Αγωγή μαμούθ στο Tik Tok για παράνομη διαχείριση προσωπικών δεδομένων παιδιών στην Ευρώπη

FILE PHOTO: H εφαρμογή Tik Tok EPA/HAYOUNG JEON.




H πρώην επίτροπος Προστασίας Παιδιών στην Αγγλία, Αν Λόνγκφιλντ υπέβαλε αγωγή ορόσημο κατά της πλατφόρμας TikTok, διεκδικώντας αποζημίωση μαμούθ για εκατομμύρια παιδιά χρήστες.

Η Λόνγκφιλντ,η οποία κατείχε τη θέση του Επιτρόπου μεταξύ Μαρτίου 2015 και Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους,  υποστηρίζει ότι το Tik Tok συλλέγει και διαχειρίζεται παράνομα τα προσωπικά δεδομένα  των παιδιών – χρηστών της τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Ευρώπη γενικότερα.

  •  Έτσι αν καταδικαστεί, το TikTok θα κληθεί να πληρώσει χιλιάδες λίρες σε κάθε παιδί που έχει επηρεαστεί από την πρακτική αυτή.

Στη μήνυσή της η Λόνγκφιλντ υποστηρίζει  ότι η εφαρμογή παραβιάζει τον νόμο για την προστασία των παιδιών του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ και αποσκοπεί στο να την σταματήσει να επεξεργάζεται πληροφορίες εκατομμυρίων παιδιών, να της επιβληθεί να  διαγράψει όλα τα υπάρχοντα δεδομένα και να πληρώσει αποζημιώσεις  που πιστεύει ότι πιθανόν να ανέρχονται σε δισεκατομμύρια λίρες.

  • Παρά το ελάχιστο όριο ηλικίας των 13 ετών, έχει διαπιστωθεί ότι  πέρυσι το 42% των Βρετανών ηλικίας 8  έως 12 ετών χρησιμοποίησαν το TikTok .

Όπως και με άλλες εταιρείες κοινωνικών μέσων όπως το Facebook , έχουν κατά καιρούς και προ πολλού  ανησυχίες σχετικά με τη συλλογή δεδομένων.

«Δεν προσπαθούμε να πούμε ότι δεν είναι διασκεδαστικό. Είναι κάτι που αρέσει στις οικογένειες. Ήταν κάτι που ήταν πολύ σημαντικό στη διάρκεια του λοκντάουν, βοήθησε τους ανθρώπους να διατηρούν επαφή μεταξύ τους. Αλλά η άποψή μου είναι ότι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει δεν αφορά σε αυτό – αφορά στο ότι συλλέγονται παράνομα τα προσωπικά στοιχεία μαζικά και διαβιβάζονται σε άλλους, πιθανότατα για οικονομικό κέρδος, χωρίς καν να το γνωρίζουν οι χρήστες.

  • Η πλατφόρμα του TikTok έχει περισσότερους από 800 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και η μητρική εταιρεία ByteDance κέρδισε δισεκατομμύρια πέρυσι, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να προέρχονται από διαφημιστικά έσοδα.

Η αγωγή ξεκινά για λογαριασμό όλων των παιδιών που έχουν χρησιμοποιήσει το TikTok από τις 25 Μαΐου 2018, ανεξάρτητα από το αν έχουν λογαριασμό ή τις ρυθμίσεις απορρήτου τους. Τα παιδιά, που δεν επιθυμούν να εκπροσωπηθούν, μπορούν να εξαιρεθούν.

Η Λόνγκφιλντ δήλωσε στο BBC ότι επικεντρώνεται στο TikTok επειδή, ενώ όλες οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων συγκεντρώνουν πληροφορίες, η εφαρμογή αυτή έχει «υπερβολικές» πολιτικές συλλογής δεδομένων.

Ένας εκπρόσωπος της TikTok δήλωσε: «Το απόρρητο και η ασφάλεια είναι κορυφαίες προτεραιότητες για το TikTok και έχουμε εφαρμόσει ισχυρές πολιτικές, διαδικασίες και τεχνολογίες για να βοηθήσουμε στην προστασία όλων των χρηστών και ειδικότερα των εφήβων χρηστών μας. Πιστεύουμε ότι οι ισχυρισμοί στερούνται αξίας και σκοπεύουμε να υπερασπιστούμε σθεναρά την υπόθεσή μας. “

  • Τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, η ByteDance, η κινεζική εταιρεία που εδρεύει νόμιμα στα νησιά Cayman που κατέχει το TikTok, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 4,2 εκατομμυρίων £ (5,7 εκατομμύρια δολάρια) στις ΗΠΑ για τη συλλογή παράνομα προσωπικών πληροφοριών από παιδιά κάτω των 13 ετών.

Με πληροφορίες από The Guardian

Aκολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

 

Τέσσερις μαθητές στη Θεσσαλονίκη δημιούργησαν έναν «βοηθό ανάγνωσης» για άτομα με μαθησιακές δυσκολίες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: