Θύμα της πανδημίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα: Έλλειψη εμβολίων, ενδοοικογενιακή βία, άθλιες συνθήκες υγιεινής

File Photo Πανό από εκδήλωση της Διεθνούς Αμνηστείας κατά των βασανιστηρίων EPA/RITCHIE B. TONGO μέσω ΚΥΠΕ
Σε πολλές χώρες η πανδημία δεν είναι μόνο μια υγειονομική κρίση, αλλά πλήττει και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σημειώνεται στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η πανδημία εντείνει φαινόμενα διακρίσεων, καταπίεσης και ανισοτήτων, επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε παγκόσμιο επίπεδο που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο Βερολίνο από τον γενικό γραμματέα του γερμανικού παραρτήματος Μάρκους Μπέεκο.

Σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση στα πρώτα «θύματα» της πανδημίας ανήκουν οι πρόσφυγες, οι οποίοι ζουν εγκλωβισμένοι σε καταυλισμούς, συχνά χωρίς καθαρό νερό και άθλιες συνθήκες υγιεινής. Η κατάσταση έχει χειροτερέψει από το ξέσπασμα της πανδημίας και για γυναίκες, ομοφυλόφιλους και διεμφυλικούς, τόνισε ο Μάρκους Μπέεκο: «Η επιβολή λοκντάουν αυξάνει τον κίνδυνο για την ενδοοικογενειακή βία, αλλά και τους αποκαλούμενους φόνους τιμής γυναικών και άλλες βίαιες πράξεις. Το παρατηρούμε σε πολλές περιοχές του πλανήτη, όπως πχ. στη Λατινική Αμερική. Έτσι στη Βραζιλία πολλαπλασιάστηκαν οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, μεταξύ των οποίων είναι και οι δολοφονίες γυναικών».

Η Διεθνής Αμνηστία επικρίνει στην έκθεσή της ότι πολλές κυβερνήσεις απέτυχαν να προστατεύσουν επαρκώς ευπαθείς ομάδες, όπως είναι για παράδειγμα οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία κάθε 30 λεπτά χάνει τη ζωή του ένας υγειονομικός εν ώρα εργασίας επειδή δεν έχουν ληφθεί βασικά μέτρα προστασίας.

Το 0,1% των εμβολίων σε φτωχότερες χώρες

Για να νικηθεί η πανδημία η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει στην έκθεσή της ότι είναι απαραίτητη μια δίκαιη κατανομή του εμβολίου και παρατηρεί ότι μέχρι σήμερα μόνο το 0,1% των εμβολίων έχουν χορηγηθεί σε φτωχότερες χώρες του πλανήτη.

Η φετινή έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρεται και στη Γερμανία. Χαιρετίζει για παράδειγμα την καταδίκη από γερμανικό δικαστήριο πρώην συνεργάτη των μυστικών υπηρεσιών του καθεστώτος Ασάντ για βασανιστήρια στη Συρία. Από την άλλη ωστόσο υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, επισημαίνει η ειδική της διεθνούς οργάνωσης Μαρία Σάρλαου: «Πολλοί άνθρωποι με μεταναστατευτικό υπόβαθρο ή διαφορετικό χρώμα δέρματος δεν θεωρούν ότι προστατεύονται επαρκώς στη Γερμανία από φαινόμενα ρατσισμού και ρατσιστικής βίας».

Η Διεθνής Αμνησία ζητά από τις γερμανικές αρχές ασφαλείας να δημιουργήσουν τις κατάλληλες δομές, έτσι ώστε να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια στο έργο της αστυνομίας. Και σημειώνει ότι όσο καλύτερη είναι η πληροφόρηση για το τι ακριβώς κάνουν οι αστυνομικές αρχές τόσο θα ενισχύεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στο έργο τους.

Με πληροφορίες από DW, Σοφί φον ντερ Ταν, ARD/ επιμέλεια Στέφανος Γεωργακόπουλος
Βερολίνο, Γερμανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Νέο μακάβριο ρεκόρ στη Βραζιλία: 4.249 θάνατοι από τον κορωναϊό σε 24 ώρες, 86.000 κρούσματα

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: