Tα σενάρια που εξετάζει η επιτροπή για το AstraZeneca στην Ελλάδα: Έρχονται ηλικιακοί περιορισμοί [video]

File Photo Υγειονομικός προετοιμάζει εμβολιασμό με το AstraZeneca EPA/NEIL HALL μέσω ΚΥΠΕ




Εν αναμονή της απόφασης της εθνική επιτροπής εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca πολλά είναι τα σενάρια που θα πέσουν στο τραπέζι.

Κυρίως για το αν και πώς θα συνεχιστεί να εφαρμόζεται το συγκεκριμένο εμβόλιο κατά του κορωναϊού στη χώρα μας, ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αλλάξει οι οδηγίες χορήγησής του. Τα περιστατικά θρόμβωσης ύστερα από τον εμβολιασμό με AstraZeneca αν και όπως λένε οι ειδικοί είναι πολύ λίγα σε σχέση με το πλήθος των εμβολίων που έχουν γίνει, δεν παύουν να προβληματίζουν.

Ετσι σύμφωνα με πληροφορίες του Open TV, η εθνική επιτροπής εμβολιασμών έκανε το βράδυ της Πέμπτη (08/04) μία πρώτη τηλεδιάσκεψη για το ζήτημα, ενώ οι αποφάσεις αναμένεται να παρθούν στη τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής (09/04), που θα ξεκινήσει στις 09:00. Στη συγκεκριμένη συνάντηση η σκέψη που θα πέσει στο τραπέζι είναι το εμβόλιο της AsraZeneca να χορηγηθεί σε άτομα άνω των 60 ετών. Μία άλλη σκέψη σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, είναι να το κάνουν εθελοντικά πολίτες πολύ μικρότερης ηλικίας, που ανήκουν σε παραγωγικές ομάδες, όπως λιανεμπόριο και τουρισμό.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές αναμένεται να υπάρξει ηλικιακός περιορισμός και το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγείται μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών. Πάντως προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση αλλά και στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σχετικά με το τι θα γίνονται οι δόσεις που δεν διατίθενται στους πολίτες από ακυρώσεις ραντεβού.

Βέβαια υπάρχουν μέλη της επιτροπής που θεωρούν ότι δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα από τις υπάρχουσες οδηγίες, να χορηγείται δηλαδή το εμβόλιο της AstraZeneca χωρίς ηλιακούς περιορισμούς.

Οι Ελληνες επιστήμονες εξακολουθούν, πάντως, να τονίζουν ότι το όφελος από τα εμβόλια υπερτερεί των σπάνιων θρομβωτικών περιστατικών. Ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε χαρακτηριστικά σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών ότι η περίπτωση θρόμβωσης όταν κάποιος νοσεί βαριά με κορωναϊό είναι έως και 69% ενώ η ίδια πιθανότητα μετά το εμβόλιο Οξφόρδης/Astrazeneca είναι μία στις 100.000.

Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή ασφάλειας και φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) επιβεβαίωσε την Τετάρτη, 7 Απριλίου, ότι οι «ασυνήθιστες θρομβώσεις με χαμηλά αιμοπετάλια πρέπει να καταχωρηθούν ως πιθανή παρενέργεια». Τα αναφερόμενα περιστατικά έχουν εμφανιστεί κυρίως στις γυναίκες κάτω των 60 ετών.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα έως και τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο συντονιστής του προγράμματος «Ελευθερία», Μάριος Θεμιστοκλέους, τα προγραμματισμένα με το εμβόλιο της Astrazeneca ραντεβού καταλάμβαναν το 25% του συνόλου των προγραμματισμένων ραντεβού. Οσον αφορά στις ακυρώσεις που είχαν μέχρι τη Δευτέρα γίνει, για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna το ποσοστό κυμαίνεται έως 1%, ενώ για την AstraZeneca το ποσοστό κυμαίνεται έως 3%, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. Πάντως, και ο κ. Θεμιστοκλέους, μιλώντας στην ΕΡΤ, επανέλαβε ότι οι αποφάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα θα γίνουν γνωστές μέχρι αύριο, Παρασκευή.

EMA: Τι πρέπει να ξέρει το ευρύ κοινό για το εμβόλιο της AstraZeneca

Έχουν εμφανιστεί περιστατικά ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια σε άτομα που έλαβαν Vaxzevria (πρώην Covid-19 Vaccine AstraZeneca).
Η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι πολύ χαμηλή, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ακόμη τα συμπτώματα, ώστε να μπορείτε να λάβετε άμεση ιατρική περίθαλψη για να βοηθήσετε στην ανάρρωση και να αποφύγετε επιπλοκές. Πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική βοήθεια αμέσως εάν έχετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα τις εβδομάδες μετά την ένεση:

·         Δύσπνοια

·         πόνος στο στήθος

·         πρήξιμο στα πόδια

·         επίμονος κοιλιακός πόνος

·         νευρολογικά συμπτώματα, όπως σοβαροί και επίμονοι πονοκέφαλοι ή θολή όραση

·         μικροσκοπικά σημεία αίματος κάτω από το δέρμα πέρα από το σημείο της ένεσης.

Μιλήστε στον επαγγελματία υγείας σας ή επικοινωνήστε με τις αρμόδιες εθνικές υγειονομικές αρχές εάν έχετε απορίες σχετικά με τη διάθεση του εμβολίου στη χώρα σας.

Περιορισμοί σε όλο τον κόσμο για το εμβόλιο AstraZeneca

Το εμβόλιο της αγγλοσουηδικής εταιρείας πωλείται σε τιμή κόστους, έναντι λίγων δολαρίων η δόση. Είναι μακράν το φθηνότερο και αυτό που κυκλοφορεί περισσότερο μέχρι στιγμής και δεν έχει καμία από τις απαιτήσεις βαθιάς ψύξης ορισμένων άλλων εμβολίων Covid-19, καθιστώντας το πιθανότατα στυλοβάτη πολλών προγραμμάτων εμβολιασμού σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Ωστόσο, περισσότερες από δώδεκα χώρες ανέστειλαν ή διέκοψαν εν μέρει τη χρήση του, πρώτα λόγω ανησυχιών για την αποτελεσματικότητά του σε ηλικιωμένους και τώρα εξαιτίας των ανησυχιών για τις σπάνιες παρενέργειες σε λήπτες νεότερης ηλικίας.

Ισπανία, Αυστραλία και οι Φιλιππίνες περιόρισαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, ενώ η Αφρικανική Ένωση εγκατέλειψε τα σχέδια να αγοράσει το εμβόλιο, επιφέροντας περαιτέρω πλήγματα στις ελπίδες της εταιρείας να παραδώσει δόσεις του εμβολίου της σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το εμβόλιο – που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και θεωρήθηκε πρωτοπόρο στην παγκόσμια μάχη των εμβολιασμών – δέχεται χτυπήματα από ανησυχίες για την ασφάλεια και προβλήματα εφοδιασμού μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της τρίτης φάσης κλινικών δοκιμών τον Δεκέμβριο, με την Ινδονησία να είναι η τελευταία χώρα που αναγκάστηκε να αναζητήσει δόσεις από άλλες παρασκευάστριες εταιρείες εμβολίων.

Η Ισπανία θα συνεχίσει να εμβολιάζει τους 60-65 ετών με το εμβόλιο κατά του νέου κορωναϊού της AstraZeneca, προτού προχωρήσει στη χορήγησή του στην επόμενη ηλικιακή ομάδα προτεραιότητας των 66-69, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας. Το υπουργείο ανακοίνωσε χθες ότι θα περιορίσει το εμβόλιο στους πολίτες άνω των 60 ετών, αφότου ρυθμιστικές αρχές το συνέδεσαν με μια σπάνια μορφή εγκεφαλικών θρόμβων. Πριν από αυτό, η Ισπανία χορηγούσε το σκεύασμα στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες-κλειδιά από 18 έως άνω των 65 ετών. Το ισπανικό υπουργείο Υγείας ανέφερε πως θα αποφασίσει σύντομα εάν θα δώσει τη δεύτερη δόση του εμβολίου στους ανθρώπους που έχουν ήδη κάνει την πρώτη.

Οι Φιλιππίνες ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για άτομα κάτω των 60 ετών, αφού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε χθες ότι διαπίστωσε σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε ορισμένους ενήλικες που έλαβαν το εμβόλιο αυτό, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων του.

Η Αυστραλία συνέστησε τα άτομα κάτω των 50 ετών να λαμβάνουν το εμβόλιο της Pfizer, αντί της AstraZeneca, μια αλλαγή πορείας που προειδοποίησε ότι θα καθυστερήσει την εκστρατεία εμβολιασμού.

Η Αφρικανική Ένωση διερευνά επιλογές με την Johnson & Johnson έχοντας εγκαταλείψει τα σχέδια της να αγοράσει το εμβόλιο της AstraZeneca από το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής.

Παράλληλα η Ιταλία προσχώρησε χθες στη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και άλλες χώρες, συνιστώντας ένα ελάχιστο όρο ηλικίας για τους αποδέκτες του εμβολίου της AstraZeneca και η Βρετανία δήλωσε ότι τα άτομα κάτω των 30 ετών πρέπει να λαμβάνουν άλλο εμβόλιο κατά της νόσου. Η Νότια Κορέα ανέστειλε επίσης τη χρήση του εμβολίου σε άτομα κάτω των 60 ετών αυτήν την εβδομάδα, ενώ ενέκρινε αυτό της Johnson & Johnson.

Η Νότια Αφρική ανέστειλε επίσης τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο AstraZeneca τον περασμένο μήνα, λόγω μιας μικρής κλινικής δοκιμής που έδειξε ότι η χορήγηση του εμβολίου προσφέρει ελάχιστη προστασία στην ήπια έως μέτρια μορφή της ασθένειας που προκαλεί η κυρίαρχη τοπική παραλλαγή του κορωναϊού.

Ο υπουργός Υγείας της Ινδονησίας Μπούντι Γκουνάντι Σαντίκιν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κίνα για την παραλαβή έως και 100 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 ώστε να καλύψει κενά στις παραδόσεις μετά από καθυστερήσεις στις αφίξεις των εμβολίων της αγγλοσουηδικής εταιρείας.

Η Ινδία έχει περιορίσει προσωρινά όλες τις σημαντικές εξαγωγές του εμβολίου της AstraZeneca από το Ινδικό Ινστιτούτο Serum (SII), τον μεγαλύτερο κατασκευαστή εμβολίων στον κόσμο, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των εγχώριων λοιμώξεων. Αυτό επηρέασε τις προμήθειες στο παγκόσμιο πρόγραμμα ανταλλαγής εμβολίων COVAX που υποστηρίζεται από τη συμμαχία εμβολίων GAVI και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέσω του οποίου 64 φτωχότερες χώρες υποτίθεται ότι θα λάμβαναν δόσεις από το SII.

Η Βρετανία έχει επιβραδύνει την χορήγηση εμβολίων λόγω της καθυστέρησης άφιξης φορτίων από την Ινδία και βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την ΕΕ για τις εξαγωγές εμβολίων. Η Αυστραλία επίσης επέρριψε την ευθύνη για καθυστερήσεις στην εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού της σε θέματα εφοδιασμού στην Ευρώπη.

Η AstraZeneca επικαλείται μειωμένη παραγωγή σε ένα ευρωπαϊκό εργοστάσιο για το έλλειμμα εφοδιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με πληροφορίες από ethnos.gr

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Στα 3.228 τα νέα κρούσματα: Αύξηση των διασωληνωμένων στους 776 και 73 θάνατοι

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: