Τις απήγαγαν ένοπλοι από το σχολείο τους στη Νιγηρία: Επτά χρόνια αργότερα 100 μαθήτριες εξακολουθούν να αγονούνται

File Photo Τα κορίτσια στην φωτογραφία ήταν τυχερά αφού οι τρομοκράτες της Μπόκο Χάραμ τα απελευθέρωσαν EPA/STR μέσω ΚΥΠΕ




Επτά χρόνια μετά την απαγωγή τους από το σχολείο τους στη Νιγηρία από τους τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ περίπου 100 από “τα κορίτσια του Τσιμπόκ” εξακολουθούν να αγνοούνται, υπενθύμισε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Μετά την απαγωγή στο Τσιμπόκ σημειώθηκαν στη βόρεια Νιγηρία πολλές άλλες, αναγκάζοντας εκατοντάδες σχολεία να κλείσουν, σε μια περιοχή που το ποσοστό των παιδιών που πηγαίνουν σχολείο είναι ήδη πολύ χαμηλό, τόνισε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Στις 14 Απριλίου 2014 περίπου 100 τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ (που σημαίνει “η δυτική παιδεία είναι αμαρτία”) απήγαγαν 276 κορίτσια ηλικίας 12 με 17 ετών από ένα σχολείο θηλέων στο Τσιμπόκ, στην πολιτεία Μπόρνο, προκαλώντας ένα διεθνές κύμα αγανάκτησης.

“Παρόλο που πολλά κορίτσια κατάφεραν να διαφύγουν ή απελευθερώθηκαν, περίπου 100 εξακολουθούν να κρατούνται”, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της.

Από τον Δεκέμβριο έχουν αναφερθεί τουλάχιστον πέντε μαζικές απαγωγές μαθητών στη βόρεια Νιγηρία. Κατά συνέπεια περίπου 600 σχολεία έκλεισαν, κατήγγειλε η ΜΚΟ.

“Ό,τι κι αν κάνουν οι αρχές για να αντιμετωπίσουν αυτό το κύμα (απαγωγών), δεν έχει αποτέλεσμα”, τόνισε ο Οσάι Οζίγκο, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Νιγηρία.

Επιπλέον, μετά το κλείσιμο των σχολείων πολλά κορίτσια αναγκάστηκαν να παντρευτούν. “Καθώς πολλές φίλες μου απήχθησαν, οι γονείς μου αποφάσισαν να με παντρέψουν για τη δική μου ασφάλεια”, εξήγησε μια 16χρονη μαθήτρια στη Διεθνή Αμνηστία.

Σύμφωνα με τη Unicef, περίπου 10,5 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5 ως 14 ετών δεν πηγαίνουν σχολείο στη Νιγηρία.

“Η αποτυχία των νιγηριανών αρχών να προστατεύσουν τους μαθητές από τις πρόσφατες επιθέσεις, καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι δεν πήραν κανένα μάθημα από την τραγωδία του Τσιμπόκ”, υπογράμμισε ο Οζίγκο. “Οι νιγηριανές αρχές αναλαμβάνουν τον κίνδυνο να ευθύνονται για μια χαμένη γενιά”, κατέληξε ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Νιγηρία.

Με πληροφορίες από AFP  μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αμπούτζα, Νιγηρία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Οι ρωσικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί ίσως κοστίσουν 500.000 τουρίστες στην Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: