Ταφόπλακα από Μπάιντεν στα όνειρα του Ερντογάν για τα F-35: Τον πέταξε έξω και με τη βούλα

Στις 7 Απριλίου η Δανία παρέλαβε το πρώτο της μαχητικό F-35. Αντίθετα, η Τουρκία εκδιώχθηκε οριστικά από το πρόγραμμα. Φωτογραφία via Twitter, The Armed Forces and Lockheed Martin, @theF35JPO
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενημερώσει επίσημα την Τουρκία ότι έχει αφαιρεθεί από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35, ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ολοκλήρωσαν το μνημόνιο συνεννόησης του 2006 που είχε υπογραφεί από εννέα χώρες εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι υπόλοιποι οκτώ εταίροι υπέγραψαν ένα νέο μνημόνιο συμφωνίας και για τη νέα κατάσταση ενημερώθηκε επισήμως η Άγκυρα.

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Δανία και η Νορβηγία είναι οι υπογράφοντες το νέο μνημόνιο.

Η Άγκυρα είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 αεροσκάφη F-35 ενώ ταυτόχρονα είχε αναλάβει και την παραγωγή ορισμένων τμημάτων του, αλλά απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα το 2019 καθώς αγόρασε τα ρωσικά πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-400, τα οποία η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι αποτελούν απειλή για τα F-35.

Τον Δεκέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400, με στόχο την αμυντική βιομηχανία και ανώτερους υπαλλήλους του τομέα αυτού. Η Άγκυρα προσέλαβε την αμερικανική δικηγορική εταιρεία Arnold & Porter για να ασκήσει πιέσεις για επανεισδοχή στο πρόγραμμα.

Παρά την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα, το Πεντάγωνο δήλωσε προηγουμένως ότι θα συνεχίσει να εξαρτάται από τους Τούρκους εργολάβους για βασικά εξαρτήματα F-35.

Με πληροφορίες από duvarenglish.com

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Τζέφρι Πάιατ: Οι ΗΠΑ θα πουλήσουν μαχητικά F-35 στην Ελλάδα, όταν είναι έτοιμη

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: