Εισαγγελέας σε γηροκομείο στα Χανιά: 68 νεκροί σε έναν χρόνο, όλοι από ανακοπή

File photo: Ασθενοφόρο του ΕΣΥ. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Περισσότεροι από 68 ηλικιωμένοι σε γηροκομείο των Χανίων, απεβίωσαν μέσα σε έναν χρόνο, όλοι από την ίδια αιτία.

Το γεγονός αυτό οδήγησε τον εισαγγελέα να διατάξει την εκταφή της σορού γυναίκας που πέθανε πρόσφατα.

Εκτενή έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν σημειωθεί αξιόποινες πράξεις , ακόμη και κακουργηματικού χαρακτήρα, σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων έχει παραγγείλει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων, μετά από σχετική καταγγελία.

Μάλιστα σήμερα έγινε εκταφή της σορού ηλικιωμένης γυναίκας που ήταν φιλοξενούμενη στο συγκεκριμένο ίδρυμα, προκειμένου η ιατροδικαστική εξέταση να ρίξει φως στο αν ο θάνατος προήλθε από τα αίτια που αναφέρονται στην ληξιαρχική πράξη θανάτου. Παρόντες στην εκταφή ήταν δυο ιατροδικαστές από το Ρέθυμνο, τεχνικός σύμβουλος και αστυνομικοί των οποίων ζητήθηκε η συνδρομή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν καταγγελίες στην εισαγγελία Χανίων που ανεβάζουν τον αριθμό των θανάτων σε πάνω από 68, μόνο το τελευταίο δωδεκάμηνο σε αυτόν τον οίκο ευγηρίας που λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια. Βέβαια η έρευνα διευρύνεται και σε θανάτους ηλικιωμένων που χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία και γι’ αυτό το έργο των αρχών είναι ιδιαίτερα περίπλοκο.

Την υπόθεση χειρίζεται αντιεισαγγελέας από τα Χανιά που είχε δώσει εντολή να αναζητηθούν από όλα τα ληξιαρχεία της Κρήτης οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου αυτών των 70 και πλέον ηλικιωμένων, οι οποίες σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, καταγράφουν ως αιτία θανάτου την καρδιακή ανακοπή, χωρίς άλλα σχόλια ή περαιτέρω διευκρινίσεις.

Πάντως οι έρευνες των αρχών επικεντρώνονται στο αν κάποιοι από τους ηλικιωμένους που έχουν πεθάνει στο ίδρυμα αυτό, υπήρξαν θύματα εγκληματικής ενέργειας ή αμέλειας.

Η έρευνα ξεκίνησε πριν ένα μήνα και σκοπός της είναι να δείξει αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις. Μια έρευνα που έχει προχωρήσει σημαντικά , αλλά θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένας μήνας ακόμη για να ολοκληρωθεί.

Πηγή: ΕΡΤ, Παντελής Χουλάκης

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

 

Όλα τα σημεία μαζικών δειγματοληψιών για covid-19 την Παρασκευή, ανά την επικράτεια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: