Το αλαλούμ με το εμβόλιο της AstraZeneca, η έλλειψη στρατηγικής, οι θεωρίες συνωμοσίας και η αναζήτηση Ιφιγενειών για θυσία

File photo: Νοσοκόμα ετοιμάζεται να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca σε πολίτη στη Νάπολη της Ιταλίας. EPA, CIRO FUSCO




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Μοναδική διέξοδος από την πανδημία, είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι ο εμβολιασμός. Αλλά, όταν μέλη της επιστημονικής κοινότητας, οργανισμοί φαρμάκων και κυβερνήσεις κάνουν λόγο για ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια θα πρέπει συνάμα να πείθουν και με τη διαχείριση αναπάντεχων εξελίξεων και ανεπιθύμητων παρενεργειών, αντιδρώντας άμεσα και συντονισμένα.

Η περίπτωση με το εμβόλιο της AstraZeneca αντί να αποτελέσει πρόκληση και ευκαιρία για να οικοδομηθεί περαιτέρω εμπιστοσύνη στα εμβόλια, απ’ ότι φαίνεται συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Ο τρόπος που το διαχειρίστηκαν έως τώρα οι αρμόδιοι φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε αρκετά κράτη – μέλη της, επηρέασε αρνητικά τα εμβολιαστικά προγράμματα και δημιούργησε καχυποψία και φόβο σε μεγάλη μερίδα του κόσμου όχι μόνο για το συγκεκριμένο εμβόλιο, αλλά και για τα υπόλοιπα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τελικά δεν εμφανίζεται αμήχανη και ασυντόνιστη μόνο μπροστά στην τουρκική επιθετικότητα, αλλά ούτε καταφέρνει να έχει κοινές, αποκρυσταλλωμένες και πειστικές θέσεις τόσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και για πιθανούς κινδύνους που προκύπτουν από τη χρήση ορισμένων εμβολίων, όπως οι σπάνιες θρομβώσεις που προκαλεί το σκεύασμα της AstraZeneca.

Όταν ένας πολίτης της ΕΕ βλέπει αυτό το αλαλούμ για το εν λόγω εμβόλιο, πώς θα πιστέψει ότι είναι ασφαλές;

  • Αναπόφευκτα, σε πολλούς πολίτες θα γυροφέρνει στο μυαλό τους το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια «θύματα» ανάμεσα στις 200 χιλιάδες ή στο μισό εκατομμύριο που θα εμβολιαστούν. Το κάθε άτομο εμβολιάζεται για την ελπίδα και όχι να φοβάται ότι μπορεί να οδηγηθεί ακόμα και στο θάνατο λόγω του εμβολίου.

Και την περισσότερη ανασφάλεια δεν την δημιούργησε το ενδεχόμενο για πολύ σπάνιες θρομβώσεις, αλλά ο αργοπορημένος τρόπος αντίδρασης των αρμοδίων υπηρεσιών της ΕΕ, καθώς και η έλλειψη συγκροτημένης στρατηγικής, όπως σχεδόν συμβαίνει σε όλα τα ζητήματα.

Πώς θα νιώσουν σιγουριά οι πολίτες της ΕΕ όταν η Δανία σταμάτησε οριστικά τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, όταν η Ισπανία αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca για τους πολίτες της κάτω των 60 ετών και η Γαλλία κάτω των 55, όταν η Βρετανία αποφάσισε να χορηγείται άλλο εμβόλιο στους κάτω των 30, όταν η Ιρλανδία και η Γερμανία αποφάσισαν να διαθέσουν το εμβόλιο στους άνω των 60 ετών και όσοι ήδη έλαβαν την πρώτη δόση θα λάβουν τη δεύτερη με εμβόλιο άλλης εταιρείας;

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), μετά από σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, από την ημέρα που ξεκίνησαν να εμφανίζονται τέτοια περιστατικά με τις παρενέργειες του AstraZeneca σε αρκετές χώρες, και μετά από τρεις συνεδριάσεις, έβγαλε ένα πόρισμα που αντί να καθησυχάζει τις ανησυχίες των πολιτών δημιούργησε περισσότερη σύγχυση και ανασφάλεια.

Μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε ότι ο EMA έχει λάβει αναφορές για 169 τέτοιες περιπτώσεις, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «οι ασυνήθεις αυτές θρομβώσεις μπορούν να θεωρηθούν ως πολύ σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19» και ότι «οι περισσότερες από τις περιπτώσεις των θρομβώσεων μπορούν να επισυμβούν σε ανθρώπους κάτω των 60 ετών και σε γυναίκες, σε απόσταση δύο εβδομάδων από τον εμβολιασμό».

  • Επομένως, αν και είναι σπάνιες οι παρενέργειες, διαπίστωσε ότι υπάρχει κίνδυνος και ειδικά για τις γυναίκες κάτω των 60 ετών. Τότε, γιατί δεν λήφθηκε απόφαση με συγκεκριμένες εισηγήσεις, με βάση το συμπέρασμα αυτού του πορίσματος, για να εφαρμοστεί για όλα τα κράτη – μέλη ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατό οι αρνητικές επιπτώσεις των προγραμμάτων εμβολιασμού και κυρίως για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου απέναντι στο εμβόλιο;

Παράλληλα, με όλα αυτά που συμβαίνουν για το εμβόλιο της AstraZeneca, προέκυψε πανομοιότυπο πρόβλημα για το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Στις Ηνωμένες Πολιτείες όμως, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) της χώρας ζήτησαν από τις πολιτείες την προσωρινή αναστολή της χρήσης του εμβολίου της Johnson & Johnson για προληπτικού λόγους, μετά την αναφορά έξι περιπτώσεων που εμφάνισαν θρόμβωση λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό τους.

Και τα έξι πρόσωπα που αντιμετώπισαν πρόβλημα μετά τον εμβολιασμό ήταν γυναίκες μεταξύ 18 και 48 ετών, ενώ τα συμπτώματα εμφανίστηκαν μεταξύ 6 και 13 ημερών μετά τον εμβολιασμό τους. Η μία από τις 6 γυναίκες έχασε τη ζωή της. Οι επιστήμονες των δυο οργανισμών εξετάζουν από κοινού την πιθανότητα σύνδεσης του εμβολίου και των θρομβώσεων, προκειμένου να αποφασιστεί εάν η χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου θα συνεχίσει να χορηγείται για όλους τους ενήλικες ή θα υπάρξουν περιορισμοί. Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι μάλλον θα τεθούν ηλικιακοί περιορισμοί και ίσως να αφορά μόνο τις γυναίκες.

Σε εκτεταμένη ανάλυση του επιστημονικού περιοδικού New England Journal of Medicine για τις περιπτώσεις θρομβώσεων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί είτε με το εμβόλιο της AstraZeneca ή της Johnson & Johnson αναφέρθηκε ότι σε 11 καταγραφές ασθενών, οι 9 ήταν νέες γυναίκες (22 έως 49 ετών).

Η Αυστραλία ανέφερε την Παρασκευή τον πρώτο θάνατο από θρόμβωση σε εμβολιασθείσα με το σκεύασμα της AstraZeneca και η αυστραλιανή ρυθμιστική αρχή δήλωσε πως είναι πιθανόν ο θάνατος της 48χρονης γυναίκας να συνδέεται με το εμβόλιο.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι στο πρόσφατο πόρισμα του ΕΜΑ αναφέρθηκε επίσης ότι οι κίνδυνοι από το εμβόλιο AstraZeneca εμφανίζονται κυρίως σε γυναίκες νεότερης ηλικίας, χωρίς όμως να προτείνεται προσωρινή διακοπή χρήσης του εμβολίου, έστω για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, έως ότου εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα, επαναλαμβάνοντας μάλιστα ότι «τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερισχύουν των κινδύνων».

Δηλαδή, είναι σαν να αναζητούνται Ιφιγένειες για θυσία.

Στη μικρή, ημικατεχόμενη Κύπρο, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca για να ενθαρρύνουν τους πολίτες να μην απορρίπτουν το συγκεκριμένο σκεύασμα. Ανάμεσά τους ήταν η 40χρονη Νατάσα Πηλείδου (Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας) και η 44χρονη Έμιλυ Γιολίτη (Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως).

Με βάση τα προαναφερθέντα, οι δυο γυναίκες υπουργοί της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να θεωρηθούν «ηρωίδες» επειδή προς όφελος του γενικού καλού δεν λογάριασαν τον πιθανό, έστω και ελαχιστότατο, κίνδυνο για τη ζωή τους.

Πώς λοιπόν να μην κλονιστεί η αξιοπιστία για τον εμβολιασμό και ειδικότερα για το εμβόλιο της AstraZeneca όταν διαμορφώνεται ένα τέτοιο θολό τοπίο και το οποίο δεν ενισχύει μόνο το δισταγμό και την καχυποψία των πολιτών, αλλά δίνει πρόσφορο έδαφος στους κάθε λογής συνωμοσιολόγους και αρνητές των εμβολίων.

Ένα άλλο θέμα που συνδέεται άμεσα με τη σωστή ενημέρωση των πολιτών και κυρίως των νεότερων ηλικιών για να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα της αναγκαιότητας του εμβολιασμού δεν είναι μόνο οι όποιες πιθανές παρενέργειες των εμβολίων, οι οποίες κατά κανόνα είναι ήπιες και κυρίως διαχειρίσιμες, αλλά θα πρέπει παράλληλα οι αρμόδιοι φορείς να ενημερώνουν και για τις σοβαρές μακροχρόνιες επιπτώσεις του κορωνοϊού στον ανθρώπινο οργανισμό.

  • Κάποιοι είναι ασυμπτωματικοί κι άλλοι νοσούν βαριά ή πεθαίνουν και πολλοί θα υποφέρουν σε όλη τους τη ζωή εξαιτίας των επιπλοκών από τον κορωνοϊό.
  • Μετά από ένα χρόνο πανδημίας, είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι κανένας άνθρωπος, μα κανένας, δεν μπορεί να γνωρίζει τι μπορεί να του επιφυλάσσει αυτός ο καταραμένος ιός, που, ίσως δεν θα μάθουμε ποτέ από πού και πώς ξεκίνησε (το αυταρχικό καθεστώς της Κίνας αρνείται να δώσει τα απαιτούμενα στοιχεία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φαίνεται ότι παίζει παιχνίδια ισορροπιών).

Γι’ αυτό λοιπόν δεν υπάρχει άλλη πόρτα εξόδου από την πανδημία, από τα περιοριστικά μέτρα, από τη στέρηση των απλών πραγμάτων και συναισθημάτων στη ζωή μας, παρά μονάχα μέσω του εμβολιασμού.

Αλλά, οι κυβερνήσεις, οι αρμόδιες και συναρμόδιες υπηρεσίες, οι εθνικοί, ευρωπαϊκοί και παγκόσμιοι οργανισμοί υγείας και φαρμάκων να μην τρέχουν πίσω από τα γεγονότα, να μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας και με μοναδική έγνοια την προστασία της δημόσιας υγείας και τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων θανάτων από τον κορωνοϊό παγκοσμίως ξεπέρασε στις 6 Απριλίου το φράγμα των τριών εκατομμυρίων. Οι ειδικοί αποδίδουν τη συνεχή αύξηση στις παραλλαγές του ιού (κυρίως βρετανική, νοτιοαφρικανική και βραζιλιανή), σε συνδυασμό με την κόπωση του παγκόσμιου πληθυσμού από τα περιοριστικά μέτρα.

Ο αριθμός των θανάτων στην Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί πολύ υψηλός, ενώ στην Κύπρο αυξάνεται τις τελευταίες μέρες. Με βάση την καταμέτρηση της ιστοσελίδας worldometers, η Ιαπωνία (με πληθυσμό 126 εκατομμύρια κατοίκους) έχει 9,584 θανάτους, η Αίγυπτος (με 101 εκατομμύρια) έχει 12.653, η Νότια Κορέα (με 52 εκατομμύρια) έχει 1.794, η Νορβηγία (με 5,5 σχεδόν εκατομμύρια) έχει 708 και η Ελλάδα (με 11 περίπου εκατομμύρια) έχει 9.397. Βέβαια, υπάρχουν πολλές χώρες στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο που βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση, αλλά δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι η Ελλάδα πλησιάζει το βαρύ ορόσημο των 10.000 θανάτων.

Όσους δεν άγγιξε ο θάνατος στο οικογενειακό ή φιλικό ή επαγγελματικό περιβάλλον τους ίσως ακόμα να αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν την απειλή του ιού. Η πραγματικότητα όμως των ασθενών, των διασωληνωμένων και των νεκρών είναι αδιάψευστη.

Και με την ευκαιρία αυτή, θυμόμαστε φίλους, συνεργάτες και γνωστούς που δεν είναι πια μαζί μας, έφυγαν από τη ζωή χτυπημένοι από τον κορωνοϊό: ο Κυριάκος Λαγός, ο Τάκης Χρόνης, ο Βαγγέλης Παππάς, ο Μιχάλης Αδάμ, ο Δημήτρης Γαλάνης, ο Πίτερ Παναγιώτου, ο Ανδρέας Κουτσουδάκης, ο Μιχάλης Χαλκιάς, ο Γιώργος Μενεγάτος, ο Νικόλαος Τανέρης, η Μαρία Παπαγιάννη, ο Πέτρος Αντωνίου, ο Ιωάννης Γαβαλάς και πολλοί άλλοι.

Αιωνία να είναι η μνήμη τους!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Μετά το αλησμόνητο «εμμ…» ας σταματήσουν να εμφανίζονται ως επαίτες απέναντι στον ισλαμοφασίστα Ερντογάν: Ξεκινώντας από την Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: