Tα πρωτοσέλιδα και η θεματολογία των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής

FILE PHOTO: Εφημερίδες της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Οι διεργασίες ενόψει της άτυπης συνάντησης για το Κυπριακό στο τέλος του μήνα στη Γενεύη, η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, οι εορτασμοί για την επέτειο της 1ης Απριλίου, ο θάνατος της πρώην Υπουργού Παιδείας, Κλαίρης Αγγελίδου…

…και οι «καυτές» υποθέσεις για τις οποίες πρέπει να λάβει αποφάσεις ο Γενικός Εισαγγελέας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδά τους οι εφημερίδες σήμερα.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αυτά είναι τα όπλα μας εναντίον της πολιτικής της Τουρκίας για δυο κράτη» πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε χθες πως με όπλα μας τα ψηφίσματα των ΗΕ και τη διεθνή στήριξη είναι εμφανές πλέον ότι ουδείς αποδέχεται τις αξιώσεις της Τουρκίας για δημιουργία δυο κρατών. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο θάνατο της πρώην Υπουργού Παιδείας, Κλαίρης Αγγελίδου. Επίσης αναφέρει πως η Κύπρος τίμησε χθες τον αγώνα της ΕΟΚΑ.

Ο «Πολίτης» με τίτλο στο κύριο του θέμα «Οι τελευταίες κινήσεις πριν φτιάξουν βαλίτσες για Γενεύη» αναφέρει πως ξαναέρχεται στην Κύπρο η Τζέιν Χολ Λουτ και ο Πρόεδρος συντονίζεται με την ΕΕ. Αλλού αναφέρει πως πάνω από 10 χιλιάδες κρούσματα διαγνώστηκαν τον Μάρτιο. Επίσης αναφέρει πως το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα αλλά θα αποπληρωθεί σε μακρύτερο χρονικό διάστημα και με μικρότερο επιτόκιο.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Κρίσιμα ραντεβού προ Γενεύης» πως γίνονται κινήσεις σε ομιχλώδες τοπίο σε Λευκωσία και Άγκυρα ενόψει της άτυπης συνάντησης στη Γενεύη. Αλλού γράφει πως πέντε καυτές υποθέσεις βρίσκονται στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα και πως μήνας αποφάσεων θα είναι ο Απρίλιος. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως έπειτα από 25 χρόνια εργαζόμενη βρέθηκε να εργάζεται ως έκτακτη υπάλληλος λόγω αποφάσεων της ΕΔΥ.

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Το τίμημα της πανδημίας το πληρώνουν ακόμη μια φορά οι εργαζόμενοι» γράφει πως σύμφωνα με τη Eurostat, η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στις μειώσεις μισθών και ωφελημάτων. Επίσης γράφει πως υπάρχει θέμα επιβίωσης για τους εργαζόμενους στη ξενοδοχειακή βιομηχανία. Αλλού αναφέρει πως σήμερα διαμαρτύρονται οι γονείς των μαθητών που φοιτούν στο σχολείο της Φανερωμένης ενώ ο Δήμος Λευκωσίας επικυρώνει το μνημόνιο συναντίληψης για τη μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο Σχολείο Φανερωμένης.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «ΠΟΥ:  Το πρόγραμμα εμβολιασμών της ΕΕ είναι ‘πολύ αργό`», πως ο ΠΟΥ λέει πως το πρόγραμμα εμβολιασμών στην ΕΕ κατά της Covid-19 είναι «απαράδεκτα αργό» και πως οι καθυστερήσεις μπορεί να επιμηκύνουν την πανδημία. Αλλού αναφέρει πως στο Παγκύπριο Γυμνάσιο ανακαλύφθηκε κρύπτη μέσα σε κρύπτη που πάει πίσω στο 1812. Επίσης γράφει πως οι συνταξιούχοι ζητούν επιχορήγηση φαρμάκων για τα οποία πληρώνουν και μείωση της συνεισφοράς τους στο ΓεΣΥ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Φόρτωσαν τα πάντα στον ‘αόρατο’ εχθρό …» πως η χώρα οδηγείται στο χείλος της οικονομικής αβύσσου με χιλιάδες ανέργους που βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση. Αλλού αναφέρει πως οι κυβερνώντες «φόρεσαν τις φουστανέλες και ζώστηκαν πάλι τα άρματα». Αλλού γράφει για παρελάσεις με ελληνικές σημαίες και στεφάνια στον τάφο του Γρίβα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Τα κόλπα των τραπεζών και των funds» γράφει πως φτηνά κόλπα μετέρχονται τράπεζες και τα funds τους για να περιέλθουν στην κατοχή τους αξιόλογες περιουσίες. Αλλού γράφει για ιστορική κατοχύρωση του χαλλουμιού με «δικοινοτικές ουρές». Επίσης φιλοξενεί φωτογραφία πρωτοσέλιδα  από τα φυλακισμένα μνήματα με αφορμή την επέτειο της 1ης Απριλίου.
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Μαρία Κονιώτου
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Tα πρωτοσέλιδα και η θεματολογία των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: