχαν αποσωληνωθεί, το 80% είχαν ανακάμψει και το 67% είχαν βγει από το νοσοκομείο μέσα στο διάστημα των 28 ημερών από την αρχή της θεραπείας.

Μία δεύτερη τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη κλινική δοκιμή σε παιδιά βρίσκεται σε εξέλιξη για να επιβεβαιώσει τα οφέλη του φαρμάκου.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: pediatrics.aappublications.org/content/early/2021/04/19/peds.2020-047803

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για τις θρομβώσεις που συνδέονται με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: