Ταξίδευε επί 22 εκατομμύρια χρόνια ο μετεωρίτης που έπεσε στη Γη το 2018 [video]

Βίντεο από την πτώση του μετεωρίτη στην έρημο Καλαχάρι Via YouTube




Ταξίδι 22 εκατομμυρίων ετών είχε διαγράψει ο αστεροειδής 2018 LA που χτύπησε την έρημο Kalahari στις 2 Ιουνίου 2018 καθώς οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν τη διαδρομή του στα βάθη του χώρου και του χρόνου μέχρι να φτάσει στα μέρη μας.

Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται ολόκληρο το ταξίδι ενός αστεροειδούς και μόλις η δεύτερη φορά που υπήρξε η ευκαιρία να παρατηρήσουμε αστεροειδή στο διάστημα πριν εισέλθει στην γήινη ατμόσφαιρα και μετατραπεί σε μετεωρίτη.

Όταν ο αστεροειδής 2018 LA μπήκε στην ατμόσφαιρα της Γης, ταξίδευε με ταχύτητα 60.000 χιλιομέτρων την ώρα, είχε διάμετρο 1.7 μέτρων και ζύγιζε 5, 7 τόνους.

Εξερράγη σε υψόμετρο 27 χιλιομέτρων δημιουργώντας μία λάμψη 20.000 φορές φωτεινότερη από την πανσέληνο.

Συνολικά 23 κομμάτια του ανακτήθηκαν από τους ερευνητές στην ευρύτερη περιοχή του Central Kalahari Game Reserve στην Μποτσουάνα.

H καταγραφή της («κοντινής» προς τη Γή) διαδρομής του έγινε με συνεργασία επιστημονικών τηλεσκοπίων, ώστε να πιθανολογηθεί η προέλευσή του και κατόιπιν με χημική ανάλυση των υλικών του, αυτή προσδιορίστηκε με ακρίβεια.

Ετσι μάθαμε ότι ο 2018 LA φαίνεται πως προέρχεται από το Vesta το δεύτερο μεγαλύτερο αστεροειδή του Ηλιακού συστήματος και του μόνου που μπορεί να παρατηρηθεί μερικές φορές από τη Γη με γυμνό μάτι.
Τα κοινά αρχαία υλικά που βρέθηκαν τόσο στον Vesta όσο και στο μετεωρίτη, είναι οι κόκκοι ζιρκονίου.
Η ανάλυση εφδειξε δείχνει πως ήταν βαθιά θαμμένος κάτω από την επιφάνεια του Vesta, μέχρι που εκτοξεύτηκε πριν από 22 εκατομμύρια χρόνια από τον κρατήρα που προκάλεσε μία σύγκρουση.
Με πληροφορίες από Guardian,CNN

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: